Η Φωτεινή Κουµάντου είναι µια νέα, δροσερή παρουσία στον χώρο της αθλητικής δηµοσιογραφίας. Ξεχωρίζει µε τα «καλά» ελληνικά της, αφού είναι φοιτήτρια Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ και µας έκανε να την προσέξουµε στην παρουσίαση του Παγκόσµιου Κυπέλλου Ρυθµικής Γυµναστικής στο Παλαιό Φάληρο. Εξάλλου, όπως λέει η λαϊκή ρήση,«Το µήλο κάτω απ' τη µηλιά θα πέσει», καθώς είναι η κόρη της γνωστής αθλητικογράφου Ζέτας Θεοδωρακοπούλου.

Στα χνάρια της µαµάς σου, Ζέτας Θεοδωρακοπούλου;

Σε ορισµένους τοµείς ναι, σε άλλους όχι. Σε ό,τι αφορά τον εργασιακό κλάδο, δεν µπορώ να απαντήσω µε σιγουριά.

Ωστόσο, η µητέρα µου έχει αναµφίβολα αποτελέσει οδοδείκτη ηθικής, επαγγελµατισµού και δυναµισµού - και αυτό είναι το τρίπτυχο βάσει του οποίου προσπαθώ να πορεύοµαι στη ζωή µου. Σπουδάζεις Φιλολογία στο ΕΚΠΑ.

Η αθλητική δηµοσιογραφία πώς προέκυψε;

Αυτή η πτυχή της αθλητικογραφίας προέκυψε αρκετά αναπάντεχα, µε αφορµή τη διεξαγωγή του Παγκοσµίου Κυπέλλου Ρυθµικής Γυµναστικής Παλαιού Φαλήρου. Μου γνωστοποιήθηκε µέσω της µητέρας µου ότι η οργανωτική επιτροπή αναζητούσε εκφωνητήπαρουσιαστή και δράχθηκα της ευκαιρίας, καθώς µου φάνηκε τροµερά ενδιαφέρων ρόλος. Αλλωστε, δεν θα άφηνα ανεκµετάλλευτη ακόµη µία ευκαιρία να καταπιαστώ µε τον λόγο και την έκφραση - έστω και σε ένα τόσο ασυνήθιστο για εµένα πλαίσιο.

koumantou1


















Ανέλαβες την παρουσίαση-εκφώνηση του Παγκόσµιου Κυπέλλου Ρυθµικής Γυµναστικής. Πώς ήταν η εµπειρία;

Η διοργάνωση του Παλαιού Φαλήρου ήταν µια πρωτόγνωρη εµπειρία και συνάµα µια ευκαιρία οργανικής και αυθεντικής επαφής µε τον χώρο της αθλητικογραφίας. Οχι µόνο είχα την τύχη να συνεργαστώ µε ανθρώπους-πρότυπα εργασιακού ήθους, αλλά βρέθηκα και στην προνοµιούχο θέση να θεαθώ τα προγράµµατα των κορυφαίων αθλητριών ρυθµικής γυµναστικής εκ του σύνεγγυς. ∆εν κρύβω, φυσικά, ότι ήµουν αγχωµένη, ωστόσο η παρουσία της µητέρας µου στον χώρο λειτούργησε ως κατευναστικός παράγοντας.

Τι σε συµβουλεύει η µαµά σου;

Οι περισσότερες συµβουλές της µαµάς µου περιστρέφονται γύρω από την αξία της συνέπειας και της εντιµότητας. Πολύ συχνά µου υπενθυµίζει να ανταποκρίνοµαι στις υποχρεώσεις µου µε ευσυνειδησία, ανεξαρτήτως της βαρύτητάς τους, και να έχω εµπιστοσύνη στις δυνάµεις µου, για να επιλέγω συνετά τον δρόµο µου.

