Η διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους, οι διορισμοί και η αύξηση του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων είναι τα τέσσερα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.
Η σύνοδος, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται με φόντο τον νόμο για την ενίσχυση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, έχει ως προεδρεύοντα τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτιο Μάρη.

Διαβάστε ακόμα: Έρχονται τα κοινά ευρωπαϊκά πτυχία: Τι προβλέπει το σχέδιο που προωθεί η Κοµισιόν


Η ατζέντα της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων

Τις εργασίες της συνόδου, που άρχισαν την Τρίτη και ολοκληρώνονται αύριο, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, απασχολούν:
1. Η σταδιακή αύξηση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας.
2. Η ανάγκη 1.000 νέων διορισμών μελών ΔΕΠ και 1.500 διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.
3. Η διεθνοποίηση των ΑΕΙ.
4. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πανεπιστημίων.


Παρών ο Μαργαρίτης Σχοινάς - Θα αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Πτυχίο

Η συζήτηση για τη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του και να αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Πτυχίο.

Σήμερα αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί συζήτηση επί των πορισμάτων των συνόδων των αντιπρυτάνεων που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες.

Οι πρυτάνεις πάντως θέτουν ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, κυρίως των περιφερειακών, ενόψει της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων μετά τον σχετικό νόμο. Ο κ. Πιερρακάκης έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει κύκλο επισκέψεων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις ανάγκες των ιδρυμάτων και να συζητηθεί η ενίσχυσή τους.