Για μία εταιρία που είχε κέρδη έκανε λόγο στο τρίτο μέρος της απολογίας του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, σε ό,τι αφορά τη Folli Follie, αμφισβητώντας πλήρως τα πορίσματα των ελεγκτικών εταιρειών ενώ παράλληλα είπε για το γιο του, Τζώρτζη, πως του χτυπούσε το καμπανάκι για τους ενοποιημένους ισολογισμούς.

«Το θέμα είναι πως εδώ και πέντε χρόνια που δεν έχω μιλήσει, λένε για πλούτο, χλιδή, για αυτό θέλω να μιλήσω. Δίνουν εντελώς άλλη εικόνα» είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε ότι «οι ελεγκτικές εταιρείες που ανέλαβαν την ενδιάμεση έκθεση διαχείρισης δεν πήγαν πουθενά. Δεν έκαναν τίποτα. Τα περισσότερα στοιχεία ήταν από συνεντεύξεις. Αμφισβητώ όλα τα νούμερα».

Μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα δριμύς με τους ελεγκτές επισημαίνοντας πως τους ενδιάφερε να κάνουν έλεγχο μόνο στην εταιρεία του. «Τους έβαλαν να ελέγξουν όλο τον όμιλο και έλεγξαν μόνο την οικογένεια Κουτσολιούτσου και η εταιρεία χάθηκε από αυτό. Και βεβαίως εμάς σαν οικογένεια μας έπιασε πανικός. Εγώ αμέσως παραιτήθηκα εγώ έπρεπε να καθίσω στο τιμόνι της εταιρείας. Το ότι είπαν πως 430 εκ φαγώθηκαν υπέρ της οικογένειας είναι πράγματα ασύλληπτα…Έβαλαν τη λέξη Κουτσολιούτσος και έβγαλαν όλα τα fake news παγκοσμίως….» ανέφερε στην απολογία του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, φορτισμένος συναισθηματικά.

Κουτσολιούτσος: Υγιής η Folli Follie - Πού επέρριψε ευθύνες

Ο ιδρυτής του ομίλου της Folli Follie επέμεινε μάλιστα πως η επιχείρηση του ήταν υγιής. «Για μένα υπήρχαν χρήματα σε όλες τις εταιρείες» τόνισε επίσης ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, εξηγώντας πως στην εταιρεία «υπήρχαν 3000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 500 στελέχη…Ο κύκλος ο αληθινός ήταν 550 εκ ευρώ το 2014 για παράδειγμα, 192 καθαρά κέρδη. Υπάρχει μία απόκλιση 12% στην πραγματικότητα, αυτό βρίσκεται στις εταιρείες που δεν ενοποιούντο αλλά ήταν ιδιοκτησία του ομίλου…Η εταιρεία τα έξοδα της ήταν 150 εκ ευρώ, αυτά πως χρηματοδοτούνταν; Από πωλήσεις, τζίρο και κέρδη. Μη έχοντας δανεισμό σημαίνει ότι δημιουργούσε κέρδη για να μπορέσει να αναπτύσσεται η εταιρεία .»

Ο ιδρυτής της Folli Follie μάλιστα ισχυρίστηκε πως για τον κύκλο στην Ασία δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά.

«Η ζωή μου στο Χονγκ Κονγκ ήταν να πηγαίνω στα εργοστάσια να φτιάχνω συλλογές, να ξεκινήσω τη δουλειά των ρολογιών, για οικονομικά και λογιστικά δεν είχα ιδέα. Όταν ερχόταν η εποχή των ισολογισμών που έφερναν έναν πάκο τόσο και μου έλεγαν «κύριε Δημήτρη θα υπογράψετε αυτό που είναι μπλε»» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Ευθύνες επέρριψε ουσιαστικά σε δύο πρόσωπα τα οποία ήταν στελέχη του υπό ομίλου στην Ασία, στον περιφερειακό διευθυντή και στον πρώην οικονομικό διευθυντή. «Το κομμάτι οικονομική διαχείριση το είχα αφήσει σε αυτούς τους δύο», είπε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, για τους οποίους είπε πως τους εμπιστευόταν και τώρα δεν ξέρει που είναι.

Ο ιδρυτής της εταιρείας αναφέρθηκε και στη σύζυγο του και συγκατηγορούμενη του, Κατερίνα Κουτσιολιούτσου, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, λέγοντας πως είχε μπει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, τιμής ένεκεν. «Κάποια στιγμή τιμής ένεκεν μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο (αντιπρόεδρος, εκτελεστικό μέλος), λάθος. Δεν έχει υπογράψει κανένα ισολογισμό. Είχε δική της αυτόνομη πορεία και της άρεσαν πολύ κοσμήματα και είχε και δική της κολεξιόν. Έχει κάνει ψυχολογία-κοινωνιολογία στο Λονδίνο. Είχα ελάττωμα να μην συμβουλεύομαι, αυτό έχει παίξει ρόλο στη ζωή μου. Μετά που το έμαθε, με έβρισε. Δεν είχε υπογράψει κανένα ισολογισμό, σύμβαση» είπε ο κατηγορούμενος.

«Μαλώσαμε πολλές φορές με το γιο μου για τους ισολογισμούς» - Τι απαντά ο Κουτσολιούτσος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται


Για τον γιο του, Γιώργο, είπε πως του είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το κομμάτι των ενοποιημένων ισολογισμών: «Ο γιος μου ήξερε το κομμάτι των ενοποιημένων ισολογισμών και μου έλεγε για ποιο λόγο. Μου έλεγε ότι ήταν λάθος μου μεγάλο, μαλώσαμε πολλές φορές για αυτό.»

Όσον αφορά τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδονται, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, αρνήθηκε την διάπραξη τους.

Πρόεδρος: Ποια είναι η θέση σας για τις κατηγορίες; Είναι βάσιμες; Η πρώτη κατηγορία είναι εγκληματική οργάνωση.

Κατηγορούμενοι: Οι κατηγορούμενοι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Ασία. Κακώς δικάζονται έχουν καταστραφεί.

Πρόεδρος: Η επόμενη κατηγορία είναι ότι είστε ο ηθικός αυτουργός της πλαστογραφίας....

Κατηγορούμενος: Δεν υπήρχε λόγος να γίνει πλαστογραφία.

Πρόεδρος: Υπήρχαν η δεν υπήρχαν πλαστά έγγραφα;

Κατηγορούμενος: Εγώ τα ανακάλυψα μετά.

Πρόεδρος: Έχουμε αδίκημα χειραγώγησης αγοράς

Κατηγορούμενος: Εγώ να σας πω…Συζητάμε για μία υπερεκτιμένη μετοχή λόγω αποτελεσμάτων. Η μετοχή έχει μεγάλη αξία εκτός Ασίας…Βγήκε το 2023 η μεγαλύτερη εταιρία στην Ευρώπη στα αφορολόγητα. Η Folli κατείχε 47% πολυκαταστημάτων Αττικά και αυτό είχε και μία αξία στη μετοχή. Ιδρύθηκε και η Folli cosmetics, με μεγαλύτερο πελάτη τον Hondo και είχε και αυτό αξία. Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες θα μπορούσε να μπει στο χρηματιστήριο. Το κεφάλαιο κίνησης ήταν πολύ βαρύ και δεν υπήρχε ενδοαφερόν για τη μετοχή τα τελευταία χρόνια

Πρόεδρος : Το ερώτημα είναι για τη χειραγώγηση που είναι τα προηγούμενα χρόνια.Εδώ ειπώθηκε ότι εμείς επενδύαμε στη μετοχή διότι βλέπαμε τις ενοποιημένες καταστάσεις του ομίλου και βλέπαμε πως η κατάσταση που έδινε την άνοδο ήταν του ομίλου της Ασίας.

Κατηγορούμενος : Εγώ πιστεύω πως ήταν υποτιμημένη διότι είχε πολύ μεγάλη αξία η μετοχή.

Η δίκη συνεχίζεται στις 3 Απριλίου.