Με θέρμη και ενθουσιασμό υποδέχονται οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Εκδηλώσεις χαράς λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στην Πόλη, αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό γεγονός για το τουρκικό κράτος.

«Από την πρώτη μέρα θέλαμε να έρθουμε να προσευχηθούμε», δήλωσε ένας πολίτης. «Δόξα τον Αλλάχ. Να είναι καλά ο πρόεδρός μας, ο Θεός να τον έχει καλά. Άνοιξε, είμαστε χαρούμενοι. Ο Θεός να έχει καλά τον πρόεδρό μας και να μη μας λείψει ποτέ. Όταν ήταν κλειστός αυτός ο χώρος είχαμε μια θλίψη. Τώρα έχουμε χαρά. Σε λίγο θα προσευχηθούμε. Ο Θεός να έχει καλά όσους πήραν αυτή την απόφαση. Χαρήκαμε όσο χαρήκαμε και για την Αγία Σοφία. Τους ευχαριστούμε».

Διαβάστε ακόμα: Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί - Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή και τα εγκαίνια

«Οι αγιογραφίες εντός του χώρου προσευχής στο Καριγιέ τζαμί και όπως βλέπετε καλύφθηκαν με ειδικά καλύμματα που έχουν την όψη μαρμάρου. Όπως βλέπετε εδώ, υπάρχει μια ψηφιδωτή αγιογραφία, σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανόνες αυτή η αγιογραφία έπρεπε να καλυφθεί κι έτσι έγινε», είπε ένας, για να συμπληρώσει: «Ήρθα μόλις έμαθα πως άνοιξε. Ευχαριστώ όσους εργάζονται για να κερδίσουμε και πάλι τα ιστορικά μας μνημεία».

Kariye'ye Ayasofya modeli! Kariye Camii'nde 79 yıl sonra ilk ezan | A Haber

Πολλά είναι τα τουρκικά ΜΜΕ που αναφέρονται στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το τζαμί Καριγιέ στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν - Μητσοτάκη» – «Αντίδραση Μητσοτάκη: Θα εκφράσω την ενόχλησή μου στον Ερντογάν», γράφουν στην Τουρκία.