Το ενδεχόμενο έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων ανώτατων αξιωματούχων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας, εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, η ισραηλινή κυβέρνηση ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με αναφορές σε πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια να αποτρέψουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ και άλλων Ισραηλινών αξιωματούχων.

Κάτω «υπό ασυνήθιστο στρες» ο Νετανιάχου

Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ο αναλυτής Μπεν Κάσπιτ γράφει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται «υπό ασυνήθιστο στρες» σχετικά με την προοπτική εντάλματος σύλληψης εναντίον του και άλλων Ισραηλινών από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση του διεθνούς καθεστώτος του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι όποια απόφαση και αν λάβει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ερευνά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δεν θα επηρεάσει τις ενέργειες του Ισραήλ αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

«Το δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ»

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα αποδεχθεί ποτέ καμία προσπάθεια του ΔΠΔ της Χάγης να υπονομεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ανέφερε σε δήλωσή του στην εφαρμογή Telegram. «Αν και οι αποφάσεις που θα λάβει το δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα θέσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί στρατιώτες και δημόσια πρόσωπα», ανέφερ χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.