Εδώ και πολλά χρόνια, η περίπτωση των Ulas, της τουρκικής οικογένειας τα μέλη της οποίας περπατούν ως τετράποδα, είχε οδηγήσει πολλούς επιστήμονες και ανθρωπολόγους να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.

Ειδικότερα, πολλά μέλη αυτής της οικογένειας παρουσίαζαν την αξιοπερίεργη συμπεριφορά να κινούνται μόνο στα τέσσερα, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους ως μπροστινά πόδια.

Η οικογένεια προκάλεσε «εμφύλιο» στους επιστήμονες, μιας και πολλοί μιλούσαν για ένα «φαινόμενο» μη υπαρκτό.

Μάλιστα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Aarhus το 2014 ανακάλυψαν ότι η αίτια ήταν μια κλινική κατάσταση που ονομάζεται παρεγκεφαλιδική αταξία, νοητική υστέρηση και σύνδρομο δυσισορροπίας.

Όπως γράφει το Unilad, ερευνητική ομάδα από την Τουρκία, είχε ερευνήσει την οικογένεια, ανακαλύπτοντας πως από τα 18 παιδιά τους, τα 6 από αυτά είχαν μια «μοναδική αναπηρία» που τα είχε ως αποτέλεσμα να περπατούν, να τρέχουν και να στέκονται, στα τέσσερα.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Συνελήφθησαν 9 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ για "τρομοκρατική δραστηριότητα" - Έρευνες και στο Βέλγιο

Η συγκεκριμένη ομάδα προσέγγισε την περίπτωση των Ulas, ως περίπτωση πιθανής εξελικτικής οπισθοδρόμησης, αλλά πολλοί από τους συναδέλφους τους δεν συμμερίζονταν αυτή την άποψή, καθώς την θεωρούν επιστημονικά και κοινωνικά, προσβλητική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0t5gjcazc55)

Η αλήθεια για την τουρκική οικογένεια Ulas

Ο καθηγητής εξελικτικής, ψυχολόγος Nicholas Humphrey, επιχειρούσε για χρόνια να βρει κάποια εναλλακτική απάντηση. Μαγνητικές εγκεφάλου είχαν δείξει ότι η παρεγκεφαλίδα τους ήταν ελαφρά «συρρικνωμένη», αλλά αυτό δεν έδωσε οριστικές απαντήσεις, καθώς άλλα άτομα με μικρότερη ή ακόμα και καθόλου παρεγκεφαλίδα, μπορούν να περπατήσουν όρθια.

Επιπλέον, παλαιοντολόγοι από τη Νέα Υόρκη ανέλυσαν τον τρόπο που περπατούσαν στα τέσσερα, διαπιστώνοντας ότι δεν ήταν καθόλου συνεπής με τον τρόπο βαδίσματος των πρωτευόντων προγόνων μας. Επίσης, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ διαπίστωσε ότι οι σκελετοί τους ήταν διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους.

Ωστόσο, όταν επέστρεψε για να επισκεφθεί την οικογένεια Ulas, ο καθηγητής Humphrey διαπίστωσε ότι τα παιδιά τους μπορούσαν πλέον να περπατούν όρθια, αφού τους δόθηκε βοήθεια μέσω φυσιοθεραπείας και υποβοηθητικού εξοπλισμού.