Σε καταγγελίες για «μαύρη εργασία» αλλά και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων στο σπίτι που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι, οδηγώντας στον θάνατο τον 31χρονο ειδικό φρουρό και τραυματίζοντας τρεις ακόμη εργάτες, προχώρησε χθες ο συνήγορος τριών εκ των εργαζομένων, Γιώργος Σαπουντζάκης.

Διαβάστε ακόμα: Πειραιάς: Η στιγμή που εντοπίζουν τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου - "Παιδιά έναν τροχό φέρτε. Πέθανε…"


Πειραιάς: Οι καταγγελίες για παρανομίες στο σπίτι του τρόμου

«Δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας, ούτε κράνη, ούτε κορδέλες υπήρχαν γύρω από το κτίριο, ενώ κατεδαφιζόταν. Όλοι όσοι εργάζονταν στην κατεδάφιση ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχε εκδοθεί η κατάλληλη οικοδομική άδεια, αλλά μία μικρής κλίμακας. Δηλαδή για ελαιοχρωματισμούς και πλακάκια, ενώ γινόταν κατεδάφιση του κτιρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπουντζάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Τα ευρήματα της έρευνας της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση φαίνεται προς το παρόν να ταυτίζονται με τα στοιχεία που καταθέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του συνεργείου.

«Την προηγούμενη μέρα είχαν ρίξει τον πρώτο όροφο και είχαν μείνει μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι. Απέμεναν λίγα πράγματα, μόλις πήγαν να ρίξουν κάτι από το μπάνιο έγινε το ατύχημα. Τους ρώτησαν οι αστυνομικοί πώς στηριζόταν το κτίριο, αφού είχαν κατεδαφιστεί και οι κολόνες και απάντησαν ότι είχαν μείνει τα δοκάρια», ανέφερε ο κ. Σαπουντζάκης.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον 31χρονο αστυνομικό Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο, που έκανε δεύτερη δουλειά ως οδηγός φορτηγού για να βγάλει ένα έξτρα μεροκάματο και έχασε τη ζωή του, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ένας εκ των τριών τραυματισμένων εργατών που κινδυνεύει να μείνει ανάπηρος.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0n12kyf44z5)


Πειραιάς: Σήμερα απολογείται ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε

Σήμερα το πρωί ο εργολάβος της μοιραίας οικοδομής αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου στις ανακριτικές Αρχές, όπου θα απολογηθεί, αυτή τη φορά για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Οι υπόλοιποι οκτώ εργαζόμενοι, που είχαν συλληφθεί μετά το δυστύχημα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης αναμένεται να παρουσιαστεί και ο επιβλέπων πολιτικός μηχανικός, ο άνθρωπος δηλαδή που φέρεται να έχει εκπονήσει το σχέδιο των εργασιών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν παρών κατά τη διάρκεια των εργασιών, εάν είχε ετοιμάσει σωστή τεχνική έκθεση ή εάν έχει υποπέσει σε λάθη τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση μέρους του κτιρίου.

Αναζητούνται επίσης οι Λιβανέζοι ιδιοκτήτες που πρόσφατα φέρεται να είχαν αγοράσει το κτίριο έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ.

Πώς έγινε η τραγωδία στον Πειραιά

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, ο 31χρονος αστυνομικός που έχασε τη ζωή του, ήταν ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στην Άμεση Δράση. Βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και βοηθούσε στις εργασίες του κτιρίου.

Ο 31χρονος είχε αιμοδοτική άδεια και ήθελε να ενισχύσει το εισόδημά του κάνοντας μεροκάματα στην οικοδομή.

Στην οδό Νεωρίου γίνονταν εργασίες σε ένα νεοκλασικό κτίριο. Όταν οι εργάτες επιχειρούσαν να ρίξουν τον τοίχο, πιθανότατα χτύπησαν το δοκάρι και αμέσως κατέρρευσε ο πάνω όροφος.

Ο 31χρονος ήταν μαζί με άλλους 5 μέσα στο κτίριο και επιχείρησε να πηδήξει σε ένα φορτηγό για να σωθεί. Δυστυχώς δεν πρόλαβε και καταπλακώθηκε από τα μπάζα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0mwmo3p05p5)
Στήθηκε μεγάλη επιχείρηση με 14 άνδρες της Πυροσβεστικής και σκύλο, ο οποίος έψαχνε να βρει τα καταπλακωμένα άτομα.

Οι άλλοι 3 εργάτες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ ο εργολάβος συνελήφθη. Επίσης, συνελήφθησαν και οι 5 εργαζόμενοι, επειδή παραβίασαν το εργατικό πρωτόκολλο και δεν είχαν δηλωθεί από τον εργολάβο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0n5lpavbx3l)