Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα στελέχη της Πυροσβεστικής και αυτό καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια τις πυρκαγιές, που είναι αυξημένες αυτή την περίοδο και από την άλλη την έντονη κεραυνική δραστηριότητα, αλλά και πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι φωτιές στις περιοχές Πουρναρότοπος, στους Άγιου Θεοδωρους, αλλά και στη Ζαχάρω στη περιοχή Σμέρνα, προκλήθηκαν πιθανότατα από κεραυνούς.

Σήμερα από την κακοκαιρία επλήγησαν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Εύβοιας, ενώ αύριο θα επηρεαστούν κι άλλες περιοχές.

Έντονες κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έπληξαν το βόρειο μέρος της Ελλάδας, ενώ η κακοκαιρία επηρεάζει αυτή την ώρα και την Εύβοια, όπου λόγω πτώσης κεραυνών προκαλούνται και πυρκαγιές. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το Σάββατο, ενώ θα επηρεαστεί και η Αττική.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σημαντικά ύψη βροχόπτωσης έχουν ήδη σημειωθεί σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας έως τις πρώτες βραδινές ώρες (20:00) της Παρασκευής 08/07, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής 08/07 (διάστημα 00:00 – 20:00). Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό του Κιλκίς και ήταν ίσο με 72 mm.
meteo

Η πόλη της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε για ακόμη μια φορά, αφού από την έντονη νεροποντή σχηματίστηκαν πραγματικές «λίμνες» στους δρόμους, με συνέπεια πολλοί οδηγοί να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

340 κλήσεις για βοήθεια δέχθηκε η Πυροσβεστική Κεντρ.Μακεδονία

Tην Κεντρική Μακεδονία έχει πλήξει από το μεσημέρι το νέο κύμα κακοκαιρίας και μέχρι τις 7.30 το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς, αναφέρει το Voria.gr.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τις περισσότερες κλήσεις, τουλάχιστον 160, και επενέβη για 28 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων. Νωρίτερα, έκλεισε η οδός Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν δέντρο έπεσε σε διερχόμενο ΙΧ, στο ύψος του Καυτανζογλείου, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός.


Το μεσημέρι ένα μεγάλο δέντρο έπεσε δίπλα στο πάρκο της Νέας Ελβετίας, στη Χαριλάου, ενώ λίγο αργότερα ένα μεγάλο κλαδί δέντρου έπεσε πάνω σε ΙΧ στο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας.

Φωτιές από τους κεραυνούς και πλημμύρες στην Εύβοια

Τέσσερις φωτιές προκλήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από κεραυνό στην κεντρική και βορεια Εύβοια. Σύμφωνα με το evima.gr, οι φωτιές ξέσπασαν μία στη Λιχάδα και δύο στο Μακρυμάλλη όπου άμεσα κατασβέστηκαν από την πυροσβεστική.

Ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκονται οι άλλες δυο πυρκαγιές στον Πουρνώντα και στο Μαντούδι. Το νησί παράλληλα πλήττεται από την κακοκαιρία.

Η πρόβλεψη για το Σάββατο

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση τα νότια – νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Μάλιστα, τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και επίμονα σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς.

Οι καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Δυτική Στερεά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 31, στην Ήπειρο από 10 έως 30 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 11 έως 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27-28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 έως 28-29, στην Κρήτη από 15 έως 30-32 και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32-33.

Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6-7 Μποφόρ στο Ιόνιο και έως 4-5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται επίσης βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25 βαθμούς.

Έκτακτη σύσκεψη για τις φωτιές από κεραυνούς

Έκτακτη διαδικτυακή σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος με όλους τους διοικητές Περιφερειών της χώρας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που ξεκίνησαν από την Βόρεια Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Το φαινόμενο που απασχολεί ιδιαίτερα το Π.Σ. είναι η πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα και οι χιλιάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις, που έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα, κυρίως με πυρκαγιές. Ειδικότερα, σε κεραυνούς αποδίδεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, ενώ μια δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λιγη ώρα, επίσης σε δασική έκταση στην περιοχή Ασπρόκαμπος Περαχώρας Λουτρακίου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, την ώρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές και στις δύο περιοχές έπεσε «βροχή» από κεραυνούς, στους οποίους αποδίδεται η εκδήλωση τους.

Το ίδιο συνέβη και στην Σμέρνα Ζαχάρως Ηλείας, όπου η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, καθώς εκδηλώθηκε εν μέσω έντονης δραστηριότητας με κεραυνούς.

Η πυρκαγιά στους Αγίους Θεοδώρους καίει δασική έκταση με πεύκα πάνω από την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στη θέση Πουρναρότοπος και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Για την κατάσβεση της συνεχίζουν να επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στην καινούργια πυρκαγιά στην Περαχώρα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 20 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 4 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στην διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής και δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών από κεραυνούς, αλλά και πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως ανέφεραν αξιωματικοί του Π.Σ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κύμα της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να κινηθεί από την Βόρεια Ελλάδα προς νότια και δυτικά, με κατεύθυνση το Ιόνιο, καθώς και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Εύβοιας και να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο, με χιλιάδες κεραυνούς και βροχοπτώσεις.

Σημειώνεται ότι λόγω των της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.