Το αμφιλεγόμενο μέτρο του εισιτηρίου εισόδου στη Βενετία για τους επισκέπτες που θα μείνουν για λιγότερο από μια ημέρα ήταν η αφορμή να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις την Πέμπτη στην πόλη μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.

Διαδηλωτές που κρατούσαν πινακίδες και πανό εξέφραζαν την οργή τους για την πολιτική, που αποσκοπεί να περιορίσει το κύμα του υπερτουρισμού στην πόλη, ειδικά σε περιόδους αιχμής. 

Manifestazione contro il ticket a Venezia, scontri con la polizia

Manifestazione contro il ticket a Venezia, scontri con la polizia: sfondato il cordone

LIVE Venezia, manifestazione contro il ticket d'accesso: diretta video
Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, με ετροπές και ενώσεις κατοίκων να προγραμματίζουν διαμαρτυρίες, όπως αναφέρει η Daily Mail. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, το τέλος δε θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα της πόλης, παρα μόνο θα αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα της.

Τα επεισόδια πήραν διαστάσεις, με διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό σε σημεία εισόδου στην πόλη. Κρατούσαν πανό, κάποια από τα οποία έγραφαν «Όχι στο εισιτήριο, ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους».


Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι αντιδρούν στο μέτρο, παρά τη μεγάλη πίεση από τον υπερτουρισμό, που έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη, ενώ κατηγορούν τις αρχές της πόλης, ότι με το εισιτήριο την μετατρέπουν σε «θεματικό πάρκο».



Όπως υποστήριξε στον Guardian ο Ματέο Σέκι, ο οποίος ηγείται της Venessia.com, μιας ομάδας κατοίκων που αντιτίθεται στο μέτρο: «Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι αντίθετη. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εισιτήριο εισόδου σε μια πόλη- το μόνο που κάνουν είναι να τη μετατρέψουν σε θεματικό πάρκο. Αυτή είναι μια κακή εικόνα για τη Βενετία ... Αστειευόμαστε;».

Η Φεντερίκα Τονιέλο, η οποία ηγείται της ASC, μιας ένωσης για τη στέγαση, τόνισε ότι: «Τα 5 ευρώ δεν θα κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τον κόσμο. Οι ημερήσιοι εκδρομείς δεν είναι το πρόβλημα. Πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που θα βοηθήσουν τους κατοίκους, για παράδειγμα, η θέσπιση κανόνων για τον περιορισμό πραγμάτων όπως η Airbnb».

Τι αφορά το μέτρο

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, θα επιβάλλεται τέλος στους τουρίστες που διέρχονται από την πόλη χωρίς να διανυκτερεύουν. Το σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο για 29 ημέρες έως τις 14 Ιουλίου, για ορισμένες ώρες της ημέρας.

Από το τέλος απαλλάσονται οι κάτοικοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, όπως και όσοι επιλέξουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο.

venetia__epeisodia_


27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου

Από την πλευρά της η πόλη τονίζει ότι σήμερα 25 Απριλίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, είχαν κλείσει εισιτήριο 5.500 άνθρωποι, φέρνοντας 27.500 ευρώ στα ταμεία της, ενώ όπως υποστηρίζουν οι αρχές, αν το πρόγραμμα είναι επιτυχές, θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη.

Οι αρχές ελπίζουν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ροής των περίπου 30 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο.