Δροµολογείται η υλοποίηση της επένδυσης της Microsoft στην Ανατολική Αττική µετά την ανακήρυξη του αναδόχου για την κατασκευή του πρώτου data center, δυναµικότητας 19,2 MW, που θα αναπτυχθεί στο επιχειρηµατικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού-Βούλια-Προκαλήσι), σε δύο οικοδοµικά τετράγωνα (41 και 54). Στην ίδια έκταση θα δηµιουργηθούν τρία κτίρια δύο ορόφων, που θα συνδέονται µεταξύ τους, διαθέτοντας συνολικό εµβαδόν δόµησης 14.100 τ.µ.

Η ανάθεση των εργασιών για το πρώτο κέντρο δεδοµένων της Microsoft έγινε, κατόπιν σχετικού διαγωνισµού, στην Κοινοπραξία RENCO - ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το πρώτο κέντρο δεδοµένων της Microsoft στην περιοχή Σπάτων-Κορωπίου θα είναι µια εγκατάσταση βιοµηχανικού τύπου, που θα αποτελείται κυρίως από µηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισµό αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδοµένων στο Cloud και θα διαρθρώνεται ως ένα κυρίως κτίριο εξοπλισµού (ATH04 Building) και ένα κτίριο διοίκησης (Admin Block). Θα συνοδεύονται από πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδοµών στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο σχεδιασµός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED (Gold Grade). Το κατασκευαστικό αντικείµενο που αντιστοιχεί στη σύµβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ) και προβλέπει την ολοκλήρωση των µελετών, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου data center της Microsoft, συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 19,2 MW, στα Σπάτα. Οι κατασκευαστικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Αναφερόµενος στην ανάληψη του σχετικού έργου, ο διευθύνων σύµβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Χρήστος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Είµαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η κοινοπραξία µας µε τη RENCO επικράτησε σε έναν τόσο σπουδαίο διαγωνισµό για ένα τόσο σηµαντικό και απαιτητικό έργο. Για ακόµα µία φορά αποδεικνύεται η ικανότητά µας να διακρινόµαστε µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών χάρη στην άρτια τεχνογνωσία, την εµπειρία και την αξιοπιστία που έχουµε χτίσει µετά από µισό αιώνα δραστηριοποίησης της ΤΕΡΝΑ στον τοµέα των κατασκευών. Είµαστε βέβαιοι πως µε την πολύτιµη συνεργασία της RENCO θα ανταποκριθούµε επάξια στις προσδοκίες, αλλά και στην εµπιστοσύνη της Microsoft , κάνοντας πραγµατικότητα µια σπουδαία τεχνολογική επένδυση για την Ελλάδα».

«Το data center της Microsoft αντιπροσωπεύει µια εξαιρετική ευκαιρία για τη RENCO και την ΤΕΡΝΑ να επιδείξουν τη δέσµευσή τους στην καινοτοµία και τη βιωσιµότητα»

«Πρόκειται για εξαιρετικό αποτέλεσµα για τη RENCO και την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», σηµείωσε ο πρόεδρος της RENCO, Giovanni Gasparini, αναφερόµενος στην επικράτηση των δύο εταιρειών στον διαγωνισµό. «Είναι απόδειξη ότι η ιταλική τεχνογνωσία, οι δεξιότητες και ο επαγγελµατισµός µας εξακολουθούν να προσδίδουν προστιθέµενη αξία στο έργο µας, ώστε να µας εµπιστεύονται πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσµο, όπως η Microsoft . Το κέντρο δεδοµένων θα αναπτυχθεί σε τµήµα 22,3 εκταρίων, της συνολικής έκτασης 85 εκταρίων, στο επιχειρηµατικό πάρκο Σπάτων, και θα περιλαµβάνει επίσης την κατασκευή υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, καθώς και υποδοµής αποθήκευσης νερού. Ολες οι εργασίες θα εκτελούνται σύµφωνα µε τις απαιτήσεις LEED για περιβαλλοντική ενεργειακή βιωσιµότητα. Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει µια εξαιρετική ευκαιρία για τη RENCO και την ΤΕΡΝΑ να επιδείξουν τη δέσµευσή τους στην καινοτοµία και τη βιωσιµότητα. Είµαστε περήφανοι που συνεργαζόµαστε µε µεγάλους πελάτες, όπως τη Microsoft και όλες τις εταιρείες που συµµετέχουν στο έργο. Το όραµά µας είναι να δηµιουργήσουµε ένα υπερσύγχρονο, ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον κέντρο δεδοµένων, που θα λειτουργήσει ως µοντέλο αριστείας».

«Αλλο ένα ορόσηµο η ανάθεση αυτού του έργου, που σηµατοδοτεί στην ουσία και την έναρξη εργασιών για το πρώτο data center της Microsoft . Είναι µια σηµαντική στιγµή συνολικά για τη χώρα, καθώς µια επένδυση εκατοντάδων εκατοµµυρίων µπαίνει σε υλοποίηση. Χαιρόµαστε που συνοδοιπόροι µας σε αυτή τη διαδροµή είναι αξιόλογοι συνεργάτες, όπως η ΤΕΡΝΑ µε τη RENCO, µε σηµαντική εµπειρία στην κατασκευή data centers», δήλωσε η διευθύνουσα σύµβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου. Σε επόµενη φάση θα επιδιωχθεί η κατασκευή άλλων δύο data centers της Microsoft στο Κορωπί.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών