Την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης για το Μάτι θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε ενέργεια, ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Στόχος να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής όλων των αδικημάτων.

Η κυρία Κλάπα θα ζητήσει, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Γκιαούρη, να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση το μήνα Μάιο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης και των πρακτικών της πολύκροτης δίκης, προκειμένου τον Ιούνιο να μπορεί να προσδιοριστεί η δευτεροβάθμια δίκη.

Παράλληλα και η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως και θα αποφασίσει, εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμένων, ενώ ανάλογα αιτήματα θα υποβάλουν και οι συγγενείς των θυμάτων.

Μάτι: Έφεση από συγγενείς θυμάτων

Αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Ελεύθεροι οι 6 καταδικασθέντες 

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 3 ως 111 χρόνια στους καταδικασθέντες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με εκτιτέα όμως ποινή τα 5 έτη. Έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι εφόσον η ποινή τους είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Το γεγονός προκάλεσε την οργή των συγγενών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες πέταξαν καρέκλες στην αίθουσα των δικαστηρίων.

Σημειώνεται πως ελαφρυντικό για πρότερο σύννομο βίο αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη, ενώ το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Συγκεκριμένα επέβαλε στους:

Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη

Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών

Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη

Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη

Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη

Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών

Το δικαστήριο καταλόγισε στους καταδικασθέντες τον μη συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, το αλαλούμ που επικρατούσε, το ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλεούμενα αλλά ούτε τα πλοιάρια προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα.

Παράλληλα, στους επίγειους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής καταλόγισε ότι δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ. Ωστόσο και αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων. «Να τους δώσετε και επαίνους» ακούστηκε να φωνάζει κάποιος στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Συγγενείς θυμάτων στα Παραπολιτικά 90,1 για τη δικαστική απόφαση

Την οργή του για την απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική φωτιά στο Μάτι εξέφρασε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο Άρης Χερουβείμ ο οποίος την 23η Ιουλίου 2018 έχασε μητέρα, αδερφή και τις 5χρονες ανιψιές.

«Εγώ ήμουν σίγουρος για το τι θα γίνει σήμερα γιατί παρακολουθούσα πως έχει πάει η υπόθεση εδώ και έξι χρόνια. Από τις 7 η ώρα περίπου το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018 είχε γίνει μια τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης, θαψίματος των στοιχείων, το να αφαιρέσουμε από το κάδρο ανθρώπους που είχαν ευθύνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δόλος όχι προφανώς δεν υπήρχε, ενδεχόμενος δόλος προφανώς υπήρχε, και αν δεν υπήρχε ενδεχόμενος δόλος σίγουρα υπήρχε έκθεση σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Χερουβείμ.
O 'Aρης Χερουβείμ στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα" 29-04-24
Από την πλευρά του ο επιζών και συγγενής θύματος από Το Μάτι, κ. Γιώργος Καϊρης κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε τα εξής: «Θυμός για το ελληνικό κράτος, για τη μαύρη σελίδα που άνοιξε για την ελληνική Δικαιοσύνη. Βέβαια όλα αυτά έχουν όνομα, όλα αυτά γίνανε το 2018 προς ’19 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ανοιχτή τη Βουλή και άλλαξε τον ποινικό κώδικα από κακούργημα να πάει σε αμέλεια. Και η τωρινή κυβέρνηση για αυτό δεν αλλάζει τον ποινικό κώδικα το ίδιο θα επακολουθήσει και στα Τέμπη».

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι σημαίνει γι' αυτόν αυτή η απόφαση είπε πως «ζω σε λάθος χώρα, ότι θα πρέπει να φύγουν όλα τα νέα παιδιά, να μην πάει κανένας να ψηφίσει». «Σήμερα δεν ακούσαμε μια απόφαση οι συγγενείς των θανόντων, σήμερα ακούσανε οι 104 νεκροί την απόφαση» συμπλήρωσε ο κ. Καΐρης.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι έγινε την ημέρα της τραγωδίας απάντησε ότι «το ελληνικό κράτος δολοφόνησε 104 ανθρώπους και είχε 60 εγκαυματίες». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «για μένα υπάρχει πρόθεση και είναι πολιτικό το κριτήριο».