Πώς γεμίζω τσουρέκι με μερέντα - Η διαδικασία βήμα βήμα
Εντυπωσιακή συνταγή
Όσα θα χρειαστείτε για να φτιάξετε με τα χεράκια σας ένα τσουρέκι γεμιστό με μερέντα
Υλικά για τσουρέκι γεμιστό με μερέντα
- 600 γρ. αλεύρι
- 240 γρ. ζάχαρη
- 160 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
- 200 γρ. γάλα
- 70 γρ. μαγιά
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 αυγά
- 2 κουταλιές του γλυκού μαχλέπι κοπονισμένο
- 1 κουταλιά του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 400 γρ. μερέντα
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Συνταγή για τσουρέκι γεμιστό με μερέντα
- Ξεκινάτε με την ζύμη για το τσουρέκι:
- Ρίχνετε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύετε στο μισό γάλα.
- Προσθέτετε 1 κ.γ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι έτσι ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό.
- Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε να φουσκώσει για 30-40 λ σε ζεστό μέρος.
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα να ομογενοποιηθούν.
- Τέλος προσθέτετε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι.
- Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνετε σε βαθιά λεκάνη.
- Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το προζύμι με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αρχίζετε να ζυμώνετε παίρνοντας από γύρω, λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά.
- Ζυμώνετε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να έχετε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και αφράτη, να γυαλίζει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
- Πλάθετε τη ζύμη σε μια ή δύο μπάλες τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστεί η ζύμη.
Φτιάχνετε την γέμιση
- Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.
- Πλάθετε κορδόνια και ανοίγετε τις ζύμες με το πλάστη μέχρι να πάρουν ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα.
- Στη συνέχεια, απλώνετε πάνω τους από μια στρώση μερέντας και διάσπαρτα σταγόνες σοκολάτας.
- (Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένα αμύγδαλα).
- Διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνετε τις δύο άκρες μεταξύ τους.
Το ψήσιμο
- Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Τα αφήνετε ξανά να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
- Τα ψήνετε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά).