Κορυφώνεται σήμερα, Τρίτη 23/04, το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις ημέρες.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Κορύφωση της αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές και ζέστη σήμερα - Η πρόγνωση για το Πάσχα


Πώς θα προστατευτούμε από την αφρικανική σκόνη

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.


Τα συμπτώματα

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολίας στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχους φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Η χρήση μάσκας είναι πάρα πολύ σημαντική, ενώ καλό είναι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την έκθεση στη σκόνη.

Σε περιπτώσεις που οι συγκεντρώσεις ξεπερνούν το όριο ασφαλείας, τα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, οι καρδιοπαθείς, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση - δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0r9ovwyd2dd)