Δυο ισχυροί σεισμοί σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μεσσηνίας, στον Κυπαρισσιακό κόλπο, σημειώθηκαν στις 09:11 και 09:12 το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η πρώτη δόνηση ήταν 4,3 και η δεύτερη 5,7 Ρίχτερ. 

Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων, στο Ιόνιο, ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Μεσσηνία - Ηλεία, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 21,5 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και στην Αττική.

8a4175ba-10ce-40bd-8543-a1226ea9e89d

35t45

Με απόφασή του ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης αποφάσισε την προληπτική εκκένωση των σχολικών μονάδων ενώ η περιοχή συνεχίζει να δίνει αρκετούς μετασεισμούς, Τις δυο ισχυρές δονήσεις ακολούθησαν δόνηση 2,9 Ρίχτερ στις 09:24, 3 Ρίχτερ στις 09:45.

"Θα ακολουθήσουν κι άλλοι μικρότερης έντασης" ανέφερε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως φαίνεται ότι είναι ο κύριος σεισμός και ο ίδιος δεν είναι ανήσυχος.

"Είναι νωρίς να πούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό", σημείωσε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ευτυχώς βρισκόμαστε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές[…]έχει δώσει σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία[…] Βεβαίως υπάρχει σεισμός, υπάρχει η μετασεισμική ακολουθία ήδη σε εξέλιξη και θα πρέπει να την παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή».




Λέκκας: Mεγάλος σεισμός που δεν εμπνέει ανησυχία

Ο ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ που έλαβε χώρα στα ανοικτά των Στροφάδων, έγινε αισθητός σε μια ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων Ζακύνθου, Ηλείας, Κεφαλονιάς, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αγρινίου.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα, ο σεισμός δεν συνδέεται με ρήγματα που κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο, γεγονός που θεωρείται "αρκετά θετικό".

"Ο σεισμός έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά", τόνισε ο κ. Λέκκας, "και δεν έχει επηρεάσει σε αρνητικό επίπεδο την Πελοπόννησο."

Παρότι υπάρχουν αναφορές για μικροζημιές στο μοναστήρι στις Στροφάδες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d062qdhksqg9)