Σε πολιτική κρίση βυθίζεται η Γεωργία μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Τιφλίδα μεταξύ αστυνομικών και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, που κατήγγειλαν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων».

Για τρίτη εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου, το οποίο προωθεί η φιλορωσική κυβέρνηση και που EE και ΗΠΑ λένε ότι θυμίζει εκείνο που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία για να καταστείλει ομάδες της κοινωνίες των πολιτών και να φιμώσει τους αντιπάλους.


Αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής επενέβησαν χθες απροειδοποίητα με δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, βομβίδες κρότου λάμψης και αντλίες νερού εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Γεωργίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας η αστυνομία επενέβη για να αποτρέψει τον αποκλεισμό κρατικών κτιρίων και προχώρησε στη σύλληψη 63 ατόμων, ενώ υποστήριξε ότι τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί.


Η πρόεδρος της Γεωργίας καταδίκασε τη βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων

Με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα ''Χ'' η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καταδίκασε την «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και δυσανάλογη χρήση βίας», από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών.

Police in Tbilisi disperse demonstrators outside Georgia's parliament


Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».



Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον κάλεσαν την κυβέρνηση της Γεωργίας να αποσύρει το νόμο, προειδοποιώντας ότι υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τιφλίδας.