Ο Έντι Ράμα άφησε άναυδο τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στην Αλβανία, μετά την απόρριψή του, για τις βλέψεις του Ηνωμένου Βασιλείου, να δημιουργήσουν ένα «κέντρο επιστροφής» τύπου Ρουάντα, ως μέτρο για το μεταναστευτικό.

Το "άδειασμα" Ράμα σε Στάρμερ για τα κέντρα επιστροφής τύπου Ρουάντα

Ο Ράμα ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για μια συμφωνία αποκλειστικά με την Ιταλία, δηλώνοντας: «Ήμουν πολύ σαφής από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία με την Ιταλία ότι επρόκειτο για μια ειδική συμφωνία που κάναμε με την Ιταλία λόγω της πολύ στενής μας σχέσης, αλλά και λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, κάτι που έχει πολύ νόημα».

Ωστόσο, άναυδος έμεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός, αφού μόλις λίγα λεπτά πριν είχε χαιρετίσει τις συνομιλίες για τη δημιουργία «κέντρων επιστροφής» τύπου Ρουάντα.

Συγκεκριμένα ο Κιρ Στάρμερ αποκάλυψε σήμερα το πρωί ότι έχει συζητήσει με μερικά βαλκανικά κράτη προκειμένου να δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δυνατότητα να πληρώσει για την αποστολή αιτούντων ασύλου, των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν εγκριθεί στο εξωτερικό. Υπονόησε μάλιστα ότι θα συζητήσει την ιδέα αυτή και με τον Έντι Ράμα κατά τη σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Τίρανα.

Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται να αποκαλύψει ποιες είναι οι χώρες με τις οποίες συνομίλησε. Μερικές από τις χώρες που πιστεύεται ότι συζήτησε, είναι η Σερβία, η Βοσνία και η Βόρεια Μακεδονία. Ο ίδιος όμως τόνισε: «Την κατάλληλη στιγμή θα είμαι σε θέση να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό».

Τι σχεδιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο για το μεταναστευτικό;

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιλώντας νωρίτερα στην Αλβανία, δήλωσε: «Αυτό που θέλουμε τώρα να κάνουμε και συζητάμε είναι τα κέντρα επιστροφής, δηλαδή εκείνα όπου κάποιος που έχει περάσει από το σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιστρέψει και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψει αποτελεσματικά και θα το κάνουμε αυτό, αν μπορούμε, μέσω των κέντρων επιστροφής».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό ακριβώς είναι το θέμα των συνομιλιών. Θα έλεγα ότι σε αυτόν τον τομέα κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν θα είναι το μέτρο που θα αποτελέσει, αν θέλετε, την ιδανική λύση».

 

Οι δηλώσεις Στάρμερ για τη Μάγχη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέχισε τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας το μεταναστευτικό ζήτημα και τις αφίξεις ανθρώπων μέσω της Μάγχης. Ειδικότερα, δήλωσε: «Συνδυάζοντάς τα όλα -συλλήψεις, κατασχέσεις, συμφωνίες με άλλες χώρες, επιστροφή ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και κέντρα επιστροφής, αν μπορούμε μέσω αυτών των συνομιλιών να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας-, θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε αυτό το άθλιο εμπόριο και να διασφαλίσουμε ότι θα σταματήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να διασχίζουν τη Μάγχη».

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι τα σχέδια ήταν «εντελώς διαφορετικά» από το εμβληματικό σχέδιο απέλασης της προηγούμενης κυβέρνησης για τη Ρουάντα. Ωστόσο, οι υπουργοί του προσπαθούν τώρα να βρουν ένα άλλο σχέδιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους μετανάστες από τη Μάγχη.

Οι αφίξεις φέτος ξεπέρασαν τις 12.000 - αύξηση 40% σε σχέση με το 2024. Περισσότεροι από 600 διέσχισαν τη Μάγχη τη Δευτέρα, ενώ ο πρωθυπουργός εκφωνούσε μια σημαντική ομιλία υποσχόμενος καταστολή της μετανάστευσης.