Αντίστροφα µετρά ο χρόνος για χιλιάδες φορολογούµενους που βρίσκονται σε τέλµα µε τις ρυθµίσεις οφειλών προς το ∆ηµόσιο, καθώς έχουν περιθώριο µέχρι τη ∆ευτέρα 29 Απριλίου για να τις «σώσουν», καταβάλλοντας όλες τις εκπρόθεσµες δόσεις µαζεµένες, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονοµικών, Χάρης Θεοχάρης.

Τι προβλέπεται

Τη δεύτερη ευκαιρία για την επανένταξη στις 232.000 «παγωµένες» ρυθµίσεις δίνει το άρθρο 87, που περιλαµβάνεται στο νοµοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής
∆ιαδικασίας που θα ψηφιστεί σήµερα ενώ η ΑΑ∆Ε ξεκλείδωσε την πόρτα που οδηγεί στο ταµείο ανοίγοντας νωρίτερα την εφαρµογή για τους οφειλέτες που θέλουν
να ξανακερδίσουν τις παλιές ρυθµίσεις των 36, 72, 100 και 120 δόσεων ή ακόµα και την πάγια των 24-48 δόσεων. Ωστόσο, για τη διατήρηση των ευνοϊκών προγραµµάτων εξόφλησης των «κόκκινων» χρεών οι φορολογούµενοι θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις εκπρόθεσµες δόσεις από την κάθε ρύθµιση, όχι µέχρι τη δηµοσίευση στο ΦΕΚ αλλά ως τις 29/4.

Τα χρονικά περιθώρια διευρύνονται, παραµένουν ωστόσο περιορισµένα και το βάρος των υποχρεώσεων µεγάλο. Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί µέρος από τις δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεµότητα, οι φορολογούµενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειµένου να αναβιώσουν τη ρύθµιση. Η εξόφληση των χρεών γίνεται µόνο µε Ταυτότητα Οφειλής µέσω web banking και όχι µέσω IRIS ή καρτών.

Προκειµένου να αποφευχθεί η οριστική απώλεια των ρυθµίσεων, η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις αυτών των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενηµερότητας.

Η συγκεκριµένη αναβίωση δεν έχει γενικό χαρακτήρα αλλά αφορά όσους δεν κατέβαλαν εµπρόθεσµα δύο ή περισσότερες µηνιαίες δόσεις, είτε λόγω αδυναµίας είτε λόγω λάθους του συστήµατος, που δεν αναγνώρισε µια πληρωµή ως εµπρόθεσµη, ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήµατος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθµιση ή δηµιούργησαν νέα χρέη, καθώς δεν εξυπηρετούσαν τις τρέχουσες οφειλές. Σηµειώνεται ότι η διάταξη δεν αφορά ρυθµίσεις που έχουν απωλεσθεί µε πράξη του προϊσταµένου ∆ΟΥ.

Για να πληροφορηθούν οι φορολογούµενοι αν είναι δικαιούχοι ή όχι, θα πρέπει µε τους κωδικούς TAXIS να επισκεφθούν την ειδική πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε, στην οποία παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για το ύψος της ληξιπρόθεσµης οφειλής, τις απλήρωτες δόσεις και τα ποσά επιστροφών φόρων που εκκρεµούν προς πίστωση.


Ενημέρωση

Ειδικότερα, στην πλατφόρµα «Ρυθµίσεις µε Ανεξόφλητες Εκπρόθεσµες ∆όσεις» οι φορολογούµενοι ενηµερώνονται για:

1. Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσµες δόσεις των ρυθµίσεων που µπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συµψηφισµών µε καταβολές και επιστροφές
φόρων.
2. Τις εκκρεµείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενηµερωθεί η ΑΑ∆Ε µέχρι 15/4/2024.
3. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν ως την έναρξη ισχύος του νόµου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής ∆ιαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσµων δόσεων.