Εμφατικά έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να μπαίνει στη ζωή μας η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία ανοίγει έναν τελεί ως καινούργιο κόσμο στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην επιστήμη.

Πολλοί μιλούν, δικαιολογημένα, για τους κινδύνους που εγκυμονεί, αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί «επαναστατικά» για καλό σκοπό και προς όφελος της ανθρωπότητας. Μια τέτοια ανθρωπιστική πτυχή της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάστηκε στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Εκεί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος ασχολείται σε καθημερινή βάση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, μεταξύ των πολλών συναντήσεών του είχε τετ-α-τετ με τους δια κεκριμένους καθηγητές Fotini Christia -ελληνικής καταγωγής, όπως φαίνεται και από το όνομά της- και Ignacio Fuentes Ribas, ο οποίος είναι ο διευθυντής της Jameel Clinic του MIT, οι οποίοι παρουσίασαν, μαζί με μια ομάδα φοιτη τών από τέσσερις χώρες, μια πρωτοποριακή μελέτη για την έγκαιρη πρόβλεψη του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού.

Ουσιαστικά, οι επιστήμονες έχουν πάρει χιλιάδες πραγματικές απεικονίσεις που δείχνουν την εξέλιξη της νόσου και, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν αυξήσει εντυπωσιακά το ποσοστό της επιτυχούς πρόβλεψης για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού ή του πνεύμονα. Η μεθοδολογία βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων για την ανίχνευση δεικτών που προβλέπουν με μεγαλύτερη εγκυρότητα, σε σχέση με τις υφιστάμενες μεθόδους, την εμφάνιση της νόσου εντός ενός χρονικού διαστήματος πέντε ετών. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο της εφαρμογής αυτής, εικάζεται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της επιτυχούς πρόβλεψης της εμφάνισης καρκίνου από 50%, που είναι σήμερα, στο 80%.


Συνεργασία του ΜΙΤ με το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ως άνω παρουσίαση στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη εκ μέρους των επιστημόνων ήταν σε γνώση του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη των διαδικασιών, προκειμένου να εισαχθεί κάποια στιγμή, στο ορατό μέλλον, αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία του ΜΙΤ με το αντικαρκινικό-ογκολογικό νοσοκομείο της Αθήνας «Αγιος Σάββας».

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας για την παρουσίαση που του έγινε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ανέφερε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, που, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του ανθρώπου σε πάρα πολλά ζητήματα. Η εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο προς τον υπουργό κ. Παπαστεργίου όσο και προς εμένα είναι να έχουμε ανοικτές κεραίες σε όλες τις χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και ειδικά σε θέματα τόσο σημαντικά για τους πολίτες σαν αυτό της υγείας». Οσον αφορά το σχετικό χρονοδιάγραμμα, νεότερα για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την εισαγωγή της μεθόδου αυτής στην Ελλάδα, που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών και ένα όπλο στην υπηρεσία των ασθενών, αναμένεται να υπάρχουν εντός του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται διαρκώς πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη και σύντομα θα υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούμε να δούμε το θετικό αποτύπωμα της επαναστατικής αυτής μεθόδου στη ζωή των ανθρώπων.


Τα στοιχεία για τους δύο τύπους της επάρατης νόσου

Ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο και στα δύο φύλα είναι οι τύποι τους οποίους ανιχνεύει ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα διαθέσιμα στη διεθνή επιστημονική ιατρική κοινότητα στοιχεία γι' αυτούς τους δύο τύπους καρκίνου είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μαστός

  • Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώ σεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο.
  • Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακόηθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών
  • Η συχνότητα του καρκίνου του µαστού αυξάνεται συνεχώς µέχρι την ηλικία των 75 ετών. Παρά τη συνεχή αύξηση, ο καρκίνος του µαστού παραµένει σπάνιος στις νέες γυναίκες µέχρι τα 40 και είναι ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.
  • Εµβόλιο δεν υπάρχει για να προλάβου µε τον καρκίνο του µαστού, όπως π.χ. τον καρκίνο του τραχήλου, συνεπώς το µόνο που µένει είναι η έγκαιρη διάγνωση.
  • Οσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος του µαστού, τόσο µεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.
  • Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του µαστού δεν παρουσιάζει σηµάδια ή συµπτώµατα και ανιχνεύεται µόνο µε τη µαστογραφία.
  • Αργότερα, µπορεί να εµφανιστεί ένα ψηλαφητό µόρφωµα στον µαστό (όγκος), καθήλωση (τράβηγµα) του δέρµατος ήτης θηλής του µαστού (εισολκή θηλής).
  • Αν η γυναίκα δεν αξιολογήσει τα παραπάνω συµπτώµατα, µπορεί να εµφανιστούν σηµάδια προχωρηµένης νόσου, όπως θερµός και ερυθρός µαστός (φλεγµονώδης καρκίνος), πόνοι στα οστά και µεγάλη διόγκωση (block) των λεµφαδένων στη µασχάλη.

Πνεύμονας

  • Ο καρκίνος του πνεύµονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από κακοήθη αίτια και στα δύο φύλα.
  • Υπολογίζεται ότι εµφανίζονται 1,2 εκατοµµύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου πνεύµονα ετησίως σε όλο τον κόσµο, ενώ οι θάνατοι από αυτή τη νόσο ανά τον κόσµο υπολογίζονται σε 1,1 εκατοµµύριο.
  • Το 1950 ο καρκίνος του πνεύµονα ευθυνόταν για το 3% των θανάτων από τον καρκίνο σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ενώ το 2000 έφτασε να ευθύνεται για το 25% των θανάτων από καρκίνο στο γυναικείο φύλο.
  • Ο καρκίνος του πνεύµονα ευθύνεται για το 20% των θανάτων στους άνδρες και για το 11% στις γυναίκες, όταν ο θάνατος αποδίδεται σε κακοήθη νοσήµατα.
  • Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι θάνατοι που προέρχονται από καρκίνο του πνεύµο να ξεπερνούν τους θανάτους από καρ κίνο του παχέος εντέρου, του τραχήλου της µήτρας και του µαστού µαζί.
  • Τα συµπτώµατα που σχετίζονται µε τον καρκίνο του πνεύµονα είναι µη ειδικά και µπορεί να είναι εκδήλωση και άλλων παθήσεων του πνεύµονα.
  • Το συχνότερο σύµπτωµα καρκίνου του πνεύµονα είναι ο βήχας, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς µε καρκίνο του πνεύµονα έχουν βήχα γιατί είναι καπνιστές και υποφέρουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια, που από µόνη της προκαλεί βήχα.
  • Πιο σηµαντική είναι η αλλαγή στον χαρακτήρα του βήχα (γίνεται πιο επίµονος, πιο έντονος και µπορεί να συνοδεύεται από απόχρεµψη ή αιµόφυρτα πτύελα).
  • Αλλα συµπτώµατα καρκίνου του πνεύµονα είναι η αιµόπτυση, που θεωρείται ως το πιο σηµαντικό σύµπτωµα, καθώς θορυβεί τον ασθενή και το περιβάλλον του, αλλά κινητοποιεί και τον γιατρό, για να διερευνήσουν την αιτία και να γίνει η απαραίτητη θεραπεία.
  • Επίσης στα συµπτώµατα που προκαλούνται από τον καρκίνο του πνεύµονα περιλαµβάνονται η απόχρεµψη, η θωρακαλγία, η δύσπνοια, η ανορεξία, η απώλεια βάρους, ο πυρετός και ο συριγµός.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Προσπαθούµε να κάνουµε πιο ποιοτική τη ζωή των Ελλήνων»

