Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Σάββα Αναστασιάδη.

Η ελληνική αποστολή συνάντησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ τα μέλη της επισκέφθηκαν τα τρία ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης (Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζωγράφειον και Ζάππειον) και το Σισμανόγλείο Μέγαρο στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, όπου στεγάζεται το προξενείο.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε στο Φανάτι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το ότι πρώτη φορά τον επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της συγκεκριμένης επιτροπής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε θερμά τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τους άλλους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην μακραίωνη προσφορά και την πολυδιάστατη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο στο πλαίσιο των κανονικών αρμοδιοτήτων και ευθυνών του, υπηρέτησε και υπηρετεί την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ενώπιον, μάλιστα, του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο Σ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε δημοσίως τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη, λέγοντας ότι σε μεγάλο βαθμό η επίσκεψη της διακομματικής οφείλεται σε αυτόν.