Το Ισραήλ «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στην επίθεση με κωδικό «Αληθινή Υπόσχεση» που είχε εξαπολύσει σε βάρος του το Ιράν, επιλέγοντας να πλήξει με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη του στόχους εντός της ιρανικής επικράτειας. Ειδικότερα, επλήγη η αεροπορική βάση του Ισφαχάν στα κεντρικά της χώρας, με τα πρώτα μηνύματα που έρχονται πάντως από τις δύο πλευρές  στον απόηχο της απάντησης από πλευράς Τελ-Αβίβ να δείχνουν μια στροφή προς μια λογική αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν πως το Ισραήλ δε θα αναλάβει την ευθύνη, καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται, βέβαια, στο ίδιο μέσο, ο στόχος ήταν εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν «σχεδόν δίπλα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ίδια περιοχή». «Με άλλα λόγια η επίθεση στην Ισφαχάν ήταν σχεδιασμένη όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να κάνει ξεκάθαρο το πόσο ευάλωτες σε επίθεση είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη για να υπερσκελίσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης από τα ιρανικά ραντάρ «και αυτό θα μπορούσε να γίνει ξανά οποιαδήποτε στιγμή».

Την ίδια στιγμή, προστίθεται στο άρθρο, με την επιλογή να μην χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν, τη Νατάνζ ή τη Φορντού, «ο επιτιθέμενος (σ.σ. καθώς το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη) έστειλε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση και έναρξη ενός περιφερειακού πολέμου».

«Το αν τελικά το χτυπήμα αυτό θα σταματήσει το Ιράν από το να προχωρήσει με το πυρηνικό πρόγραμμά του και αν θα το αποτρέψει από το να επαναλάβει χτύπημα όπως αυτό του περασμένου Σαββατοκύριακου χωρίς να υπάρξει κλιμάκωση σε ευρύτερο πόλεμο, θα φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» καταλήγει το άρθρο της Jerusalem Post.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0o1x7sezcxl)

«Εμβληματικός στόχος η Ισφαχάν»

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ για τον στόχο της επίθεσης, είπε: «Αν συνέβη κάτι, σίγουρα ήταν κάτι εμβληματικό. Δηλαδή χτυπάμε, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και έχουμε ένα μακρύ χέρι που μπορεί να κάνει κάτι, χωρίς να μπορεί να μας σταματήσει η Τεχεράνη».

Στη συνέχεια ο κ. Καραϊωσηφίδης εξήγησε πως το Ισφαχάν «βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια από την Τεχεράνη. Όλες οι ιρανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται δυτικότερα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται μια μεγάλη αεροπορική βάση, η 8η αεροπορική βάση που έχει τρεις μοίρες και εκεί εδρεύουν –θεωρητικά πάντα– τα ικανότερα ιρανικά αεροσκάφη, είναι 14». Πρόκειται, όπως είπε, για εμβληματικά αεροπλάνα της δεκαετίας του ’70 και του ’80 και τόνισε πως αποτελούν εμβληματικό στόχο.

Εξήγησε πως το «να προσπαθείς να πλήξεις τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, θα ήταν ίσως και άστοχο και θα ήθελε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Το να πλήξεις, όμως, μια στρατιωτική βάση όπως η συγκεκριμένη, η οποία συγκεντρώνει αρκετή ισχύ και αποτελεί έμβλημα της ισχύος της ιρανικής αεροπορίας, είναι στόχος επιλογής».

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού» και οι τριγμοί στην κυβένηση Νετανιάχου


Το πρώτο σχόλιο από ισραηλινής πλευράς κάνει λόγο για μια λογική ανταπόδοσης αποτυπωμένη στη γνωστή βιβλική φράση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος»: έτσι σχολίασαν το πλήγμα Ισραηλινοί αξιωματούχοι που διατηρούν την ανωνυμία τους στον ΣΚΑΪ και στον απεσταλμένο του, Σταύρο Ιωαννίδη, κάνοντας λόγο για αντίποινα για την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στο Ιράν την επόμενη ή εντός των επόμενων δύο ημερών. Σύμφωνα με το CNN, οι Ισραηλινοί διαβεβαίωσαν τους ομολόγους τους των ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δε θα στοχοποιηθούν.

