Πόσο συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος οι πλουσιότεροι του κόσμου
Πίσω από αυτήν την έρευνα κρύβεται ένας 17χρονος τελειόφοιτος λυκείου, που δημιούργησε ένα σύστημα «plane trucking»
Ένας 17χρονος τελειόφοιτος λυκείου δημιούργησε ένα σύστημα «plane trucking», που καταγράφει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των πτήσεων με ιδιωτικό αεροπλάνο μερικών από τους πλουσιότερους ανθρώπων στον κόσμο.
Ο λάτρης των μαθηματικών, κάτοικος του Σιάτλ, Ακάς Σεντούρ ξεκίνησε αυτήν την έρευνα μόλις πριν από λίγους μήνες και έχει ήδη συγκεντρώσει μια λίστα με περισσότερους από 150 από τους πλουσιότερους και πλέον διάσημους ανθρώπους στον κόσμο και τις οικογένειές τους, ταξινομημένους με βάση τις εκτιμώμενες εκπομπές ρύπων από τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα, με τα οποία ταξιδεύουν.
Για να αντιληφθεί κάποιος τα μεγέθη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο μέσος Αμερικανός εκπέμπει 15,52 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που σημαίνει ότι πολλοί από τους διάσημους και τους μεγιστάνες που κοσμούν τη λίστα παράγουν εκατοντάδες φορές περισσότερους ρύπους από έναν τυπικό πολίτη των ΗΠΑ.
Ονομάζοντας το έργο του «the ClimateJets project ranks», ο Σεντούρ, που αυτοαποκαλείται «αστέρι της φυσικής», είπε στους New York Times την Τρίτη ότι σκέφτηκε την ιδέα, αφού το Twitter αποφάσισε να μπλοκάρει έναν λογαριασμό που παρακολουθούσε τις ιδιωτικές πτήσεις του Έλον Μασκ τον Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του twitter, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αναστολή εργασίας τουλάχιστον έξι δημοσιογράφων που ισχυρίστηκε ότι δημοσίευσαν προσωπικά του δεδομένα, αναρτώντας tweets σχετικά με τις παρακολουθούμενες από τον Σεντούρ ιδιωτικές του πτήσεις.
Η κίνησή του αυτή πυροδότησε φόβους για τη συμπεριφορά του Μασκ από θέση ισχύος, ως νέου επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης στον κόσμο και ώθησε τον Σεντούρ να συνεχίσει τη δική του προσπάθεια παρακολούθησης των πτήσεων εύπορων ανθρώπων γενικά που πετούν τακτικά με ιδιωτικά αεροπλάνα.
Οι αριθμοί αναγνώρισης για τα jets, πολλά από τα οποία ανήκουν σε επιχειρηματίες και σταρ, που επέκριναν τις προσπάθειες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προήλθαν από μια βάση δεδομένων που σχεδιάστηκε από τον 20χρονο διαχειριστή του trucker Τζακ Σουίνι.
Το 2021 ο Μασκ πρόσφερε στον Σουίνι 5.000 δολάρια για να καταργήσει τον λογαριασμό αυτόν, τον οποίο θεώρησε ως κίνδυνο για την ασφάλειά του. Τον Δεκέμβριο, αφού απέκτησε το Twitter- αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων-, ο Μασκ κατήργησε τον λογαριασμό, υποστηρίζοντας ότι τα προφίλ που δημοσιεύουν πού βρίσκονται οι άνθρωποι σε «πραγματικό χρόνο» είναι «παραβίαση ασφάλειας σωματικής ακεραιότητας».
Παράλληλα, ο Μασκ μπήκε στη λίστα του Σεντούρ ως ο 41ος χειρότερος παραβάτης στον κόσμο όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με 1.699 τόνους μόνο τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σεντούρ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του ιδιωτικού τζετ του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla ξεπερνούν το συλλογικό αποτύπωμα άνθρακα 109 μέσων Αμερικανών, ύστερα από 190 πτήσεις σε ένα μόνο αεροσκάφος, ή 14 και μισή συνεχείς ημέρες στον αέρα.
Ψάχνοντας να δει ποια δεδομένα ήταν δημόσια διαθέσιμα, ο 17χρονος Σεντούρ χρησιμοποίησε αρχικά τις λίγες πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες στο κοινό και συγκέντρωσε τις τοποθεσίες από διάφορα ιδιωτικά αεροσκάφη ατόμων υψηλού προφίλ, από μια συλλογή που δημιουργήθηκε από ένα δίκτυο εθελοντών, μαθαίνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε τύπο καυσίμου μέσω επισήμων κυβερνητικών δεδομένων.
