Ταξί ως µέσο µεταφοράς για τις εγκληµατικές ενέργειές τους χρησιµοποιούν εδώ και λίγο καιρό συγκεκριµένες οµάδες κακοποιών της ∆υτικής Αττικής.

Πρόκειται για µια σχετικά νέα µέθοδο, όπως αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», ώστε να µην κινούν την υποψία των αστυνοµικών οι κακοποιοί, σε µια προσπάθεια να καταφέρουν να αποφύγουν ενδεχόµενο µπλόκο. Πρόκειται για νόµιµα αλλά και «πειρατικά» ταξί, τα οποία χρησιµοποιούν τόσο οι... υπάλληλοι της ∆ΕΗ που κλέβουν ηλικιωµένους όσο και οι σκληροί κακοποιοί. Οι αστυνοµικοί της Ασφάλειας, που έχουν χειριστεί αυτές τις υποθέσεις, διαπίστωσαν ότι ακόµη και ληστής τράπεζας χρησιµοποίησε ταξί για τις µετακινήσεις του, σε µια προσπάθεια να αποφύγει πιθανό έλεγχο. Το ενδιαφέρον στη νέα µέθοδο είναι πως το ταξί, λένε οι αστυνοµικοί της Υποδιεύθυνσης Εγκληµάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, ανήκει σε οµόφυλο των δραστών, ο οποίος εν γνώσει του συνήθως µεταφέρει τους κακοποιούς στο σηµείο της επίθεσης και εν συνεχεία τους παραλαµβάνει και τους µεταφέρει στα δυτικά προάστια.

Βαμμένα κίτρινα

Σε κάποιες περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί πως τα ταξί είναι «πειρατικά», δηλαδή βαµµένα κίτρινα και φέρουν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούν σε πραγµατικά ταξί της ίδιας µάρκας οχήµατος. Πλην, όµως, δεν κάνουν διαδροµές αναζητώντας πελάτες στους δρόµους της Αττικής, όπως οι νόµιµοι αυτοκινητιστές, αλλά πραγµατοποιούν συγκεκριµένα δροµολόγια. Η αποκάλυψη της συνεργασίας των αυτοκινητιστών και των κακοποιών κάθε άλλο παρά εύκολη διαδικασία είναι, αφού οι περισσότεροι εκ των Ροµά οδηγών εµφανίζονται να είναι οι νόµιµοι ιδιοκτήτες των οχηµάτων, τα οποία έχουν κανονικά δηλωµένα στην Εφορία. «∆εν γνωρίζω για ποιο λόγο µου είπαν να τους πάω εκεί, τους µετέφερα παρακάτω, δεν είδα να κουβαλάνε τίποτε µαζί τους», είναι η συνηθισµένη απάντηση των συγκεκριµένων αυτοκινητιστών. Πλέον, οι αστυνοµικοί που χειρίζονται υποθέσεις κλοπών και ληστρικών επιθέσεων σε ηλικιωµένους και άλλους ευκολόπιστους πολίτες εξετάζουν εξονυχιστικά τα πλάνα για την παρουσία οχηµάτων ταξί. Ειδικά όταν οι δράστες προέρχονται από την ∆υτική Αττική. Μάλιστα, πριν από λίγες ηµέρες συνελήφθη οδηγός ταξί ο οποίος είχε πάρει µια ασυνόδευτη τσάντα να τη µεταφέρει στην Αθήνα από τη Λάρισα.

