Με ταχείς και εντατικούς ρυθμούς και με τις αποκαλύψεις να είναι συνεχείς συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας του εκλιπόντα δημοσιογράφου και εκδότη Γιώργου Τράγκα.

Οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν μετά το πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, το οποίο προχώρησε στη δέσμευση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, μπλοκάροντας τη διαδικασία αποδοχής από τους κληρονόμους του, οι οποίοι, μετά την απόφαση του γιου του, Φρέντυ, να αποποιηθεί το μερίδιό του, παραμένουν η σύζυγός του και ο άλλος του γιος, Γιάννης.

Ωστόσο, ήδη ελήφθη απόφαση για τη δέσμευση και της προσωπικής περιουσίας της χήρας του Γ. Τράγκα, Μαρίας Καρρά, αλλά και ακόμα δύο συνεργατών. Παράλληλα, διενεργείται έλεγχος στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» της κυρίας Καρρά από την ανεξάρτητη Αρχή. Ο γιος του, Φρέντυ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον στενό του κύκλο, έχει πάψει να παρακολουθεί το θέμα της κληρονομιάς και ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν την εργασία του. Κάτι που έκανε ούτως ή άλλως από πάντα, ακολουθώντας τον δικό του, ξεχωριστό δρόμο.

10 ράβδοι χρυσού σε θυρίδα τράπεζας στο εξωτερικό

Επίκεντρο της έρευνας, που πλέον βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη, ο οποίος έχει τη συνδρομή των αρμόδιων
57.000 έως 58.000 ευρώ το κιλό η τιμή του χρυσού, τα νόμιμα έγγραφα κατοχής του οποίου αναζητούν οι αρμόδιες Αρχές
διωκτικών Αρχών, αποτελεί το εάν τα χρήματα και τα ακίνητα του εκδότη, που πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού τον Δεκέμβριο του 2021, συνιστούν προϊόν αξιόποινων πράξεων, με «κορωνίδα» το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στην περιουσία του εκδότη και δημοσιογράφου περιλαμβάνονται ακίνητα-φιλέτα, 17 συνολικά, τα οποία περιέλαβε στη διαθήκη του, την οποία συνέταξε τον Φεβρουάριο του 2018 στο Μονακό και η οποία αρχίζει με τη φράση: «Εγώ, ο Γιώργος Τράγκας, Ελληνας πολίτης και κάτοικος του πριγκιπάτου του Μονακό». Τα ακίνητα του εκδότη και δημοσιογράφου σε Ελλάδα, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερπολυτελή, στις καλύτερες περιοχές και στους πιο ακριβούς δρόμους.

Το περιουσιακό στοιχείο, ωστόσο, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρμόδιων Αρχών αφορά τις δέκα ράβδους χρυσού που έχουν βρεθεί σε θυρίδα τράπεζας στο εξωτερικό. Μάλιστα, η τιμή τους αρχίζει από 57.000-58.000 ευρώ το κιλό. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως η απόκτηση μίας ράβδου χρυσού κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, ακόμα κι αν κάποιος έχει το χρηματικό ποσό για να την αγοράσει. Κι αυτό καθώς η τράπεζα θα δώσει στον ενδιαφερόμενο αγοραστή ένα έγγραφο που θα πιστοποιεί ότι είναι κάτοχος χρυσού, αλλά δεν θα του δώσει τη ράβδο ως αντικείμενο.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι αρμόδιες Αρχές αναζητούν τα έγγραφα νομιμοποίησης, αν υπάρχουν, που να μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή τους από τον δημοσιογράφο. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ταξίδια στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει επιτόπια διαπίστωση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δημοσιογράφου σε ακίνητα, ρευστό και ράβδους χρυσού. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθούν και πορίσματα από τις τοπικές φορολογικές ή δικαστικές Αρχές, για να διαπιστωθεί αν τα χρήματα προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες ή όχι. «Γόρδιο δεσμό» αποτελούν και τα δάνεια που φέρεται να είχε λάβει ο Γιώργος Τράγκας, καθώς υπάρχει η καταγγελία πως βρέθηκε ευνοούμενος τραπεζικού δανεισμού, τον οποίο δεν εξυπηρέτησε πλήρως.

Η άγνωστη βίλα στην Κέρκυρα και η εταιρεία στην Αγγλία

Τα τελευταία 24ωρα, στο μικροσκόπιο έχει μπει και εταιρεία που διατηρούσε ο εκδότης και δημοσιογράφος στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γ. Τράγκας διατηρούσε εταιρεία με έδρα στο Σάουθ Γούντφορντ, η οποία φέρεται να έκανε τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κέρκυρα που ερευνά η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

17 ακίνητα συνολικά περιέλαβε ο Γιώργος Τράγκας στη διαθήκη του, την οποία συνέταξε τον Φεβρουάριο του 2018 στο Μονακό
Ο Γιώργος Τράγκας στα επίσημα έγγραφα της Μεγάλης Βρετανίας εμφανίζεται ως Ελληνας δημοσιογράφος, γεννημένος το 1949, με μόνιμη κατοικία το Μονακό και ενεργός διευθυντής της εταιρείας από τις 30 Μαρτίου 2017. Στην εταιρεία συμμετοχή φαίνεται να έχουν και άλλα πρόσωπα, από την Κύπρο και την Αγγλία. Μάλιστα, πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ δήλωσε ότι η βίλα στην Κέρκυρα είχε μπει στο στόχαστρό τους στο παρελθόν, ωστόσο κάθε έρευνα έπαυσε μετά τις εκλογές του 2004.

Ο δημοσιογράφος τα τελευταία χρόνια δήλωνε φορολογικός κάτοικος Μονακό. Ωστόσο, ύστερα από σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών, υπό τον οικονομικό εισαγγελέα, αποφασίστηκε ότι δεν του αναγνωρίζεται η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στο Μονακό, όπως ο ίδιος είχε αιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που αυτό δεν συνέβη ήταν τυπικοί, καθώς δεν συμπλήρωνε τις απαραίτητες 183 ημέρες διαμονής στο Μονακό.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικα το Σάββατο 18/6