avatar

Ραδιοβάρκα ο Άγρυπνος
Μάνος Τσιλιμίδης

"Μία πρώτη νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η τροπολογία του ΝΟΚ", άρθρο του Γρ. Κωνσταντέλλου

Α' Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

Συμβιβαστική λύση, η τροπολογία για τον ΝΟΚ, στη μάχη που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ για να διασφαλίσει τα αυτονόητα τονίζει ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρ. Κωνσταντέλλος

grigoris-konstantellos1_arthro_parapolitika

Συμβιβαστική λύση στη μάχη που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες εβδομάδες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ για να διασφαλίσει τα αυτονόητα, το πολεοδομικό κεκτημένο και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας των πόλεων, απέναντι στην υπερδόμηση και το υπερκέρδος των κατασκευαστών, προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον περιορισμό της συνδυαστικής χρήσης των μπόνους στα ύψη των κτηρίων που έδινε μέχρι σήμερα ο ΝΟΚ και την παράλληλη θέσπιση κλιμακωτού κόφτη στο μέγιστο επιτρεπτό ύψος.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας ως μία πρώτη μικρή νίκη του θεσμού στον αγώνα που δίνεται για την προστασία των πόλεων απέναντι στην τσιμεντοποίηση αλλά και την ξέφρενη αύξηση του πληθυσμού που προκαλούν οι αυξημένοι σε ύψος και εμβαδόν όροι δόμησης, που δημιουργήθηκαν σταδιακά από το 2012, σε μία προσπάθεια να στηριχθεί ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών.

 Βασικό ζητούμενο όμως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας παραμένει η ουσιαστική θεσμική αναγνώριση των Συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της. Μπορεί καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, σε ένα τόσο σημαντικό και προβεβλημένο θέμα εισακούστηκαν μερικώς οι απόψεις των εκπροσώπων των δήμων της χώρας όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αλλά για ακόμα μία φορά, φτάνοντας στην τελική ευθεία, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογία μετά από πιέσεις των δήμων χωρίς όμως να προηγηθεί καμία διαδικασία διαλόγου ή διαβούλευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνεχίζεται ο αγώνας της αυτοδιοίκησης για την πλήρη κατάργηση των  μπόνους δόμησης μέχρι την έκδοση της καθοριστικής σημασίας τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται σε συνέχεια των αποφάσεων 293/2024 και 310/2024 ομόφωνων αποφάσεων του Ε’ Τμήματος που έκριναν τις διατάξεις αντισυνταγματικές.

Το πρώτο βήμα έγινε και θα μπορούσε να πει κανείς πως σημειώθηκε μία πρώτη μικρή νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα για την κατάργηση των μπόνους ύψους που καταστρέφουν τις πόλεις μας. Παράλληλα όμως, συνεχίζεται παράλληλα, με την ίδια ένταση ο αγώνας για μία νέα εποχή ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των Υπουργείων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας σε όλα τα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Του Γρ. Κωνσταντέλλου Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης & Α' Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 27/4