Από τώρα µέχρι τα τέλη Οκτωβρίου παραδοσιακά γίνονται οι περισσότεροι γάµοι. Ευκαιρία να πάρετε ιδέες. Και δη από royals, από «γαλαζοαίµατες», που προέταξαν το δικό τους µανιφέστο ανήµερα της ωραιότερης µέρας της ζωής τους.

*Διαβάστε εδώ: Οι ''πιπεράτες'' λεπτομέρειες στην κατάθεση της Στόρμι Ντάνιελς - Ο Τραμπ την προκάλεσε να του δώσει μερικές ξυλιές με ένα περιοδικό

Η ιστορία ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και τη βασίλισσα Βικτόρια, που έζησε έναν έρωτα µε τον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο, ο οποίος έγραψε ιστορία.

Μπαίνουµε στη χρονοµηχανή λοιπόν και µεταφερόµαστε στα 1840, όταν η βασίλισσα Βικτόρια παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο για να καθιερώσει το λευκό νυφικό.

Τότε ήταν έθιµο οι νύφες που κατάγονταν από το Ανόβερο να φοράνε πολύχρωµους βασιλικούς µανδύες. Η µητέρα της φόρεσε κεντηµένο µε χρυσή κλωστή, ενώ η εξαδέλφη της, πριγκίπισσα Σαρλότ, ασηµένιο sleep dress µε κοχύλια και λουλούδια, που λέγεται ότι κόστισε 10.000 στερλίνες (περίπου 1 εκατ. ευρώ). Ήταν, όπως υποψιάζεστε, σοκ για την Αυλή η απόφαση της Βικτόριας να φορέσει λευκό µεταξωτό νυφικό µε δαντέλα και στεφάνι µε άνθη πορτοκαλιάς -ένα αµιγώς νυφικό λουλούδι- αντί για τιάρα.

Στο διά ταύτα, την παράδοση του άσπρου νυφικού ξεκίνησε η Βικτόρια. Μέχρι το 1920 όµως µόνο «γαλαζοαίµατες» το φορούσαν.

Μέχρι το 1920, που ήρθε η Γκαµπριέλ («Κοκό») Σανέλ για να εισαγάγει το κοντό γαµήλιο φόρεµα µε τη µακριά ουρά. Έπειτα και από αυτήν την καινοτοµία, το λευκό καθιερώθηκε ως επίσηµο χρώµα του νυφικού σε όλο τον κόσµο. Και για royals και για κοινές θνητές.

Συνέχεια µε την Ελισάβετ, τη βασιλοµήτορα, µητέρα της εκλιπούσης Ελισάβετ της Μ. Βρετανίας. Η Ελίζαµπεθ ΜπόουζΛάιον, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Στ' του Ηνωµένου Βασιλείου και µητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και της Μαργαρίτας, κόµισσας του Σνόουντον, βασίλεψε από το 1936 µέχρι τον θάνατο του συζύγου της το 1952, ενώ έπειτα ονοµαζόταν βασίλισσα Ελισάβετ η βασιλοµήτωρ, ώστε να µην υπάρχει σύγχυση µε την κόρη. Επίσης, υπήρξε η τελευταία αυτοκράτειρα της Ινδίας.

gamos_vasilissa_elisavet
Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΕΠΕΛΕΞΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΥΦΙΚΟΥ, ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕ ΤΗ ΣΙΛΟΥΕΤΑ


Στον γάµο της µε τον δούκα του Γιορκ, µετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας, επέλεξε ένα πολύ µοντέρνο σχέδιο νυφικού σε γραµµή που αγκάλιαζε τη σιλουέτα, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή. ∆ιάχυτες στο πατρόν ήταν οι επιρροές από τη Σανέλ.


Σοράγια µε φτερά και πούπουλα

Η περίπτωση της Σοράγια είναι η πιο ιδιαίτερη απ’ όλες όσες εξετάζουµε. Γνωστή και ως «θλιµµένη πριγκίπισσα» (παρεµπιπτόντως, η λέξη Σοράγια στα αραβικά ταυτίζεται µε τον αστερισµό της Πούλιας), υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του τελευταίου σάχη του Ιράν, Μοχάµαντ Ρεζά Παχλαβί, και βασίλισσα του Ιράν µεταξύ 1951-1958.

