Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο CNBC ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλονμε την επιφύλαξη τυχόν σημαντικών κλυδωνισμών στην παγκόσμια οικονομία. «Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας» ανέφερε η Λαγκάρντ σε δήλωσή της στο CNBC.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτήν την αποπληθωριστική διαδικασία. Εφόσον κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας και δεν έχουμε κάποιο σημαντικό σοκ στην εξέλιξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική».

Η συγκεκριμένη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για τα επιτόκια στην Ευρώπη και την πρώτη σχεδιαζόμενη μείωση έρχεται μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να διατηρήσει το πόδι στο φρένο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με τον «θερμότερο» του αναμενόμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, αυξάνει την πιθανότητα η ΕΚΤ να προλάβει τελικά τη Fed στην έναρξη της αντίθετης διαδρομής στα επιτόκια.

«Όπως είπα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναπτυχθεί πρόσθετο σοκ, θα έρθει η ώρα να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα» συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που οι αγορές κυκλώνουν τον Ιούνιο ως τον πιθανότερο μήνα για την πρώτη μείωση στα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Τι είπε για τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό

Σε ερώτηση, πάντως, για τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό μιας σημαντικής αύξησης των τιμών ενέργειας ως απόρροια των πρόσφατων γεωπολιτικών εντάσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη: «Όλες οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν αντίκτυπο και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτές τις κινήσεις. Σαφώς στην ενέργεια και στα τρόφιμα, έχει άμεσο και γρήγορο αντίκτυπο».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Όλι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό για τη μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη. «Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πισωγυρίσματα, για παράδειγμα στη γεωπολιτική κατάσταση και επομένως στις τιμές της ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.