Στην αρχή του έργου της παρακολούθησης και καταγραφής εκπομπών ρύπων στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Σεντούρ είπε στους Times ότι δεν είχε ακόμα τα απαραίτητα εργαλεία και πληροφορίες για να υπολογίσει σωστά τις εκπομπές ρύπων των ιδιωτικών αεροπλάνων των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.
Ωστόσο, από καθαρή τύχη, μια εταιρεία που διέθετε στην αγορά αυτού του είδους τα δεδομένα -η εταιρεία δεν κατονομάστηκε από τον Σεντούρ- χάρισε, ανεξήγητα, στον νεαρό τις πληροφορίες όταν εκείνος τους πλησίασε και ζήτησε αν μπορούσαν να του δώσουν στοιχεία.
Ο Σεντούρ, ο οποίος διατηρεί επίσης έναν ιστότοπο που παρέχει διάφορες δραστηριότητες και υπηρεσίες μαθηματικών για μαθητές και δασκάλους, φέρεται να είπε στην εταιρεία αυτήν ότι χρειαζόταν τις πληροφορίες για ένα εκπαιδευτικό project. «Κι εκείνοι μου τις έστειλαν, πράγμα πολύ ωραίο εκ μέρους τους», είπε στους Times την Τρίτη.
Αφού έλαβε αυτά τα δεδομένα, ο Σεντούρ προχώρησε στην ανάλυση των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας τις γλώσσες προγραμματισμού Python και R και συνέχισε να στήνει τον πλήρως διαδραστικό ιστότοπο εντελώς από την αρχή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως είπε ο Σεντούρ, ανακάλυψε ότι πάνω από 100 άτομα που διαθέτουν ιδιωτικά τζετ εκπέμπουν τουλάχιστον δεκάδες -και σε πολλές περιπτώσεις, εκατοντάδες- φορές περισσότερο από ό,τι κάνει ο μέσος Αμερικανός σε έναν χρόνο, αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών τους πτήσεων.
Αυτή η συνειδητοποίηση επισήμανε ο Σεντούρ πως του έκανε τρομερή εντύπωση, αφού οι Αμερικανοί πολίτες έχουν μετρηθεί να έχουν μερικές από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. «Ήταν έκπληξη για μένα που δεν συζητούνταν περισσότερο το θέμα αυτό», είπε στην εφημερίδα.
Τώρα σε πλήρη λειτουργία, ο διαδραστικός trucker, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο, έχει αποκαλύψει ορισμένους από τους μεγαλύτερους «ενόχους» όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.
Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκε από τον μαθητή του λυκείου του Σιάτλ ότι αυτοί που κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας αντιπροσωπεύουν τον ίδιο αριθμό ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με σχεδόν 850 απλούς Αμερικανούς.
Όμως, κάποιοι από αυτούς είναι οι ίδιοι άνθρωποι που φαίνεται να κόπτονται υπέρ της λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Τομ Σίμπελ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της Silicon Valley (σ.σ.: ιδρυτής της εταιρείας εταιρικού λογισμικού Siebel Systems, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai, μιας εταιρείας πλατφόρμας λογισμικού και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης), ο οποίος, όπως πολλοί στη λίστα, έχει μιλήσει ανοιχτά και με πάθος για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον Σεντούρ, ο Σίμπελ είναι υπεύθυνος για 4.649 τόνους ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτύπωμα άνθρακα του Σίμπελ είναι ίσο με αυτό περισσότερων από 299 τυπικών πολιτών των ΗΠΑ.
Μόλις τον περασμένο μήνα ο μεγιστάνας της τεχνολογίας -η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια- έγραψε μια ανοιχτή επιστολή διαφημίζοντας τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στον αγώνα της χώρας για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου φαινομένου.
Σε ένα άρθρο με τίτλο «Χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα επιτύχουμε τους στόχους ESG (σ.σ.: περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση) και δεν θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», ο Σίμπελ έγραψε: «Ο κόσμος βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η τρέχουσα κατάσταση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και προγραμμάτων διακυβέρνησης (ESG) δεν κάνει επαρκή διαφορά για την κλιματική αλλαγή αρκετά γρήγορα». Σύμφωνα με τον Σεντούρ, o Σίμπελ πέρασε 35 ολόκληρες ημέρες στον αέρα το 2022, πραγματοποιώντας περισσότερες από 458 πτήσεις με τρία διαφορετικά ιδιωτικά αεροπλάνα.
