Στο έλεος της αφρικανικής σκόνης βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες, όμως το φαινόμενο είναι ορατό και σε αρκετές περιοχές της χώρας ακόμα και στην Αθήνα.

Ο συνδυασμός ζέστης και αφρικανικής σκόνης έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, καθώς σήμερα σημειώθηκαν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω εικόνες τόσο από την Αττική όσο και από την Κρήτη, που καταγράφουν την ένταση του φαινομένου, με τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκι» στις ευάλωτες ομάδες.

afrikaniki_eikones009
afrikaniki_eikones010
afrikaniki_eikones011
afrikaniki_eikones001
afrikaniki_eikones002
afrikaniki_eikones003
afrikaniki_eikones004
afrikaniki_eikones005
afrikaniki_eikones006
afrikaniki_eikones007
afrikaniki_eikones008

Διαβάστε ακόμα: Αφρικανική σκόνη - Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Αποφύγετε τις μετακινήσεις, φοράτε μάσκα

Σύμφωνα με ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη σχετικά με την πορεία της αφρικανικής σκόνης αναφέρει ότι «μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d05h4mldp1y1)

Τι είναι η αφρικανική σκόνη

Αφρικανική σκόνη ονομάζεται αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Πολύ συχνά οι άνεμοι σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο, όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στην μακρινή Ιαπωνία.

Ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε για ακόμα μια φορά καθοριστικό ρόλο, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη την έρημο Σαχάρα. Αρκετοί παράγοντες, όπως η κίνηση των οχημάτων, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, καύση σκουπιδιών κ.α. έχουν μολύνει την έρημο και ως εκ τούτου τη σκόνη της.

Έτσι, η «μολυσμένη» πλέον σκόνη, που ταξιδεύει από την Αφρική προς την Ευρώπη, είναι επικίνδυνη, καθώς μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α.

Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο τα ελαφρύτερα σωματίδια συνεχίζουν την πορεία τους, φτάνοντας και σε άλλες ηπείρους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d05eg7robrvl)

''Καμπανάκι" Λουκίδη στα Παραπολιτικά 90,1: Κινδυνεύουν όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την αφρικανική σκόνη κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μαγκαζίνο» με τον Γιώργο Πιέρρο. Όπως σημείωσε, εξαιτίας του εν λόγω επεισοδίου με την αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, «κινδυνεύουν όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα», συστήνοντας «να φοράνε μάσκα αυτές τις ημερες».

Αφρικανική Σκόνη: Τι συστήνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας 

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή την αυξημένη συγκέντρωση αφρικάνικης σκόνης που επηρεάζει την ατμόσφαιρα τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας απηύθυνε συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνηση και η εξωτερική άθληση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας».