Την ισραηλινή επίθεση της νύχτας στο Ιράν σχολίασαν σραηλινοί αξιωματούχοι που διατηρούν την ανωνυμία τους στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφεραν, ήταν τα αντίποινα της ιρανικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου, αφού σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρο Ιωαννίδη σχολίασαν: «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Αναμένεται το επίσημο σχόλιο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Σταύρος Ιωαννίδης κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ ανέφερε ότι: «Ο τρόπος που εξελίχθηκε αυτή η επίθεση ανοίγει μια διέξοδο και από τις δυο πλευρές προκειμένου το Ισραήλ να λέει ότι δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση του Σαββάτου, και ότι έχει δυνατότητα να πλήξει στόχους στο ιρανικό έδαφος, ενώ το Ιράν δηλώνει ότι απλώς κατέρριψε κάποια ισραηλινά drones, με την Τεχεράνη να μην δείχνει ότι επιδιώκει κλιμάκωση για ό,τι συνέβη το πρωί».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στο Ιράν την επόμενη ή εντός των επόμενων δύο ημερών. Σύμφωνα με το CNN, οι Ισραηλινοί διαβεβαίωσαν τους ομολόγους τους των ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δε θα στοχοποιηθούν.




Με βάση αναφορές δυτικών ΜΜΕ επλήγη τοποθεσία στο Ιράν. Τα συστήματα αεράμυνας της χώρας ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές ως προφύλαξη έναντι πιθανών εναέριων απειλών, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.


Ο ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση. Οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Υπενθυμίζεται ότι Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την άρση της αναστολής των εμπορικών πτήσεων από και προς αεροδρόμια εντός της πρωτεύουσας της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αεροδρομίων Ιμάμης Χομεϊνί και Μεχραμπάντ.

Τέλος, η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία φέρεται να εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία του Ιράν.

Φωτογραφία: AP