Στην προετοιµασία που έχει γίνει ενόψει της αντιπυρικής περιόδου αλλά και στο πώς έχει εξελιχθεί το δηµοτικό έργο αναφέρθηκε µιλώντας στην «Α» ο δήµαρχος Παπάγου-Χολαργού και µέλος του ∆Σ της ΚΕ∆Ε, Ηλίας Αποστολόπουλος.

Ποια είναι η θέση του δήµου σχετικά µε τον Κανονισµό Πυροπροστασίας Ακινήτων;

Αρχικά να τονίσουµε πως διαρκής µας µέριµνα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και των περιουσιών. Σε αυτό το πλαίσιο οτιδήποτε µπορεί να συµβάλει προς αυτή την κατεύθυνση µας βρίσκει σύµφωνους. Να προσθέσω, επίσης, πως η πρόθεση του υπουργείου φανερώνει τη διάθεση συστηµατοποίησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών και αυτοµατοποίησης των διαδικασιών, κάτι το οποίο προφανώς και πρέπει να γίνει αλλά υπό προϋποθέσεις αναφορικά µε τους δήµους.

Για τον συγκεκριµένο λοιπόν κανονισµό συµπορεύοµαι µε την επίσηµη τοποθέτηση της ΚΕ∆Ε και ως δήµαρχος και ως µέλος του διοικητικού της συµβουλίου. Τι εννοώ.
Ότι οι δήµοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αρµοδιότητα εφαρµογής του Κανονισµού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, όχι επειδή δεν είναι ικανοί να το πράξουν, αλλά διότι δεν έχουν στη φαρέτρα τους πολυπληθές και εξιδεικευµένο προσωπικό.

Ούτε τους αναγκαίους πόρους φυσικά. Να τονίσω, επίσης, ότι στον δήµο µας συστήσαµε πριν από λίγο καιρό τριµελή επιτροπή ελέγχου, που προβλέπει ο κανονισµός, και πριν από 20 ηµέρες ενηµερώσαµε και τους κατοίκους µας για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Μέχρι στιγµής δεν µας έχει έρθει ούτε µία δήλωση. Και µιλάµε για δήµο όπου µεγάλο µέρος των οικιών βρίσκεται µέσα στο πράσινο.

Είµαστε µια ανάσα από την αντιπυρική περίοδο, έχει γίνει η απαραίτητη προετοιµασία;

Ο ∆ήµος Παπάγου-Χολαργού είναι ένας δήµος µε εκατοντάδες χώρους πρασίνου, πραγµατική ευλογία. Πολύ πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, επιχειρούµε σε όλα τα πάρκα και αλσύλλια της πόλης µε τις αναγκαίες αποψιλώσεις και καθαρισµούς. Από τον Μάρτιο, το προσωπικό του δήµου υπό την εποπτεία των αρµόδιων αντιδηµάρχων επιτελεί µε επιτυχία το έργο. Ένα έργο άκρως απαιτητικό σε έναν καταπράσινο δήµο, το οποίο συνεπικουρεί και ο ιδιωτικός τοµέας. Και αυτό διότι το προσωπικό, το οποίο καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, δεν επαρκεί αριθµητικά.

Και εδώ επαναλαµβάνουµε εκ νέου την άµεση ανάγκη στελέχωσης των δήµων µε µόνιµο προσωπικό. Τέλος, να ευχαριστήσω και τους εθελοντές µας που µε
αυταπάρνηση επιχειρούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, ακόµη και σε περιοχές εκτός ορίων του δήµου µας. Επίσης, σύµφωνα και µε την τελευταία πυροσβεστική διάταξη, έχουµε απευθυνθεί σε ιδιώτες προκειµένου να προχωρήσουν στους απαραίτητους καθαρισµούς των χώρων τους. Όσον αφορά τον Υµηττό, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία µε το ∆ασαρχείο υλοποιούν το πρόγραµµα ANTINERRO, µε παρεµβάσεις που αφορούν καθαρισµούς, συντήρηση και δηµιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Να περάσουµε στο δηµοτικό έργο. Πώς εξελίχθηκε το πρώτο τρίµηνο της νέας θητείας;

