Ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης «Ασπίδες», Υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης, μιλώντας σήμερα (16/04) στο Reuters και τόνισε πως "οι επιχειρήσεις της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν επηρεασθεί από τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο (13/04), αλλά η δύναμη χρειάζεται περισσότερα μαχητικά πλοία για να προστατεύσει τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν «μία τεράστια περιοχή»".

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές να δεσμεύσουν περισσότερα θωρηκτά στην Ερυθρά Θάλασσα», τόνισε ο κ. Γρυπάρης.

ΑΣΠΙΔΕΣ: Καταλυτικός ο ρόλος του στρατηγείου στη Λάρισα

Η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», άρχισε τον Φεβρουάριο για να προστατεύσει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι.

Στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ, το στρατηγείο στη Λάρισα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδες».

Τα πλοία περιπολούν σε μία τεράστια περιοχή –διπλάσια από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης– η οποία εκτείνεται από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα έως τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναχαιτισθεί δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ακόμη, οι φρεγάτες της επιχείρησης «Ασπίδες» λειτούργησαν ως συνοδεία 79 εμπορικών πλοίων, προκειμένου να διασχίσουν την περιοχή με ασφάλεια.