Ο «δεύτερος χειρότερος ρυπαίνων», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σεντούρ, είναι ο «βασιλιάς» της News Corp Murdoch και η οικογένειά του, που εξέφρασαν πρόσφατα την επιθυμία να μεταφέρουν τα μέσα ενημέρωσής τους στην πατρίδα τους, την Αυστραλία, για ένα μέλλον πιο ουδέτερο ως προς τον άνθρακα. Η αλλαγή γνώμης από τον 91χρονο μεγιστάνα ήρθε ύστερα από χρόνια αμφισβήτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και επιθέσεων σε πολιτικούς που επέλεγαν τη διορθωτική δράση ως λύση.
Ο τρίτος «χειρότερος» της λίστας, η 65χρονη Μπέτσι Ντίβος, η δισεκατομμυριούχος πρώην υπουργός Παιδείας του Ντόναλντ Τραμπ, το 2017 έκανε στροφή -θεωρητικά μάλλον- στη στάση της απέναντι στην κλιματική αλλαγή, η οποία αρχικά ήταν ουδέτερη. Πέρυσι, σύμφωνα με τον Σεντούρ, η οικογένεια Ντίβος -που ζει σε μια τεράστια έπαυλη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, επιφανείας 2.000 τετραγωνικών μέτρων με θέα στη λίμνη Macatawa του Μίσιγκαν- πραγματοποίησε 597 ιδιωτικές πτήσεις με τρία αεροσκάφη, για συνολικά 911,38 ώρες, ή 37,97 ημέρες, στον αέρα.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και υπέρμαχος της κλιματικής αλλαγής Σάμουελ Ζελ, ιδρυτής και πρόεδρος της ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων Equity Group Investments. Το 2018 η εταιρεία του Ζελ εξέδωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε πράσινα ομόλογα, που αναμένεται να αποφέρουν έσοδα 396,7 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ο Ζελ, 81 ετών, τότε έλεγε ότι θα διοχετεύονταν σε έργα πράσινων ακινήτων. Πέρυσι ο Ζελ πραγματοποίησε 381 πτήσεις με τρία ξεχωριστά αεροσκάφη, για συνολικά 795,81 ώρες στον αέρα - ή λίγο περισσότερο από 33 συνεχείς ημέρες.
Άλλοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Μάικ Μπλούμπεργκ και ο Ρόμπερτ Κραφτ, και οι δύο 81 ετών, ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, με καθέναν να είναι υπεύθυνος για λίγο λιγότερους από 3.200 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Επίσης κοντά στην κορυφή της κατάταξης ήταν οι διαπρύσιοι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος, αμφότεροι υπερασπίστηκαν πρόσφατα τη χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου λέγοντας ότι το καύσιμο που χρησιμοποιούν είναι «βιώσιμο» και επομένως φιλικό προς το περιβάλλον. Ο Γκέιτς, που βρίσκεται στη 13η θέση της λίστας, με περιουσία 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστήριξε ότι λόγω του χρηματικού ποσού που πληρώνει στην Climeworks - μια εταιρεία που, έναντι μηνιαίας αμοιβής, αντισταθμίζει τις εκπομπές άνθρακα, θα πρέπει να εξαιρεθεί από την ομαδοποίηση με άλλους jet setters.
Ο Μπέζος, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στην 38η θέση της λίστας, με τα ταξίδια του αφεντικού της Amazon με το ιδιωτικό του τζετ να ισοδυναμούν με τις εκπομπές 114 μέσων Αμερικανών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σεντούρ.
Πριν από τον Μπέζος βρίσκονται αρκετοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Σέινφιλτ, Τζέι Ζ και Μαρκ Ζούκενμπεργκ, που όλοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κοντά στους 50 κορυφαίους «χειρότερους» ήταν επίσης η Κιμ Καρντάσιαν και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, των οποίων οι προσωπικές πτήσεις αντιπροσώπευαν κάτι λιγότερο από 1.500 μετρικούς τόνους εκπομπών η καθεμία - ίσες με αυτές περισσότερων από 99 Αμερικανών. Άλλα διάσημα ονόματα που κοσμούν τη λίστα των «χειρότερων» ήταν η Τέιλορ Σουίφτ, η Κρις Τζένερ και Δόκτωρ Φιλ (σ.σ.: διάσημος τηλεπαρουσιαστής και συγγραφέας) των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2022 ήταν πάνω από 60 φορές περισσότερες από αυτές του μέσου Αμερικανού.
*Πηγή: protothema.gr
Ο λάτρης των μαθηματικών, κάτοικος του Σιάτλ, Ακάς Σεντούρ ξεκίνησε αυτήν την έρευνα μόλις πριν από λίγους μήνες και έχει ήδη συγκεντρώσει μια λίστα με περισσότερους από 150 από τους πλουσιότερους και πλέον διάσημους ανθρώπους στον κόσμο και τις οικογένειές τους, ταξινομημένους με βάση τις εκτιμώμενες εκπομπές ρύπων από τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα, με τα οποία ταξιδεύουν.
Για να αντιληφθεί κάποιος τα μεγέθη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο μέσος Αμερικανός εκπέμπει 15,52 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που σημαίνει ότι πολλοί από τους διάσημους και τους μεγιστάνες που κοσμούν τη λίστα παράγουν εκατοντάδες φορές περισσότερους ρύπους από έναν τυπικό πολίτη των ΗΠΑ.
Ο Έλον Μασκ αποτέλεσε την αφορμή
Ονομάζοντας το έργο του «the ClimateJets project ranks», ο Σεντούρ, που αυτοαποκαλείται «αστέρι της φυσικής», είπε στους New York Times την Τρίτη ότι σκέφτηκε την ιδέα, αφού το Twitter αποφάσισε να μπλοκάρει έναν λογαριασμό που παρακολουθούσε τις ιδιωτικές πτήσεις του Έλον Μασκ τον Δεκέμβριο.Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του twitter, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αναστολή εργασίας τουλάχιστον έξι δημοσιογράφων που ισχυρίστηκε ότι δημοσίευσαν προσωπικά του δεδομένα, αναρτώντας tweets σχετικά με τις παρακολουθούμενες από τον Σεντούρ ιδιωτικές του πτήσεις.
Η κίνησή του αυτή πυροδότησε φόβους για τη συμπεριφορά του Μασκ από θέση ισχύος, ως νέου επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης στον κόσμο και ώθησε τον Σεντούρ να συνεχίσει τη δική του προσπάθεια παρακολούθησης των πτήσεων εύπορων ανθρώπων γενικά που πετούν τακτικά με ιδιωτικά αεροπλάνα.
Οι αριθμοί αναγνώρισης για τα jets, πολλά από τα οποία ανήκουν σε επιχειρηματίες και σταρ, που επέκριναν τις προσπάθειες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προήλθαν από μια βάση δεδομένων που σχεδιάστηκε από τον 20χρονο διαχειριστή του trucker Τζακ Σουίνι.
Το 2021 ο Μασκ πρόσφερε στον Σουίνι 5.000 δολάρια για να καταργήσει τον λογαριασμό αυτόν, τον οποίο θεώρησε ως κίνδυνο για την ασφάλειά του. Τον Δεκέμβριο, αφού απέκτησε το Twitter- αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων-, ο Μασκ κατήργησε τον λογαριασμό, υποστηρίζοντας ότι τα προφίλ που δημοσιεύουν πού βρίσκονται οι άνθρωποι σε «πραγματικό χρόνο» είναι «παραβίαση ασφάλειας σωματικής ακεραιότητας».
Παράλληλα, ο Μασκ μπήκε στη λίστα του Σεντούρ ως ο 41ος χειρότερος παραβάτης στον κόσμο όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με 1.699 τόνους μόνο τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σεντούρ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του ιδιωτικού τζετ του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla ξεπερνούν το συλλογικό αποτύπωμα άνθρακα 109 μέσων Αμερικανών, ύστερα από 190 πτήσεις σε ένα μόνο αεροσκάφος, ή 14 και μισή συνεχείς ημέρες στον αέρα.
Πώς το 17χρονο «αστέρι της Φυσικής» έφτιαξε τη λίστα
Ψάχνοντας να δει ποια δεδομένα ήταν δημόσια διαθέσιμα, ο 17χρονος Σεντούρ χρησιμοποίησε αρχικά τις λίγες πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες στο κοινό και συγκέντρωσε τις τοποθεσίες από διάφορα ιδιωτικά αεροσκάφη ατόμων υψηλού προφίλ, από μια συλλογή που δημιουργήθηκε από ένα δίκτυο εθελοντών, μαθαίνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κάθε τύπο καυσίμου μέσω επισήμων κυβερνητικών δεδομένων.Στην αρχή του έργου της παρακολούθησης και καταγραφής εκπομπών ρύπων στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Σεντούρ είπε στους Times ότι δεν είχε ακόμα τα απαραίτητα εργαλεία και πληροφορίες για να υπολογίσει σωστά τις εκπομπές ρύπων των ιδιωτικών αεροπλάνων των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.
