Ανατροπή… της τελευταίας στιγμής είχαμε σχετικά με τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν. Καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε διαψεύσει την ενδεχόμενη συνάντησή τους, ωστόσο ο Ερντογάν ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις κάνουν λόγο για ένα διπλωματικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον σχετικά με το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. 

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Αναβάλλει την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Μπάιντεν

Το απόγευμα της Παρασκευής (26/4) ο δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού, που ασχολείται με θέματα Μέσης Ανατολής, μετέδωσε την είδηση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αναβάλλει το προγραμματισμένο για τις 9 Μαΐου ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο «που είναι γνώστης του θέματος».

Το διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από την αναβολή της συνάντησης

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του MEGA Ανδρέα Ρομπόπουλου, η Ουάσινγκτον είναι ενοχλημένη από την επίσκεψη του ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε στην Άγκυρα, αλλά και της υποδοχής που έτυχε εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνονται υπόψη και οι «βολές» του προέδρου της Τουρκίας προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται πως ενώ το ταξίδι του προέδρου της Τουρκίας στις ΗΠΑ είχε ανακοινωθεί από την Άγκυρα, δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο εκπρόσωπός του, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Λευκός Οίκος: Ανυπομονούμε να δεχθούμε τον Ερντογάν αλλά σε κατάλληλο χρόνο

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ειδικότερα ότι ο Λευκός Οίκος ανυπομονεί να δεχθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χρόνο κατάλληλο και για τα δύο μέρη. «Ωστόσο δεν καταφέραμε να ευθυγραμμίσουμε τα χρονοδιαγράμματά μας» τόνισε.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στο CNN Turk την αναβολή της επίσκεψης του Τούκρου προέδρου στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού στην Ουάσινγκτον, από τον Λευκό Οίκο υπήρξε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο σε έναν αμοιβαία κατάλληλο χρόνο. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να προσαρμόσουμε τα προγράμματά μας. Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε καμία επίσκεψη προς το παρόν».