Με αφορµή την παρουσίαση εκ µέρους των επιστηµόνων του ΜΙΤ των ΗΠΑ για τη χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην έγκαιρη πρόγνωση και εξέλιξη του καρκίνου του µαστού και του καρκίνου του πνεύµονα, ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνη σης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δηλώνει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τα εξής: «Το ταξίδι µου στις ΗΠΑ και οι συναντήσεις που είχα εκεί επιβεβαίωσαν την άποψή µου πως η Τεχνητή Νοηµοσύνη, εφόσον χρησιµοποιηθεί σωστά, µπορεί να ανοίξει πολύ σηµαντικούς δρόµους σε µια σειρά κρίσιµων θεµάτων, όπως η Υγεία, η Παιδεία, αλλά και ο τουρισµός. Εν προκειµένω, το συγκεκριµένο πρότζεκτ φαίνεται πως µπορεί να βοηθήσει σηµαντικά στην πρόγνωση καρκίνων. Προσωπικά, ακόµα και έναν άνθρωπο να βοηθήσει, θεωρώ πως θα έχουµε κάνει το καθήκον µας ως Πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που µπορώ να διαβεβαιώσω τους Ελληνες πολίτες εκ µέρους του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είναι πως µαζί µε τον υπουργό, κ. Παπαστεργίου, δεν θα σταµατήσουµε να προσπαθούµε να κάνουµε ποιοτικότερη τη ζωή των Ελλήνων. ∆εν θα σταµατήσουµε να συνοµιλούµε µε ερευνητές από όλο τον κόσµο, να βλέπουµε νέες πρακτικές και µεθόδους που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Αυτό που πρέ πει να αντιληφθούµε όλοι είναι πως βρι σκόµαστε στο µεταίχµιο µιας νέας εποχής και η βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η Ελλάδα όχι µόνο να είναι παρούσα σε αυτές τις εξελίξεις, αλλά και στην πρώτη γραµµή».

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Προαγωγή της προληπτικής φροντίδας και της υγείας»

Οσον αφορά τις διαδικασίες για την εισαγωγή της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην πρόβλεψη του καρκίνου στη χώρα µας, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεµιστοκλέους, δηλώνει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Βρισκόµαστε στην απαρχή µιας νέας επο χής στον τοµέα της Υγείας, η οποία χαρακτηρίζεται από την αναδυόµενη δύναµη της Τεχνητής Νοηµοσύνης, της ψηφιοποίησης και της ανάλυσης δεδοµένων, ανοίγοντας τον δρόµο για µια εντελώς νέα προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτή η εξέλιξη δηµιουργεί ένα νέο πλαίσιο για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και προώθηση της υγείας σε όλα τα επίπεδα. Ηδη η εφαρµογή της Τεχνητής Νοηµοσύνης βοηθά στην προαγωγή της προληπτικής φροντίδας µέσω της ανάλυσης δεδοµένων για την πρόβλεψη πιθανών ασθενειών και διευκολύνει τη διάγνωση και έτσι µπορούµε να λάβουµε προσαρµοσµένες συµβουλές και προτάσεις θεραπείας, βελτιώνοντας την αποτελεσµατικότητα της θεραπείας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η χρήση της Α.Ι. στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του µαστού, καθώς ήδη νοσοκοµεία της χώρας µας, όπως το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκοµείο “Αγιος Σάββας”, συµµετέχουν σε προγράµµατα µε φηµισµένα πανεπιστήµια του εξωτερικού, όπως το ΜΙΤ. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη δεν αντικαθιστά τους ιατρούς και τους επαγγελµατίες υγείας, αλλά, αντιθέτως, ενισχύει το έργο τους. Βελτιώνει τη διαχείριση του ιατρικού φορτίου και έτσι αυτό τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή ποιοτικής περίθαλψης. Παράλληλα, βελτιώνεται και η εµπειρία των ασθενών. Συνολικά, η ενσωµάτωση της Τεχνητής Νοηµοσύνης στον τοµέα της Υγείας διαµορφώνει ένα επίπεδο προηγµένης φροντίδας, προσφέροντας προσαρµοσµένες, αποτελεσµατικές και ασφαλείς λύσεις για την υγεία και το καλό των ασθενών».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Παραπολιτικά»