Ωστόσο, από καθαρή τύχη, μια εταιρεία που διέθετε στην αγορά αυτού του είδους τα δεδομένα -η εταιρεία δεν κατονομάστηκε από τον Σεντούρ- χάρισε, ανεξήγητα, στον νεαρό τις πληροφορίες όταν εκείνος τους πλησίασε και ζήτησε αν μπορούσαν να του δώσουν στοιχεία.
Ο Σεντούρ, ο οποίος διατηρεί επίσης έναν ιστότοπο που παρέχει διάφορες δραστηριότητες και υπηρεσίες μαθηματικών για μαθητές και δασκάλους, φέρεται να είπε στην εταιρεία αυτήν ότι χρειαζόταν τις πληροφορίες για ένα εκπαιδευτικό project. «Κι εκείνοι μου τις έστειλαν, πράγμα πολύ ωραίο εκ μέρους τους», είπε στους Times την Τρίτη.
Αφού έλαβε αυτά τα δεδομένα, ο Σεντούρ προχώρησε στην ανάλυση των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας τις γλώσσες προγραμματισμού Python και R και συνέχισε να στήνει τον πλήρως διαδραστικό ιστότοπο εντελώς από την αρχή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως είπε ο Σεντούρ, ανακάλυψε ότι πάνω από 100 άτομα που διαθέτουν ιδιωτικά τζετ εκπέμπουν τουλάχιστον δεκάδες -και σε πολλές περιπτώσεις, εκατοντάδες- φορές περισσότερο από ό,τι κάνει ο μέσος Αμερικανός σε έναν χρόνο, αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών τους πτήσεων.
Αυτή η συνειδητοποίηση επισήμανε ο Σεντούρ πως του έκανε τρομερή εντύπωση, αφού οι Αμερικανοί πολίτες έχουν μετρηθεί να έχουν μερικές από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. «Ήταν έκπληξη για μένα που δεν συζητούνταν περισσότερο το θέμα αυτό», είπε στην εφημερίδα.
Τώρα σε πλήρη λειτουργία, ο διαδραστικός trucker, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο, έχει αποκαλύψει ορισμένους από τους μεγαλύτερους «ενόχους» όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.
Το Τop 3 των «χειρότερων»
Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκε από τον μαθητή του λυκείου του Σιάτλ ότι αυτοί που κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας αντιπροσωπεύουν τον ίδιο αριθμό ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με σχεδόν 850 απλούς Αμερικανούς.Όμως, κάποιοι από αυτούς είναι οι ίδιοι άνθρωποι που φαίνεται να κόπτονται υπέρ της λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Τομ Σίμπελ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της Silicon Valley (σ.σ.: ιδρυτής της εταιρείας εταιρικού λογισμικού Siebel Systems, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai, μιας εταιρείας πλατφόρμας λογισμικού και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης), ο οποίος, όπως πολλοί στη λίστα, έχει μιλήσει ανοιχτά και με πάθος για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον Σεντούρ, ο Σίμπελ είναι υπεύθυνος για 4.649 τόνους ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτύπωμα άνθρακα του Σίμπελ είναι ίσο με αυτό περισσότερων από 299 τυπικών πολιτών των ΗΠΑ.
Μόλις τον περασμένο μήνα ο μεγιστάνας της τεχνολογίας -η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια- έγραψε μια ανοιχτή επιστολή διαφημίζοντας τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στον αγώνα της χώρας για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου φαινομένου.
Σε ένα άρθρο με τίτλο «Χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα επιτύχουμε τους στόχους ESG (σ.σ.: περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση) και δεν θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», ο Σίμπελ έγραψε: «Ο κόσμος βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η τρέχουσα κατάσταση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και προγραμμάτων διακυβέρνησης (ESG) δεν κάνει επαρκή διαφορά για την κλιματική αλλαγή αρκετά γρήγορα». Σύμφωνα με τον Σεντούρ, o Σίμπελ πέρασε 35 ολόκληρες ημέρες στον αέρα το 2022, πραγματοποιώντας περισσότερες από 458 πτήσεις με τρία διαφορετικά ιδιωτικά αεροπλάνα.
