Αύριο, Σάββατο του Λαζάρου, στις 21.00, η μουσική εκπομπή «Νύχτα στάσου» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, τον Μάριο Τόκα, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από δεκαέξι χρόνια, στις 27 Απριλίου 2008.

Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Άγγελο Ανδριανό για να ερμηνεύσουν διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες του δημιουργού, όπως τα τραγούδια «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Το σημάδι», «Επιστροφές καταστροφές», «Τα Λαδάδικα», «Σαν τρελό φορτηγό», «Ψηλά τα χέρια», «Μια στάση εδώ».

Η Λίνα Νικολακοπούλου συνομιλεί με την αγαπημένη σύντροφο του μουσικοσυνθέτη Αμαλία Τόκα και τον ομότιμο καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Βοσκό, σκιαγραφώντας έναν απλό, σεμνό και γλυκό άνθρωπο, έναν ανήσυχο δημιουργό, έναν αγωνιστή για τη σωτηρία της Κύπρου, όπου και αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι του μουσικού έργου του.

Ο δε Κώστας Μπαλαχούτης, ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, φωτίζει με τα στοιχεία που παραθέτει τα τραγούδια της βραδιάς, που είναι αφιερωμένη σε έναν παρόντα δημιουργό, καθώς τα τραγούδια του εξακολουθούν να έχουν απήχηση και ειδικά σε νεότερα ακροατήρια.

Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Μάριος Τόκας έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύντομα μάλιστα πρόκειται να λειτουργήσει Μουσείο Μάριου Τόκα στον Ύψωνα Λεμεσού.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/4/2024