Υλικά για νηστίσιμη πίτσα 

Για τη ζύμη
  • 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1½ ποτήρι νερού χλιαρό
Για την πίτσα
  • 3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • λίγες ψιλοκομμένες ελιές
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για νηστίσιμη πίτσα 

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα
  • Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα
  • Προσθέτουμε το νερό, λίγο λίγο και το αλάτι, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη
  • Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα.
  • Ψιλοκόβουμε σε καρέ τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές
  • Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου
  • Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.
  • Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η πίτσα