Τι θαυµάζεις στη µαµά σου;

Οπως προείπα, θαυµάζω απεριόριστα τον δυναµισµό της - στοιχείο χάρη στο οποίο κατάφερε να ανελιχθεί και να κραταιώσει την παρουσία της στον ανδροκρατούµενο χώρο Να έχει συνέπεια και εντιμότητα συμβουλεύει η Ζέτα Θεοδωρακοπούλου την κόρη της, Φ. Κουμάντου. της αθλητικογραφίας. Πέραν αυτού, εκτιµώ το άσβεστο πάθος της για τη λογοτεχνία, το οποίο και µου έχει µεταδώσει!

Περίγραψέ µας πώς είναι να δουλεύεις µαζί µε τη µαµά σου για τρεις ηµέρες δίπλα-δίπλα.

Ο απαιτητικός χαρακτήρας του ρόλου µου και το αυστηρό χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου εργάστηκα στο Παγκόσµιο Κύπελλο δεν άφησαν περιθώρια για ιδιαίτερη επικοινωνία µε τη µητέρα µου. Ωστόσο, το γεγονός αυτό µου επέτρεψε να αυτονοµηθώ και να αυτενεργήσω εντός της θέσης µου, αναλαµβάνοντας πρωτοβουλίες, παίρνοντας ρίσκα... Φυσικά, της έριχνα κλεφτές µατιές, αποζητώντας την επιβεβαίωση ότι όλα πάνε κατ' ευχήν!

koumantou













Πηγαίνεις στο γήπεδο;

Οχι, δεν πηγαίνω στο γήπεδο. Το θορυβώδες περιβάλλον δεν είναι για εµένα, ωστόσο εκτιµώ τη θέρµη και το πάθος των αφοσιωµένων φιλάθλων! ∆ραστηριοποιείσαι στα social media; Η σχέση µου µε τα social media είναι αρκετά... ταραχώδης. Απολαµβάνω µεν τα memes και τα ενδιαφέροντα posts, όµως δυσκολεύοµαι να συµβαδίσω µε τα πολλά µηνύµατα σε 2 ή και 3 διαφορετικές πλατφόρµες. Ειλικρινά πιστεύω πως είναι απολύτως παράλογη αυτή η κανονικοποίηση µιας «διαρκούς διαθεσιµότητας» που έχει επέλθει. Πλέον, δηλαδή, έχουµε καταστήσει τους εαυτούς µας διαθέσιµους για επικοινωνία, διάλογο, επαφή µε όλους ανά πάσα ώρα και στιγµή - κάτι µε το οποίο αδυνατώ να συµφιλιωθώ...

Μοιράσου µαζί µας µια ευτυχισµένη σου στιγµή.

Αισθάνοµαι ιδιαίτερα ευτυχισµένη τις στιγµές που ασχολούµαι µε κάποιο από τα χόµπι µου - ζωγραφική, διάβασµα βιβλίων, αρθρογραφία, συγγραφή... ∆υστυχώς, δεν µπορώ να αφιερώνω χρόνο σε αυτά καθηµερινά λόγω της σχολής και της εργασίας µου σε φροντιστήριο, όταν όµως καταφέρνω να ξεκλέβω λίγες ώρες από την καθηµερινότητά µου, πάντοτε τις αφιερώνω εκεί! Ποιο είναι το όνειρό σου; Είµαι πολύ αναποφάσιστη, εποµένως συχνά µεταπηδώ από το ένα όνειρο στο άλλο. Σε γενικές γραµµές, όµως, θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές µου στον φιλολογικό κλάδο, µε έµφαση στη θεωρία της λογοτεχνίας και απώτερο στόχο να τη συνδυάσω µε τις εικαστικές τέχνες. Για εµένα, η Τέχνη είναι το ύψιστο εργαλείο κατανόησης και βίωσης του κόσµου, εποµένως ελπίζω να µπορέσω να την προσεγγίσω ακαδηµαϊκά (αλλά και βιωµατικά) όσο το δυνατόν πιο ολιστικά.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 13/4