Πρόστιμα σε όδους δεν εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας έχει τεθεί ήδη σε ισχύ σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο, ωστόσο, σήμερα υπέγραψε την υπουργική απόφαση με την οποία μετατίθεται η ημερομηνία επιβολής των προστίμων για τη μη εφαρμογή της για την 1η Ιουλίου, αντί για τώρα τον Απρίλιο, όπως προέβλεπε απόφαση του προκατόχου της.

Όπως εξήγησε, η απόφαση της παράτασης αφορά και στους δύο κλάδους και η ημερομηνία επελέγη καθώς τότε θα γίνει και η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ 2.

Μιχαηλίδου: Υγιές περιβάλλον με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στον μήνα η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που διασφαλίζει τους εργαζόμενους, ωφελεί συνολικά και μακροπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και διευκολύνει τους εργοδότες.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας φέρνει στο φως τυχόν αθέμιτες πρακτικές και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον», τονίζοντας παράλληλα πως «η ψηφιακή καταγραφή του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών διασφαλίζει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας».

mixailidou_psifiaki_karta

«Υπάρχει ανοικτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς φορείς» είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «με σκοπό να αποτυπωθούν οι εξειδικευμένες ανάγκες της κάθε επιχείρησης και να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της κάρτας».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου κατέστησε σαφές ότι «η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο, αλλά μια κομβική μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο: την προστασία των εργαζομένων, την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, που διασφαλίζει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας τα θεμέλια για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του».