Γεννήθηκε στο ιρανικό Ισπαχάν το 1932 από πατέρα Ιρανό διπλωµάτη και γόνο της αριστοκρατικής φυλής των Μπαχτιάρ και µητέρα Γερµανίδα, ρωσικής καταγωγής, και παντρεύτηκε τον σάχη, ύστερα από κεραυνοβόλο έρωτα, το 1951, σε µεγαλοπρεπή τελετή στα ανάκτορα Γκολεστάν της Τεχεράνης. Πολύ εκκεντρική ως καλλιτέχνιδα, επέλεξε νυφικό Dior µε 20.000 φτερά και 6.000 πέρλες, που ζύγιζε σχεδόν 30 κιλά.

Αλλά την ηµέρα της τελετής, καθώς ήταν βαριά άρρωστη µε υψηλό πυρετό, της φόρεσαν µάλλινες κάλτσες και ο σάχης µε υπασπιστή του ψαλίδισαν την ουρά 8 µέτρων, προκειµένου η Σοράγια να µη σωριαστεί από το βάρος. Στην πορεία χώρισαν, καθώς εκείνη δεν µπορούσε να τεκνοποιήσει...

soragia_gamos
ΠΟΛΥ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΗ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ Η ΣΟΡΑΓΙΑ, ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΥΦΙΚΟ DIOR ΜΕ 20.000 ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ 6.000 ΠΕΡΛΕΣ, ΠΟΥ ΖΥΓΙΖΕ ΣΧΕΔΟΝ 30 ΚΙΛΑ, ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΧΗ


Γάµοι µε εκπλήξεις

Έπεται η νεότερη κόρη του πρίγκιπα Ρενιέ Β' και της Γκρέις Κέλι, η «άτακτη», όπως την αποκαλούσαµε στα ’90s, πριγκίπισσα Στεφανί του Μονακό. Το 1995 παντρεύτηκε τον σωµατοφύλακά της, Ντάνιελ Ντικριέ, µε µίνι νυφικό, κάτι εντελώς κόντρα στο πρωτόκολλο. Επιπροσθέτως, απέρριψε και το classic βέλο και την πατροπαράδοτη τιάρα.

Ο σχεδιαστής του µάλιστα αγνοείται, καθώς το Παλάτι ποτέ δεν εξέδωσε επίσηµη σχετική ανακοίνωση. Ακολουθεί η Μπεατρίς Μποροµέο. Η Ιταλίδα αριστοκράτισσα, στην πολιτική τελετή του γάµου της, το 2015, στο πλευρό του άντρα της, Μονεγάσκου Πιερ Κασιράγκι, προτίµησε ροζ µε χρυσές δαντελένιες λεπτοµέρειες και συνέχισε µε εξώπλατο ιβουάρ, αρχαιοελληνικό νυφικό διά χειρός του «πατέρα του µινιµαλισµού», Τζόρτζιο Αρµάνι.

Τελευταία στη λίστα, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, που τον Ιούνιο του 2020 παντρεύτηκε µε δόξα και τιµή τον Εντοάρντο Μαπέλι Μότσι. Εν προκειµένω µιλάµε για γάµο φουλ στις εκπλήξεις. Όχι µόνο πραγµατοποιήθηκε χωρίς κανείς να το µάθει νωρίτερα -η ανακοίνωση εκδόθηκε αφότου είχε ήδη γίνει-, αλλά φόρεσε οικολογικό νυφικό, από ανακυκλωµένο ύφασµα, που δανείστηκε από τη γιαγιά της, τη βασίλισσα. Το φόρεµα, διά χειρός Νόρµαν Χάρτνελ (Norman Hartnell), η εκλιπούσα βασίλισσα το είχε φορέσει σε αρκετές περιστάσεις στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Η Βεατρίκη µάλιστα φόρεσε και την τιάρα που κοσµούσε το κεφάλι της Ελισάβετ όταν γινόταν νύφη στο πλευρό του Φιλίππου. «Κερασάκι» ήταν τα γοβάκια της, επίσης vintage, πλην όµως πανάκριβα καθότι Valentinο. Η Βεατρίκη τα είχε φορέσει πρώτη φορά στον γάµο της Κέιτ Μίντλετον και του πρίγκιπα Ουίλιαµ.

princess_veatriki
Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΦΟΡΕΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΥΦΙΚΟ, ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΥΦΑΣΜΑ


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 4/05/2024