Προσωρινό «λουκέτο» έχουν βάλει από χθες, Τετάρτη (08/05) τα διαγνωστικά κέντρα με τους εργαστηριακούς γιατρούς να συμμετέχουν σε τριήμερες κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, πάνω από 1.400 Μικροβιολογικά και Διαγνωστικά Κέντρα (εκτός Αθήνας και Πειραιά) ζητούν από την κυβέρνηση την κατάργηση του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), το οποίο έχει οδηγήσει τον κλάδο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών γιατρών – παρόχων του ΕΟΠΥΥ, δηλώνουν παντελή αδυναμία να σηκώσουν το βάρος της ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, η οποία μετακυλίεται από το 2012 ως clawback και rebate στις -καταχρεωμένες πλέον- επιχειρήσεις τους.

Η πρόεδρος των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει πως μετά από 12 χρόνια τα εργαστήρια έχουν «γονατίσει». Όπως αναφέρει: «Το clawback αυτή τη στιγμή μαζί με το rebate ξεπερνά το 60% περικοπή στο τιμολόγιο. Δεν γίνεται το κόστος της κοινωνικής πολιτικής να το σηκώνουν να εργαστήρια και να καταστρέφονται οι επιστήμονες. Αυτό θα καταστρέψει και τη χώρα και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Διάγνωση».

Τέλος, η Άννα Μαστοράκου σημείωσε: «Το κράτος πρέπει να έχει συνυπευθυνότητα στο clawback. Εμείς θα πρέπει να δίνουμε το 5% και το κράτος να αυξήσει τον προϋπολογισμό του, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Και ιδιαίτερα τώρα, μετά τον Covid-19 και με τον long Covid και με τα χρόνια νοσήματα που έχουν ουσιαστικά τάση ανόδου, γιατί είμαστε και υπέργηρη χώρα».