Τα δέκα χρόνια συμπλήρωσε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEM που διοργανώνεται από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Για την COSMOTE, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν έναν κόσμο καλύτερο για όλους, καθώς συντελούν στη δημιουργία μιας καθολικά προσβάσιμης ψηφιακής κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζει και ενισχύει την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στη χώρα μας.

Η δέσμευση της COSMOTE στην Εκπαιδευτική Ρομποτική

Η COSMOTE από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε τη σημασία του STEM και της διάδοσής του στη μαθητική κοινότητα. Μέσα από τη δεκαετή στρατηγική συνεργασία με τους οργανισμούς STEM Education και WRO Hellas, έχουν καθιερωθεί πλέον οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί. Συγκεκριμένα, στα 10 χρόνια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 53.000 μαθητές, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές και έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Έτσι, οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων υπολογίζονται συνολικά σε 330.000.

tzo_5171
tzo_5435
tzo_6063

Ο 10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024 πραγματοποιήθηκε φέτος με ρεκόρ συμμετοχής 9.000 μαθητών από όλη την Ελλάδα. Στον τελικό με θέμα «Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού»,  βραβεύτηκαν έργα που μέσα από την τεχνολογία αντιμετωπίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως οι πλημμύρες, η λειψυδρία και οι σεισμοί. Ενδεικτικά η ομάδα RoboQueens, από μαθητές Γυμνασίου, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, λήψης και αποστολής περιβαλλοντικών μετρήσεων. Στην ίδια κατηγορία, η ομάδα RoboMpliMplikia από μαθητές Δημοτικού κατασκεύασε ένα ενεργειακά πλήρως αυτόνομο μετεωρολογικό σταθμό, που λαμβάνει περιβαλλοντικές μετρήσεις. Επίσης η ομάδα F-alania κέρδισε παρουσίασε έργο για την πρόληψη της λειψυδρίας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η επόμενη σημαντική διοργάνωση είναι η Παγκόσμια Ολυμπιάδα στη Σμύρνη της Τουρκίας στις 28 – 30 Νοεμβρίου 2024.

Η συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και η ενασχόληση των μαθητών με την εκπαιδευτική ρομποτική, τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, ενισχύει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, που αποτελούν σημαντικά εφόδια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της προώθησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα παιδιά και τους εφήβους, η COSMOTE έχει δημιουργήσει τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, «Robogirl» και «The Real Robokids».