Ο «δεύτερος χειρότερος ρυπαίνων», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σεντούρ, είναι ο «βασιλιάς» της News Corp Murdoch και η οικογένειά του, που εξέφρασαν πρόσφατα την επιθυμία να μεταφέρουν τα μέσα ενημέρωσής τους στην πατρίδα τους, την Αυστραλία, για ένα μέλλον πιο ουδέτερο ως προς τον άνθρακα. Η αλλαγή γνώμης από τον 91χρονο μεγιστάνα ήρθε ύστερα από χρόνια αμφισβήτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και επιθέσεων σε πολιτικούς που επέλεγαν τη διορθωτική δράση ως λύση.
Ο τρίτος «χειρότερος» της λίστας, η 65χρονη Μπέτσι Ντίβος, η δισεκατομμυριούχος πρώην υπουργός Παιδείας του Ντόναλντ Τραμπ, το 2017 έκανε στροφή -θεωρητικά μάλλον- στη στάση της απέναντι στην κλιματική αλλαγή, η οποία αρχικά ήταν ουδέτερη. Πέρυσι, σύμφωνα με τον Σεντούρ, η οικογένεια Ντίβος -που ζει σε μια τεράστια έπαυλη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, επιφανείας 2.000 τετραγωνικών μέτρων με θέα στη λίμνη Macatawa του Μίσιγκαν- πραγματοποίησε 597 ιδιωτικές πτήσεις με τρία αεροσκάφη, για συνολικά 911,38 ώρες, ή 37,97 ημέρες, στον αέρα.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και υπέρμαχος της κλιματικής αλλαγής Σάμουελ Ζελ, ιδρυτής και πρόεδρος της ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων Equity Group Investments. Το 2018 η εταιρεία του Ζελ εξέδωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε πράσινα ομόλογα, που αναμένεται να αποφέρουν έσοδα 396,7 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ο Ζελ, 81 ετών, τότε έλεγε ότι θα διοχετεύονταν σε έργα πράσινων ακινήτων. Πέρυσι ο Ζελ πραγματοποίησε 381 πτήσεις με τρία ξεχωριστά αεροσκάφη, για συνολικά 795,81 ώρες στον αέρα - ή λίγο περισσότερο από 33 συνεχείς ημέρες.
Άλλοι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Μάικ Μπλούμπεργκ και ο Ρόμπερτ Κραφτ, και οι δύο 81 ετών, ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, με καθέναν να είναι υπεύθυνος για λίγο λιγότερους από 3.200 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Επίσης κοντά στην κορυφή της κατάταξης ήταν οι διαπρύσιοι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος, αμφότεροι υπερασπίστηκαν πρόσφατα τη χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου λέγοντας ότι το καύσιμο που χρησιμοποιούν είναι «βιώσιμο» και επομένως φιλικό προς το περιβάλλον. Ο Γκέιτς, που βρίσκεται στη 13η θέση της λίστας, με περιουσία 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστήριξε ότι λόγω του χρηματικού ποσού που πληρώνει στην Climeworks - μια εταιρεία που, έναντι μηνιαίας αμοιβής, αντισταθμίζει τις εκπομπές άνθρακα, θα πρέπει να εξαιρεθεί από την ομαδοποίηση με άλλους jet setters.
Ο Μπέζος, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στην 38η θέση της λίστας, με τα ταξίδια του αφεντικού της Amazon με το ιδιωτικό του τζετ να ισοδυναμούν με τις εκπομπές 114 μέσων Αμερικανών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σεντούρ.
Πριν από τον Μπέζος βρίσκονται αρκετοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Σέινφιλτ, Τζέι Ζ και Μαρκ Ζούκενμπεργκ, που όλοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κοντά στους 50 κορυφαίους «χειρότερους» ήταν επίσης η Κιμ Καρντάσιαν και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, των οποίων οι προσωπικές πτήσεις αντιπροσώπευαν κάτι λιγότερο από 1.500 μετρικούς τόνους εκπομπών η καθεμία - ίσες με αυτές περισσότερων από 99 Αμερικανών. Άλλα διάσημα ονόματα που κοσμούν τη λίστα των «χειρότερων» ήταν η Τέιλορ Σουίφτ, η Κρις Τζένερ και Δόκτωρ Φιλ (σ.σ.: διάσημος τηλεπαρουσιαστής και συγγραφέας) των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2022 ήταν πάνω από 60 φορές περισσότερες από αυτές του μέσου Αμερικανού.
*Πηγή: protothema.gr