Με την άφιξη της ισραηλινής αεροπορικής αποστολής στην Ανδραβίδα, προκειμένου να συμμετάσχει στην μεγάλη διακλαδική, πολυεθνική, άσκηση «Ηνίοχος 2018», αλλά και την εκτέλεση αποστολής με ένα «πακέτο» μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και ΕF-2000 Eurofighter της φημισμένης Βρετανικής RAF για εκτέλεση αποστολής στον εναέριο χώρο μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελλορίζου), συνεχίστηκε και σήμερα η προαναφερθείσα μείζονα εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΠΑ για το τρέχον έτος.

Τόσο η άφιξη των τεσσάρων F-16I των Αεροπορικών Δυνάμεων του Ισραήλ, όσο και η κοινή ελληνοβρετανική αεροπορική επιχείρηση στα ακρότατα όρια του FIR Αθηνών και ιδίως σε περιοχή που οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν αυθαιρέτως ως «αποστρατικοποιημένη» και ένεκα του γεγονότος τούτου προβαίνουν σε «ηχητικές παρενοχλήσεις» προς τους κυβερνήτες όλων των στρατιωτικών πτητικών μέσων των ελληνικών και συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων που ίπτανται στην περιοχή.

Πάντως, συμφώνως με πληροφορίες μας από αεροπορικές πηγές, που ερωτήθησαν σχετικώς, τέτοια «ηχητική παρενόχληση» από τουρκικής πλευράς δεν σημειώθηκε σήμερα κατά την πτήση της ελληνικής τετράδος των F-16 και των ισάριθμων βρετανικών EF-2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλο «πακέτο» μαχητικών αεροσκαφών ελληνικών και συμμαχικών, από αυτά που συμμετέχουν στην άσκηση «Ηνίοχος» (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΑΕ, ΗΠΑ, Κύπρος και Ισραήλ) συμμετείχαν σε κοινή εκπαίδευση με τα πλοία του Ελληνικού Στόλου, που στο πλαίσιο της δικής τους ασκήσεως «Αστραπή», συμμετέχουν και αυτά στην άσκηση, που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής στη βραχονησίδα «Καράβια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο είναι η λεγόμενη “VIP–Day” της ασκήσεως «Ηνίοχος 2018» και σε αυτήν θα παρευρεθεί σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και η στρατιωτική των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, κύριος Πάϊατ και κυρία Σμιθ αντιστοίχως και αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι δηλώσεις τους!

Τέλος, σήμερα ίσως και λόγω όλων αυτών των προαναφερθέντων, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ήταν μάλλον «υποτονική». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 πραγματοποίησαν 8 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) που σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.