Mega deal, ύψους 2 δισ. ευρώ, στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεταξύ του Ομίλου ΔΕΗ και της MYTILINEOS Energy & Metals έρχεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συμφωνία-πλαίσιο που υπέγραψαν οι δύο ελληνικών συμφερόντων όμιλοι για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία έχει ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά σε περί[1]που 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η MYTILINEOS σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) και τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η MYTILINEOS αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον Ομιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.

Η συμφωνία-πλαίσιο των δύο πλευρών αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 H συμφωνία είναι μια σημαντική στιγμή και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα «πράσινης» ενέργειας που θα αναπτυχθούν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να «εκτοπίσουν» από την ατμόσφαιρα 3,4 εκατ. τόνους ρύπων CO2

Η συμφωνία για την ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ, η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσίασε πρόσφατα στην επενδυτική κοινότητα για ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με βασικό πυλώνα την «πράσινη» ενέργεια.

Με τη συμφωνία αυτή, ο Ομιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ, εκτός από τη Ρουμανία, στην οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία, και σε τρεις νέες χώρες, και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία. Η στρατηγική του ομίλου περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.

Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Ομιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Ο όμιλος στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026

Η συμφωνία για την MYTILINEOS

Για τη MYTILINEOS, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης της Μ Renewables για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1.500 MW, με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος Asset Rotation Plan, μέσω του οποίου η MYTILINEOS χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, τη διαρκή ανάπτυξη στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της συμφωνίας (γεωγραφικό εύρος, χρονισμός έργων) αναδεικνύει το βάθος του χαρτοφυλακίου της M Renewables. Η MYTILINEOS κατέχει ήδη μια πολύ σημαντική θέση και μακροχρόνια εμπειρία στις αγορές που αποτελούν μέρος της εν λόγω συμφωνίας, από πλευράς ανάπτυξης, κατασκευής (EPC) και λειτουργίας (O&M) έργων, έχοντας υλοποιήσει σε αυτές έργα ισχύος χιλιάδων MW, ενώ το συνολικό της χαρτοφυλάκιo, μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία και την επένδυση του Καναδά, διαμορφώνεται σε 10.500 MW.

Ειδικότερα, αναφορικά με την αγορά της Ιταλίας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για τη MYTILINEOS, και με μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων, που ξεπερνά τα 2,5 GW, η συμφωνία αυτή θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της MYTILINEOS στην Ιταλία, με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία (integrated utility model) στον ενεργειακό τομέα της χώρα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