Την εμφάνισή του έκανε το φαινόμενο της άμπωτης στη Χαλκίδα, όπου εξαφάνισε τη θάλασσα, έχοντας ως αποτέλεσμα να βγουν οι βάρκες στη στεριά, ενώ δεν ήταν λίγοι από τους επισκέπτες που ανησύχησαν μπροστά σε αυτό το σκηνικό.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες επανεμφανίστηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης που παρατηρείται στην Εύβοια και που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης της θάλασσας.

ampoti_halkida

Η εντυπωσιακή φωτογραφία προέρχεται από την περιοχή του Αγίου Μηνά στη Χαλκίδα.

xalkida_ampoti_2

Όπως φαίνεται στις εικόνες του evianews.com, η θάλασσα έχει υποχωρήσει περίπου 30 μέτρα, με τον κόσμο να περπατά εκεί που κανονικά υπήρχε νερό.

Το φαινόμενο της άμπωτης στη συγκεκριμένη περιοχή, συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό, ενώ τις τελευταίες μέρες έγινε εντονότερο.

Εύβοια: Το απίστευτο φαινόμενο της Χαλκίδας #evia #news #nature #natural




Τι είναι η άμπωτη

Η άμπωτη είναι ένα αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου υπάρχει πτώση της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού πέφτει σημαντικά και έτσι η θάλασσα καλύπτει μικρότερο μέρος της στεριάς.

Η παλίρροια πραγματοποιείται εξαιτίας της συνεχόμενης μεταβολής των θέσεων του Ήλιου και της Σελήνης βάση ενός σημείου αναφοράς στη Γη. Με απλά λόγια η παλίρροια δημιουργείται επειδή αλλάζουν συνεχώς θέσεις η Σελήνη και ο Ήλιος σε σχέση με ένα σημείο στην Γη.

Ο Ήλιος και η Σελήνη μαγνητίζουν την θάλασσα περισσότερο λόγω της βαρύτητάς τους, όταν βρίσκονται κοντά της. Συγκεκριμένα, το μαγνητικό πεδίο πχ της Σελήνης ”τραβάει” τη θάλασσα ανεπαίσθητα προς τη σελήνη και έτσι δημιουργείται η πλημμυρίδα.

Όταν όμως η σελήνη βρίσκεται μακριά από  το σημείο μας τότε δεν μαγνητίζει τόσο τη θάλασσα και έτσι δημιουργείται  η άμπωτη.

Τέλος, αν ο ήλιος και η σελήνη βρίσκονται στην άλλη μεριά της Γης, τότε πάλι έχουμε πλημμυρίδα εξαιτίας της δύναμης της στρέψης της Γης.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν συμβαίνει μόνο στις θάλασσες αλλά και σε ποταμούς, λίμνες κλπ.