Βέβαια, οι πιέσεις για μια πιο δυναμική απάντηση εντός Ισραήλ είναι υπαρκτές, με τη γραμμή των «σκληρών», που επιζητούν ένα αποφασιστικό πλήγμα απέναντι στην Τεχεράνη να εμμένουν στη θέση τους, χωρίς να φαίνεται πως ικανοποιήθηκαν από τη λογική της απάντησης στο Ιράν μέχρι στιγμής: χαρακτηριστικό ήταν το tweet του ακροδεξιού υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, ο οποίος δημοσίευσε μια μονολεκτική ανάρτηση, μια αργκό λέξη που σημαίνει «κουτσός» ή «αδύναμος», φράση που πιθανότατα υποδηλώνει τη δυσαρέσκειά του για την ένταση του πλήγματος. Την αντίδρασή του αυτή στηλίτευσε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα "ασυγχώρητο tweet" που ερμηνεύτηκε ως γελοιοποίηση του στρατιωτικού χτυπήματος στο Ιράν.

Ο Μπεν Γκβίρ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να απαντήσει ουσιαστικά χωρίς κανένα φραγμό στην επίθεση του Ιράν, με τον Λαπίντ να τον επικρίνει λέγοντας ότι «ποτέ άλλοτε ένας υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει τόσο βαριά ζημιά στην ασφάλεια της χώρας, στην εικόνα της και στη διεθνή της θέση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συνάδελφος του Μπεν Γκβίρ, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα πρέπει να προκαλέσει «δυσανάλογο φόρο αίματος» και να «κλονίσει την Τεχεράνη» για να αποτρέψει το Ιράν από μελλοντικά χτυπήματα, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να ταρακουνήσει την Τεχεράνη, ώστε όλοι εκεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να τα βάζουν μαζί μας».

BBC: Το... δώρο του Ισραήλ για τα 85α γενέθλια του Αλί Χαμενεΐ

Το BBC επιχειρεί να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα του φημολογούμενου χτυπήματος λέγοντας χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για ένα… αιχμηρό δώρο γενεθλίων για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 85 του χρόνια. Όπως σημειώνει ο James Landale, διπλωματικός συντάκτης του BBC και ανταποκριτής στην Ιερουσαλήμ, ο λαός του Ισραήλ προετοιμάζεται για την έναρξη των διακοπών του Πάσχα την επόμενη εβδομάδα. Τώρα θα περιμένουν να δουν αν και πότε και πώς το Ιράν θα αποφασίσει να ανταποδώσει. Σήμερα το πρωί οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν πολυσύχναστοι, αλλά ήρεμοι πριν από την έναρξη του Σαμπάτ.

Σύμφωνα με το BBC, «εάν πρόκειται για ένα περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο - όπως μια αεροπορική βάση ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων - τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια λιγότερο κλιμακούμενη ισραηλινή απάντηση από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι».


Σημειώνει ότι οποιοδήποτε χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που θα συνεπαγόταν θανάτους αμάχων, θα θεωρούνταν πολύ πιο επιθετικό και επισημαίνει πως αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το χτύπημα, αναλυτές είπαν ότι το μήνυμα που έστελνε η χώρα ήταν, ότι μπορούσε να επιτεθεί βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος, χωρίς να μείνει ατιμώρητο.

Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Ιράν επιδιώκει να επιστρέψει στις σκιές και υποβαθμίζει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχει λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να διαπεράσει τις ιρανικές άμυνες και να χτυπήσει όπου θέλει».

Υποβαθμίζει την επίθεση το Ιράν

Από την πλευρά της η Τεχεράνη φαίνεται να υποβαθμίζει το περιστατικό. Ο αρχιστράτηγος του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι οι εκρήξεις στον ουρανό πάνω από την επαρχία Ισφαχάν σχετίζονταν με αντιαεροπορικά συστήματα που πυροβόλησαν εναντίον ενός ύποπτου αντικειμένου, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο δεν προκάλεσε ζημιές, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ειδικοί ερευνούν το περιστατικό αυτό και θα ενημερώσουν για το θέμα αφού λάβουν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το δημοσίευμα του IRNA.

Τα σχόλια του αρχιστράτηγου ευθυγραμμίζονται με προηγούμενο δημοσίευμα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim, το οποίο ανέφερε ότι ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής, δεύτερος ταξίαρχος Μιχαντούστ, στο Ισφαχάν δήλωσε ότι δεν υπήρξε «ζημιά ή περιστατικό» μετά την έκρηξη στην περιοχή αυτή.
Ο ανώτερος διοικητής δήλωσε επίσης ότι η έκρηξη που ακούστηκε προκλήθηκε από «πυρά της αεράμυνας εναντίον ενός ύποπτου αντικειμένου».

Σε μια προσπάθεια, δε, να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες, που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια εξωτερική επίθεση και κλίνουμε προς το ότι υπήρξε διείσδυση και όχι επίθεση», επαναλαμβάνοντας ότι drones που πέταξαν «εισβολείς μέσα από το Ιράν» καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0o1b5915i6x)

Η Τεχεράνη σαρκάζει το χτύπημα: «Καταρρίφθηκαν μικρά drones» 

Η Τεχεράνη μεταδίδει εικόνες κανονικότητας από τις ιρανικές πόλεις. Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές ως προφύλαξη έναντι πιθανών εναέριων απειλών, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.



Η Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την άρση της αναστολής των εμπορικών πτήσεων από και προς αεροδρόμια εντός της πρωτεύουσας της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αεροδρομίων Ιμάμης Χομεϊνί και Μεχραμπάντ.

Η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία φέρεται να εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία του Ιράν.

«Είπαν ότι εκτόξευσαν 500 drones και πυραύλους… τώρα απαντούν με τρία από αυτά τα τετρακόπτερα, τα οποία καταρρίφθηκαν όλα», έγραψε σαρκαστικά στο X ο εκπρόσωπος της διαστημικής υπηρεσίας του Ιράν Χοσεΐν Νταλιριάν.



«Μετά την ενεργοποίηση της αεράμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση ορισμένων πιθανών στόχων, οι αναφορές δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μεγάλης κλίμακας πλήγματα ή εκρήξεις που να προκλήθηκαν από αεροπορική απειλή», ανέφερε το IRNA νωρίς την Παρασκευή.

Οι εκτενείς έλεγχοι στο Ισφαχάν, μια σημαντική κεντρική επαρχία με σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δείχνουν ότι όλες οι ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραμένουν ασφαλείς, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά, σημειώνεται.

Επιπλέον, το IRNA είπε ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί αντιπυραυλικά συστήματα.

Το Fars News που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει την είσοδο της αεροπορικής βάσης που αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε από ισραηλινούς πυραύλους, χωρίς να υπάρχει κινητικότητα. Επίσης βίντεο που μεταδίδουν τα ιρανικά δίκτυα δείχνουν να επικρατεί ηρεμία στην κεντρική πλατεία του Ισφαχάν .

Επίσης, τα ιρανικά ΜΜΕ διαψεύδουν ότι Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συγκάλεσε έκτακτη Συνεδρίαση.

Εικόνες κανονικότητας και από το αεροδρόμιο της πόλης Ισφαχάν μεταδίδει η Τεχεράνη, με το αεροδρόμιο να είναι γεμάτο ταξιδιώτες. Το ιρανικό δίκτυο Tasnim αναφέρει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι «απόλυτα ασφαλείς», επικαλούμενο «αξιόπιστη πηγή».

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή και «όλες οι πλευρές να απέχουν από περαιτέρω ενέργειες», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ερωτηθείσα για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Φινλανδία με τον πρωθυπουργό της χώρας Πέτερι Όρπο, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και να απέχουν από την κλιμάκωση στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η Ρωσία "μελετά" τις λεπτομέρειες της επίθεσης και ότι θα ήταν "πρόωρο να σχολιάσει" μέχρι να αποσαφηνιστεί η φύση της.

Όμως ο Πεσκόφ πρόσθεσε: "Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την αυτοσυγκράτηση των μερών και την άρνηση ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης σε μια τόσο δύσκολη περιοχή".

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει λάβει ακόμα κάποια επίσημη θέση. Όπως αναφέρει το CNN, αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι έλαβαν προειδοποίηση από το Ισραήλ για τα σχέδιά τους, ούτε ενέκριναν ούτε καταδίκασαν την αντεπίθεση. Αντιθέτως, προσπάθησαν να καταστήσουν σαφές ότι η επιλογή ήταν αποκλειστικά του Ισραήλ.

«Δεν είχαμε καμία ανάμειξη», δήλωσε στο αμερικανικό μέσοένας αξιωματούχος.

Παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου -προτείνοντας ότι μια αντεπίθεση μπορεί να μην είναι απαραίτητη λόγω της επιτυχούς αναχαίτισης των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν- λίγοι εντός του Λευκού Οίκου πίστευαν ότι το Ισραήλ δεν θα έκανε τίποτα. Οι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει από το Ισραήλ εκ των προτέρων προειδοποίηση για τα σχέδια, σημειώνει το CNN. Ένας άλλος ανώτατος Αμεικανός αξιωματούχος σημείωσε στο CNN πως η προειδοποίηση από το Ισραήλ για την απάντηση στο Ιράν είχε γίνει από χθες, Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε από την πλευρά του ότι θέλει να δει «να επικρατεί ψυχραιμία» στη Μέση Ανατολή. «Η σημαντική κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο Σούνακ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο την Παρασκευή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους συμμάχους του για να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες της επίθεσης.

«Είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται, δεν θα ήταν σωστό για μένα να κάνω εικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα», σημείωσε, ενώ επανέλαβε πως καταδικάζει το «μπαράζ πυραύλων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ το Σάββατο» κάνοντας λόγο για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.