Το τρίτο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης μέσα σε έναν μόλις μήνα βιώνει η χώρα μας, με το υπουργείο Υγείας πλέον να βρίσκεται σε επιφυλακή και να εκδίδει οδηγίες για τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η σκόνη από την Αφρική φαίνεται πως είναι τον τελευταίο μήνα μόνιμη κάτοικος Ελλάδας, αφού μία ακόμη φορά επισκέπτεται και καλύπτει από άκρη σε άκρη τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αφρικανική σκόνη επηρεάζει περισσότερο μωρά και παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ερεθισμός στα μάτια , πονόλαιμος και καταρροή, ενώ μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως επίμονο βήχα και δύσπνοια.

Οδηγίες στις ευπαθείς ομάδες για την αφρικανική σκόνη

Στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός για το φαινόμενο καθώς για μία ακόμη φορά εξέδωσε οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες όταν τα επίπεδα της σκόνης είναι υψηλά. Το υπουργείο συστήνει στους πολίτες να περιορίζουν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν έξω και να μην ανοίγουν τα παράθυρα στο σπίτι.

Οι ειδικοί θα παρατηρούν τη συγκέντρωση των σωματιδίων της σκόνης στην ατμόσφαιρα και αναλόγως θα προτείνουν μέτρα προστασίας για τους πολίτες. Μάλιστα αν παρατηρηθεί υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων για ένα 24ωρο τότε προβλέπεται ακόμη και το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15ais9547v5)

Ξαφνικό μπουρίνι και χαλαζόπτωση στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, σφοδρή καταιγίδα ξέσπασε λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα της Πέμπτης (9/5) στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πολλές περιοχές του κέντρου έπεσε και χαλάζι.

Μάλιστα, η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε δύο περιστατικά. Μία νεαρή γυναίκα με το παιδί της εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητο, ενώ στην άλλη περίπτωση μια ηλικιωμένη γυναίκα εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι της.

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, Παρασκευή.

Βροχές, καταιγίδες και σκόνη από την Αφρική αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πιο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε: Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 6-10 βαθμούς Κελσίου.