Την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo.

Με μια απόφαση 4-3, το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του κ. Γουάινστιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος. Αυτό ήταν ότι επέτρεψε στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες, που δήλωσαν ότι ο κ. Γουάινστιν τους είχε επιτεθεί - αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του. Γι' αυτό το λόγο διέταξε νέα δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 72χρονος Γουάινστιν είναι καταδικασμένος σε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε δύο πόλεις, που καθορίστηκαν από τις δημόσιες μαρτυρίες σχεδόν 100 φερόμενων θυμάτων, οι ιστορίες των οποίων αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του κινήματος #MeToo. Ωστόσο, από νομικής άποψης, η καταδίκη του στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα αμφιλεγόμενη και οι εφέσεις του είχαν πάντα πιθανότητες.

Ο ίδιος εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του με την κατηγορία της εγκληματικής σεξουαλικής πράξης για την εξαναγκαστική εκτέλεση στοματικού σεξ σε βοηθό τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής το 2006 και του βιασμού τρίτου βαθμού για επίθεση σε επίδοξη ηθοποιό το 2013. Θα παραμείνει στη φυλακή επειδή καταδικάστηκε στο Λος Άντζελες το 2022 για έναν ακόμη βιασμό και σε 16 χρόνια φυλάκιση.

Ο Γουάινστιν αθωώθηκε στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.Την καταδίκη του το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση του πολιτειακού Εφετείου ανοίγει εκ νέου ένα επώδυνο κεφάλαιο. Το δικαστήριο, όπως προαναφέρθηκε, διέταξε νέα δίκη και ως εκ τούτου οι κατήγοροί του ίσως αναγκαστούν και πάλι να ξαναζήσουν τα τραύματά τους καταθέτοντας ξανά τις μαρτυρίες τους.