kkjnjkn

Στην τελετή λήξης του Μουντιάλ, η δεύτερη σύζυγος του εµίρη του Κατάρ, Σεΐχα Μόζα, έκλεψε τα φλας µε ένα εκτυφλωτικό Valentino του 2017. Παρότι διαθέτει άπειρες δηµιουργίες haute couture, αξίας εκατοµµυρίων, συχνά επιλέγει κοµµάτια του διεθνούς ακτινοβολίας σχεδιαστή. Aλλωστε, µετοχές της κερδοφόρας επιχείρησής του κρατάει η οικογένειά της. Η Λέαινα -γεννήθηκε στις 8/8- «πριγκίπισσα του στυλ», όπως τη χαρακτηρίζουν οι απανταχού fashionistas και γνώστες της µόδας, ποντάροντας στο σικάτο σύνολο του Ιταλού µετρ, µολονότι στο περιθώριο της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, κατόρθωσε κι έκανε τους προβολείς να στραφούν πάνω της. Σαφώς δεν επρόκειτο για κάτι ασυνήθιστο, αφού όλη της (τ)η ζωή βρίσκεται στο επίκεντρο. Η ιδιοκτήτρια του λονδρέζικου «Ritz», που το 1977, στα 18 της, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα τότε Χαµάντ µπιν Χαλίφα, ταυτίζεται µε το σύµβολο του εµιράτου στον... έξω κόσµο. Μαζί απέκτησαν τα 7 από τα 28 παιδιά του Χαµάντ µπιν Χαλίφα, ενώ µε το «καληµέρα» επισκίασε τις άλλες του γυναίκες. Εν τυπωσιακή, µορφωµένη, από πασίγνωστη, εύρωστη οικογένεια του εµιράτου, µε πτυχίο Κοινωνιολογίας, είναι η µόνη που συνόδευε τον πρίγκιπα στα ταξίδια και τις συναντήσεις του µε προσωπικότητες παγκόσµιας εµβέλειας...  Σαφώς δεν µπορούσε να απέχει τώρα από τις επάλξεις και την κορυφαία αθλητική διοργάνωση που πραγµατοποιήθηκε στη χώρα της. Φυσικά και στην προκειµένη περίπτωση το κάθε της outfi t, που σχολιάστηκε διθυραµβικά από τα ΜΜΕ, µε αποκορύφωµα τo τελευταίo, τo κατακόκκινo, τo έστησε µόνη της, αφού ποτέ δεν έχει χρησιµοποιήσει στυλίστα.

Eγκυρα οικονοµικά και πολιτικά έντυπα κατά καιρούς τής αποδίδουν τη βελτίωση των διπλωµατικών σχέσεων του φορολογικού παραδείσου της Ανατολής µε τη ∆ύση. Εχει θεσπίσει βραβείο ύψους 500.000 ευρώ για όσους προάγουν εµπράκτως την επιστήµη, ενώ δίνει µεγάλη βάση και στην Υγεία και στην Παιδεία (επένδυσε 7,9 δισ. δολάρια στην κατασκευή νοσοκοµείου για γυναίκες). Χάρη, δε, στο Ιδρυµα Σεΐχα Μόζα, µέσα σε έξι χρόνια 10 εκατοµµύρια παιδιά µαθήτευσαν σε σχολεία.

Η ίδια έχει, µάλιστα, επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα µας για διακοπές, τις περισσότερες τη Μύκονο. Με τα τιρµπάν, τα οποία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο, και τα παντός τύπου... κάλυπτρά της, εξυπακούεται ότι δεν αρνείται τη µουσουλµανική της ταυτότητα, αλλά, όπως εξάλλου προϊδεάσαµε, αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν λατρεύει την ευρωπαϊκή φινέτσα.

lklmlkkmlkm

Φαρδιές παντελόνες, διαµάντια 24 καρατίων, ακριβοθώρητες, µάξι τουαλέτες και γούνες συγκαταλέγονται στα ενδυµατολογικά της φετίχ.

Η ιδιοκτήτρια του λονδρέζικου «Ritz», που το 1977, στα 18 της, παντρεύτηκε τον τότε πρίγκιπα Χαμάντ μπιν Χαλίφα, ταυτίζεται με το σύμβολο του εμιράτου στον... έξω κόσμο.

Ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίο το ότι το 2011το «Vanity Fair» τη συµπεριέλαβε στις πιο καλοντυµένες προσωπικότητες του πλανήτη. Ποιος, εξάλλου, ξεχνάει την µεγαλοπρεπή της εµφάνιση το 2010 δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ ή ότι υπερείχε του top model των 90s Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί δύο φορές, την πρώτη στην επίσκεψή της το 2008 στη Γαλλία, µε εκείνο το iconic πράσινο κοστούµι, και την επόµενη χρονιά σε επίσηµη δεξίωση στο παρισινό Elysee Palace;

Αξίζει, ωστόσο, να εστιάσουµε και στον εµίρη: Με οικογενειακή περιουσία άνω των 335 δισ. δολ., είναι αυτονόητο ότι η βασιλική δυναστεία του Κατάρ ανήκει στις πλουσιότερες του κόσµου. Υπερπολυτελή ακίνητα, λίαρ τζετς, φανταχτερά γιοτ και αθλητικές οµάδες, όπως η Παρί Σεν Ζερµέν, βρίσκονται στην κατοχή τους.

Η Σεΐχα Μόζα τα γεύτηκε όλα αυτά, ήθελε όµως να επενδύσει και σε κάτι υπερλουσάτο για λογαριασµό της. Ετσι, τον Απρίλιο του 2020 αγόρασε βίλα-υπερπαραγωγή στην καρδιά του Λονδίνου για 80 εκατ. δολ., όπως και το θρυλικό ξενοδοχείο «Ritz», επίσης στο Λονδίνο, για το -απίθανοποσό του 1 δισ. ευρώ. «Είναι προνόµιο να είσαι ιδιοκτήτης του εµβληµατικού “Ritz”, να έχεις την ευκαιρία να συνεχίσεις το στυλ και τις παραδόσεις του», δήλωνε τότε. Oλες αυτές τις δεκαετίες, πέρα από µαθήµατα µόδας, παραδίδει και διαλέξεις για τον πολιτισµό σε Ευρώπη και Αµερική, ενώ κατά διαστήµατά το όνοµά της περιλαµβάνεται στη λίστα του «Forbes» µε τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη. Αναπόφευκτα, αφού µάλιστα κάποιοι -κακεντρεχείς ή όχι, ποιος ξέρει;- της χρεώνουν ότι «παίζει στα δάχτυλά της ανθρώπους µε εξουσία».

*Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 23/12/2022.