Υλικά για εύκολο τσουρέκι με ξηρή μαγιά

  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια βιτάμ κλασσικό
  • 2 μέτρια αυγά
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 200 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • Χυμό 1 πορτοκαλιού (70 ml περίπου)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κουταλάκι γλυκού αρωματικά σε σκόνη (μαστίχα Χίου, μαχλέπι, κακουλέ)
  • Αλεύρι (σκληρό κατάλληλο για τσουρέκια) όσο πάρει η ζύμη 600 γραμμάρια περίπου
Για το άλλειμα
  • 1 κρόκο αυγού (χτυπημένο με λίγο γάλα)
  • Φιλέ αμυγδάλου

Συνταγή για εύκολο τσουρέκι με ξηρή μαγιά 

  • Βάζουμε σε κατσαρολάκι το Βιτάμ με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, συνεχώς, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, το χυμό και τα αυγά, χτυπημένα καλά με αυγοδάρτη και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τα αρωματικά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  • Αδειάζουμε στη λακκούβα το μείγμα που έχουμε στο κατσαρολάκι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή με τα χέρια.
  • Μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί στα υγρά υλικά, πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα, την αφήνουμε στο μπολ και τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες περίπου, για να φουσκώσει η ζύμη.
  • Θα διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Στη συνέχεια, πατάμε τη ζύμη με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 5–6 κομμάτια.
  • Πλάθουμε κορδόνια με τη ζύμη και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρια.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να πλέξουμε κοτσίδες.
  • Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον, για να ξαναφουσκώσουν.
  • Τα αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αμύγδαλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30–35 λεπτά περίπου.