Περισσότεροι από 220.000 κάτοικοι της Αθήνας, δηλαδή ο ένας στους τρεις από όσους κατοικούν στην πρωτεύουσα, έχουν προσφύγει για βοήθεια στις κοινωνικές υπηρεσίες του ∆ήµου Αθηναίων.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, µιλώντας σε ηµερίδα µε θέµα «Αθήνα: Πρωτεύουσα της αλληλεγγύης».

Στην ηµερίδα πήραν µέρος εκλεγµένοι δηµοτικοί σύµβουλοι, αντιδήµαρχοι και εντεταλµένοι σύµβουλοι, υπηρεσιακά στελέχη του δήµου, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές από την κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι ενηµερώθηκαν για το πώς βοηθούν και µπορεί να βοηθήσουν ακόµα περισσότερο οι κοινωνικές δοµές του µεγαλύτερου δήµου της χώρας τους εµπερίστατους συµπολίτες µας. Στην εκδήλωση παρουσίασαν το έργο τους και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που στεγάζονται σε δηµοτικά ακίνητα και κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αθήνας.

Ο δήµαρχος µίλησε για την ανάγκη -την οποία µάλιστα χαρακτήρισε επιτακτική- να υπάρξει ενίσχυση των συνεργασιών και των συνεργειών για τη δηµιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού πυλώνα αλληλεγγύης, µέρος του οποίου θα είναι οι κοινωνικές δοµές και υπηρεσίες του δήµου για µεγαλύτερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το επόµενο διάστηµα ο ∆ήµος Αθηναίων θα προχωρήσει σε νέες δράσεις:

• Ξεκινάει τη λειτουργία του το Γραφείο Ενεργειακής Φτώχειας. Περισσότεροι από 60 εκπαιδευµένοι εργαζόµενοι στον δήµο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.
• Ετοιµάζεται η λειτουργία του Γραφείου Προσβασιµότητας.
• Αυξάνονται τα Πολυδύναµα ∆ηµοτικά Ιατρεία.
• Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία του γραφείου εύρεσης εργασίας (job center) για ευάλωτες οµάδες.
• Ετοιµάζεται ο ξενώνας για τα άτοµα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
• Επανασχεδιάζονται και επαναλειτουργούν τα προγράµµατα για τα Ανοιχτά Σχολεία.
• ∆ηµιουργούνται επτά προσβάσιµες διαδροµές για άτοµα µε κινητική και οπτική αναπηρία, µία σε κάθε κοινότητα του ∆ήµου Αθηναίων.

«Εχουµε την τεχνογνωσία, έχουµε τις υποδοµές και έµπειρο προσωπικό να ανταποκριθούµε στις αυξηµένες ανάγκες των ευάλωτων κατοίκων της πόλης. Θα συνεχίσουµε να βελτιώνουµε και να διευρύνουµε τις υπηρεσίες µας, για να µπορέσουµε, αξιοποιώντας κάθε χρηµατοδοτική πηγή και συνεργασία, να βοηθήσουµε τους φορείς της πόλης που προσφέρουν κοινωνικό έργο», ανέφερε σε παρέµβασή της η αντιδήµαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας του ∆ήµου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη.

Ας σηµειωθεί ότι σήµερα στην Αθήνα, που λειτουργεί στην πράξη ως µητροπολιτικό κέντρο της Αττικής, υπάρχουν: τα Κέντρα Κοινότητας του δήµου, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του ∆ήµου Αθηναίων (ΚΥΑ∆Α), τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων «Αθηνά Υγεία», ο ξενώνας φιλοξενίας εξαρτηµένων, το Κέντρο για την καταπολέµηση της έµφυλης βίας, οι παιδικοί σταθµοί του ∆ήµου Αθηναίων, οι Παιδικές Εξοχές, τα Πολυδύναµα ∆ηµοτικά Ιατρεία και οι Λέσχες Φιλίας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»