Η τσάντα αυτή περιείχε ένα µεγάλο χρηµατικό ποσόν, το οποίο ανήκε σε έναν ηλικιωµένο άνθρωπο ο οποίος είχε πέσει θύµα τηλεφωνικής απάτης. Η κλασική περίπτωση του τηλεφωνήµατος, όπου ο ηλικιωµένος ενηµερώνεται πως συγγενικό του πρόσωπο έχει πέσει θύµα τροχαίου ή έχει προκαλέσει τροχαίο και χρειάζονται χρήµατα για να πληρωθούν οι γιατροί ή οι αστυνοµικοί ώστε να µην µπλέξει µε τη ∆ικαιοσύνη. Ο απατεώνας χρησιµοποίησε τον αυτοκινητιστή για να του φέρει τα χρήµατα σε ασφαλές σηµείο, µε τον οδηγό ταξί να υποστηρίζει πως δεν γνώριζε τίποτε για το περιεχόµενο της σακούλας που µετέφερε. Η πρωτότυπη µέθοδος των κακοποιών της ∆υτικής Αττικής αποκαλύφθηκε από τους έµπειρους αστυνοµικούς της Ασφάλειας Αττικής και πλέον τα ταξί έχουν µπει στο στόχαστρο των αστυνοµικών που πραγµατοποιούν τους ελέγχους νοµιµότητας στους δρόµους. Τα µπλόκα της Τροχαίας ειδικά, αλλά και των οµάδων ΟΠΚΕ και ∆Ι.ΑΣ., στους δρόµους που οδηγούν στη ∆υτική Αττική έχουν αυξηθεί τον τελευταίο µήνα. Η αύξηση του προσωπικού µετά τις εντολές Χρυσοχοΐδη για επάνδρωση των τµηµάτων Τροχαίας και ∆Ι.ΑΣ. είχε ως αποτέλεσµα οι περισσότεροι έλεγχοι να φέρνουν και ικανοποιητικά αποτελέσµατα ως προς τα ευρήµατα και τους παραβάτες.

Κενά αστυνόμευσης

Ωστόσο η ∆υτική Αττική έχει ακόµη αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν µε προσωπικό, τονίζουν συνδικαλιστές αστυνοµικοί. Οι οµάδες των κακοποιών της περιοχής, που κινούνται στα νότια και τα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου για... µεροκάµατο και επιστρέφουν µε τα κλοπιµαία είναι πολλές, παρά τις συνεχείς συλλήψεις. Βεβαίως, υπάρχουν και αρκετοί Ροµά που έχουν επιλέξει να εργάζονται νόµιµα και είτε αγοράζουν ταξί είτε εργάζονται ως υπάλληλοι σε εταιρείες ενοικιάσεων επαγγελµατικών οχηµάτων, προκειµένου να προσφέρουν στην οικογένειά τους. Οι συγκεκριµένοι είναι καθ’ όλα νόµιµοι και µέχρι στιγµής δεν έχει διαπιστωθεί η εµπλοκή τους σε έκνοµα περιστατικά. Οι έλεγχοι των αστυνοµικών γίνονται σε περιοχές πλησίων των ΚΤΕΛ Κηφισού, κάποιους χώρους στους οποίους επιλέγουν να βρίσκονται σε αναµονή ή να κινούνται οι εµφανιζόµενοι ως αυτοκινητιστές.

Περιπολίες εν όψει Πάσχα

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει να προγραµµατιστούν επιπλέον περιπολίες κατά το Πάσχα, οπότε αναµένεται να φύγουν εκτός Αθήνας χιλιάδες εκδροµείς. Πρόκειται για πρόγραµµα περιπολιών σε γειτονιές όλων των δήµων της Αττικής, από µηχανές και περιπολικά της ∆Ι.ΑΣ. και της Αµεσης ∆ράσης, σε µια προσπάθεια να µειωθούν οι πιθανότητες εισβολής στα άδεια σπίτια. Η τριετής καραντίνα είχε αποτέλεσµα το προηγούµενο Πάσχα και προφανώς και το ερχόµενο, αφού πέφτει αρχές Μαΐου, να αποτελέσει µια εξαιρετική αφορµή για δεκάδες χιλιάδες εκδροµείς να αφήσουν την πρωτεύουσα για την περιφέρεια. Αυτή φυσικά είναι η περίοδος που θα εκµεταλλευτούν, όπως επίσης το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, οι κακοποιοί για να εισβάλουν σε αφύλακτα σπίτια. Οι περιπολίες αυτές αναµένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της Μεγάλης Εβδοµάδας σε περιοχές οι οποίες φαίνεται ότι προτιµώνται περισσότερο από τους διαρρήκτες. Πρόκειται για γειτονιές στα νότια και τα β όρεια προάστια της Αττικής.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής