Ως «πιθανή και αναμενόμενη» θεωρεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας την επανεμφάνιση περιστατικών του ιού του Δυτικού Νείλου κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

*Διαβάστε εδώ: Ιός του Δυτικού Νείλου: Έκτακτες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για την προφύλαξη από τον κίνδυνο λοίμωξης

Κρούσματα της λοίμωξης εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Μάλιστα φέτος, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα, εκτιμώνται ως ευνοϊκές οι συνθήκες για την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών αυτών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.

Έτσι, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των συγκεκριμένων εντόμων.

Συγκεκριμένα, να χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, καθώς και κατάλληλα (μακριά) ρούχα, να μην αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, ενώ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με ανοσοκαταστολή και εκείνα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.


Η νόσος

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους.

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνει καθόλου ή παρουσιάζει μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα, λιγότερα από το 1% επί του συνόλου εκείνων τα οποία μολύνονται, εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και προκαλεί κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι από το 2010 έως το 2022 καταγράφηκαν στη χώρα μας 234 θάνατοι σε σύνολο 1.706 κρουσμάτων.


Αύξηση προϋπολογισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περίοδο του 2024 ο ΕΟΔΥ έχει μεριμνήσει για την αύξηση του διαθέσιμου σχετικού προϋπολογισμού και θα υλοποιήσει διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με επέκταση του δικτύου των παγίδων για τη σύλληψη των κουνουπιών, με τυποποιημένη μεθοδολογία και με αντιπροσωπευτική γεωγραφική κατανομή.

ios_dutikou_neilou

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/05/2024