Έντονες συζητήσεις στην Κύπρο προκάλεσε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ενδεχόμενης παραβίασης κανονισμών για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει φέτος τραγούδι για το μουσικό διαγωνισμό το Νησί της Αφροδίτης, κάτι που καλείται να διαλευκάνει η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση).

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το ΡΙΚ φέτος θα χρησιμοποιήσει δημοφιλές talent show προκειμένου να επιλέξει εκπρόσωπο για τη Eurovision 2024.

Για το σκοπό αυτό σύναψε συμφωνία με την Panik Records αλλά και την Barking Well του Νίκου Κοκλώνη, που ανέλαβε την παραγωγή του νέου κύκλου του «Fame Story».

Το ζήτημα προκύπτει από την εμπλοκή ιδιωτικού καναλιού, το οποίο δεν είναι μέλος της EBU και δραστηριοποιείται για τη διαδικασία επιλογής σε χώρα διαφορετική από αυτή για την οποία γίνεται η επιλογή, και μάλιστα σε χώρα που επίσης συμμετέχει στο διαγωνισμό με διαφορετική διαδικασία.

Ο κανονισμός του διαγωνισμού αφήνει, βέβαια, πλήρη ελευθερία στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς-μέλη της EBU να επιλέξουν με όποια διαδικασία θέλουν τον καλλιτέχνη και το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2.2.1 αναφέρει πως «η εθνική επιλογή οργανώνεται με αποκλειστική ευθύνη του αντίστοιχου ραδιοτηλεοπτικού φορέα-μέλους».

Μένει να διευκρινιστεί από την EBU κατά πόσο δέχεται τη διαδικασία της Κύπρου ως σύμφωνη με το καταστατικό του διαγωνισμού. Τα δύο αγκάθια είναι πως το τραγούδι θα επιλεγεί εκτός κυπριακής επικράτειας, αφού το «Fame Story» θα γυρίζεται στην Ελλάδα κι επίσης πως το ελληνικό κανάλι είναι ιδιωτικό και συγκεκριμένα το Star.

Από την άλλη, ωστόσο, το «Fame Story» στην Κύπρο θα μεταδίδεται μέσω του ΡΙΚ. Μένει, λοιπόν, να διευκρινιστεί πώς θα διαχειριστεί το θέμα η EBU, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν «θολά σημεία» που χρίζουν αποσαφήνισης. Όσον αφορά στην υποτιθέμενη καταγγελία της ΕΡΤ, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο σκόπελος αναμένεται να ξεπεραστεί με τον εξής τρόπο: θα αναδειχτεί ο νικητής από το «Fame Story» κι εν συνεχεία το ΡΙΚ θα τον επιλέξει με απευθείας ανάθεση για την εκπροσώπηση της Κύπρου στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time την 1η/08/2023