Μπήκαµε δυναµικά στη νέα µας θητεία.Πρόσφατα παραδώσαµε στους πολίτες µας την αναβαθµισµένη πλατεία Φλωρίνης στου Παπάγου, έναν πρότυπο χώρο αναψυχής και άθλησης και, το βασικότερο, προσβάσιµο σε συµπολίτες µας ΑµεΑ. Εδώ θέλω να τονίσω ότι µε το συγκεκριµένο έργο ενισχύσαµε περαιτέρω το ισοζύγιο πρασίνου της περιοχής, αφού προβήκαµε σε εκατοντάδες νέες φυτεύσεις.

Άλλο ένα πολύ σηµαντικό έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα είναι ο κόµβος Μπλέσσα και Αργυροκάστρου στου Παπάγου, που εξασφαλίζει τη µεγαλύτερη ασφάλεια στην κίνηση των οχηµάτων και τη µείωση της ταχύτητας σε ένα σηµείο που δεχόταν υψηλό φόρτο αυτοκινήτων και ήταν πολύ επικίνδυνο.

Τι περιµένουµε από τον ∆ήµο ΠαπάγουΧολαργού το επόµενο διάστηµα;

Για το επόµενο διάστηµα ακολουθούν και άλλα έργα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και στις δύο Κοινότητες Παπάγου και Χολαργού, σε σηµεία που
πραγµατικά είναι αναγκαία. Οδεύει προς ολοκλήρωση, επίσης, η ανάπλαση των οδών Ζακυνθινού, Νευροκοπίου και Ιωνίας στου Παπάγου, ένα έργο το οποίο
θα συντελέσει στην οριστική άρση της επικινδυνότητάς τους, µε διαπλάτυνση πεζοδροµίων, επανακατασκευή του οδοστρώµατος, οριοθέτηση θέσεων στάθµευσης και δηµιουργία ποδηλατόδροµου.

Για το επόµενο διάστηµα ακολουθούν και άλλα έργα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και στις δύο Κοινότητες Παπάγου και Χολαργού, σε σηµεία που πραγµατικά είναι αναγκαία. Οδεύει προς ολοκλήρωση, επίσης, η ανάπλαση των οδών Ζακυνθινού, Νευροκοπίου και Ιωνίας στου Παπάγου, ένα έργο το οποίο θα συντελέσει στην οριστική άρση της επικινδυνότητάς τους, µε διαπλάτυνση πεζοδροµίων, επανακατασκευή του οδοστρώµατος, οριοθέτηση θέσεων στάθµευσης και δηµιουργία ποδηλατόδροµου.

Πώς θέλετε να είναι ο ∆ήµος Παπάγου - Χολαργού στο τέλος της πενταετίας;

Στόχος µας είναι να διαµορφώσουµε µια πόλη ανθεκτική στις προκλήσεις-κρίσεις της εποχής, να βελτιώσουµε ακόµα περισσότερο την καθηµερινότητα των πολιτών, µε συνεργασία και σεβασµό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουµε προγραµµατίσει µια σειρά από σηµαντικά έργα όπως η κατασκευή νέων σχολείων και νέου παιδικού σταθµού, η ανάπλαση του παράδροµου της λεωφόρου Μεσογείων, τα έργα απορροής οµβρίων υδάτων, οι ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις πεζοδροµίων, η εγκατάσταση κοινόχρηστων θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων και συστήµατος ηλεκτρικών ποδηλάτων, ο εκσυγχρονισµός του Σταθµού Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων, ο εµπλουτισµός πρασίνου σε διάφορα σηµεία της πόλης, η περαιτέρω ενίσχυση του µηχανισµού Πολιτικής Προστασίας του δήµου µας και άλλα.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής