Τουρκία: Υγειονομική “βόμβα” προκάλεσαν βρετανοί που "ράντισαν" τουριστική παραλία με στάχτες νεκρού
Ένας αμφιλεγόμενος φόρος τιμής
Οι υγειονομικές αρχές στη Μαρμαρίδα, στη νότια ακτή του Αιγαίου, ξεκίνησαν μια εσπευσμένη έρευνα και πήραν δείγματα νερού
Σε συναγερμό βρίσκεται η Τουρκία αφού βρετανοί τουρίστες μπήκαν στη θάλασσα για να ρίξουν τις στάχτες του νεκρού συγγενή τους.
Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μετέφεραν τη στάχτη ενός συγγενή τους στην Τουρκία για να τη σκορπίσουν σε ένα σημείο που αγαπούσε όσο ζούσε, το αγαπημένο του σημείο διακοπών, προκαλώντας πανικό στους...λουόμενους. Οι υγειονομικές αρχές στη Μαρμαρίδα, στη νότια ακτή του Αιγαίου, ξεκίνησαν μια εσπευσμένη έρευνα και πήραν δείγματα νερού μετά από αντιδράσεις από ανήσυχους ντόπιους για την τελετή της Δευτέρας (13/5).
Οι κολυμβητές προειδοποίησαν χθες ότι η διασπορά στάχτης σε δημοφιλή νερά κοντά στην παραλία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία, προκαλώντας επείγουσα απάντηση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας. Η ομάδα των τουριστών φέρεται να ταξίδεψε με σκοπό να ρίξει στάχτη στην παραλία Uzunyalı, αγαπημένο σημείο ενός εκλιπόντος μέλους της οικογένειας που έχασε τη ζωή του στη θάλασσα, σε έναν συγκινητικό, αλλά αμφιλεγόμενο φόρο τιμής.
Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία από τις στάχτες στη θάλασσα.
Η αποτέφρωση δεν είναι νόμιμη στην Τουρκία και υπάρχουν περιορισμοί για τον περιορισμό της μεταφοράς στάχτης στη χώρα. Το συγκινητικό αφιέρωμα οργανώθηκε από την οικογένεια του αείμνηστου Βρετανού, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα τεστ στο νερό δεν είχαν άμεση σχέση και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία από τις στάχτες στη θάλασσα.
Ωστόσο, οι περιορισμοί στη διασπορά στάχτης στην Τουρκία έχουν προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στους ταξιδιώτες στο παρελθόν. Ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στους επιβάτες να μεταφέρουν στάχτη με χειραποσκευές, εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί για το τι μπορούν να τις κάνουν μετά την προσγείωση.
Η αποτέφρωση δεν είναι νόμιμη στην Τουρκία και δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις αποτέφρωσης. Όταν ένας Βρετανός πεθαίνει στη χώρα, η βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει, να βρει έναν τοπικό διευθυντή κηδειών για να κανονίσει μια ταφή, ο οποίος «θα είναι σε θέση να εξηγήσει την τοπική διαδικασία».
Η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, και ενώ επιτρέπεται σε μη μουσουλμάνους να ταφούν σύμφωνα με τις δικές τους πρακτικές ταφής εντός της χώρας, η καύση δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Οι πενθούντες μπορούν επίσης να κανονίσουν τον επαναπατρισμό της σορού.