Από αναλυτικό «πόθεν έσχες» µε εξαντλητική ακτινογραφία όλων των εισοδηµάτων, της περιουσίας και του τρόπου ζωής των ιδίων και της οικογένειάς τους θα περνούν όσοι από τους 740.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους αποφασίσουν να αµφισβητήσουν το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα ζητώντας έλεγχο από την εφορία.

Διαβάστε ακόμα: Εφορία: Από ''κόσκινο'' οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα


Τι θα ελέγξει η ΑΑΔΕ

Οι επαγγελµατίες θα πρέπει να αποκαλύψουν τα πάντα στους ελεγκτές της ΑΑ∆Ε, αφού µάλιστα έχουν προπληρώσει τον φόρο που τους έχει καταλογιστεί. Όχι µόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους/ τις συζύγους τους, τα µέρη συµφώνου συµβίωσης ακόµη και για τα παιδιά και τα άλλα προστατευόµενα µέλη.

Από τραπεζικούς λογαριασµούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωµένες κάρτες έως µετοχές, οµόλογα, κρυπτονοµίσµατα, έργα τέχνης, οχήµατα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, µετρητά και το παραµικρό έξοδο για φως - νερό - τηλέφωνο κ.λπ., τα πάντα θα πρέπει να βγουν στο φως µέσω αναλυτικού ερωτηµατολογίου σε ειδική εφαρµογή της ΑΑ∆Ε, που θα είναι έτοιµη έως τα µέσα Μαΐου. Αν δεν το κάνουν, χάνουν το δικαίωµα αµφισβήτησης.

Σύµφωνα µε τις οδηγίες της ΑΑ∆Ε οι φορολογούµενοι καλούνται να συµπληρώσουν 15 διαφορετικούς πίνακες.

Συγκεκριµένα καλούνται να συµπληρώσουν στοιχεία αναφορικά µε:

1. Τραπεζικούς λογαριασµούς, προσωπικούς ή επαγγελµατικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά το έτος ελέγχου. Περιλαµβάνονται και οι λογαριασµοί που άνοιξαν και έκλεισαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος. Ζητούνται λεπτοµέρειες για τον τύπο του λογαριασµού, το χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα, τη χώρα, τον αριθµό λογαριασµού, τους δικαιούχους, το υπόλοιπο έναρξης και το υπόλοιπο λήξης.

2. Στοιχεία επενδύσεων/συµµετοχών και λοιπών χρεογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζητούνται στοιχεία από το είδος της επένδυσης (µετοχές, µερίδια, αµοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), το ύψος του επενδεδυµένου κεφαλαίου, ο τρόπος απόκτησης (αγορά, κληρονοµιά, δωρεά), το έτος απόκτησης κ.ά.

3. Μίσθωση θυρίδων. Ο φορολογούµενος θα πρέπει να συµπληρώσει το χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα στο οποίο τηρείται η θυρίδα, τη χώρα, τους δικαιούχους και συνδικαιούχους.

4. Κινητά αξίας. Έργα τέχνης, συλλογές, τιµαλφή κ.λπ. κατά το φορολογικό έτος που αφορά το αίτηµα ελέγχου πρέπει να αποτυπωθούν αναλυτικά µε περιγραφή, έτος κτήσης, τρόπο απόκτησης, αξία αγοράς και στοιχεία ιδιοκτήτη.

5. Μεταφορικά µέσα. Αυτοκίνητα, µοτο σικλέτες, πλωτά και εναέρια µέσα σκανάρονται µε αριθµό κυκλοφορίας, έτος, αξία και τρόπο κτήσης, µε την εφορία να ζητά µέχρι και το λιµάνι νοηλόγησης.

6. Μετρητά. Όσα διέθετε ο φορολογούµενος αλλά και η οικογένειά του ανά νόµισµα στη διάρκεια της χρονιάς.

7. Κρυπτονοµίσµατα. Σε ειδικό πίνακα θα πρέπει να καταγραφούν και τα κρυπτονοµίσµατα µε προσδιορισµό του δικαιούχου και την αξία τους.

8. Ακίνητα. Για ιδιοχρησιµοποιούµενα ακίνητα, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα, είτε για εξοχική, θα πρέπει να αναγραφούν το είδος της κατοικίας, η χρήση της, η διεύθυνση, ο αριθµός παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και η ετήσια δαπάνη για ρεύµα και νερό.

9. Τηλέφωνα. Όλες οι δαπάνες για σταθερά και κινητά, µε το είδος των λογαριασµών, το πρόσωπο στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασµός, το ονοµατεπώνυµο χρήστη, τον αριθµό του τηλεφώνου, τον πάροχο και τα ετήσια έξοδα.

10. Κάρτες. Χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωµένες, του φορολογούµενου και των µελών της οικογένειάς του, πρέπει να δηλωθούν µαζί µε το ετήσιο ποσό συναλλαγών που πραγµατοποιήθηκαν.

11. Ασφάλιση οχηµάτων. Ειδικός πίνακας για τα συµβόλαια αυτοκινήτων και δικύκλων µε αριθµό κυκλοφορίας, επωνυµία ασφαλιστικής, διάρκεια ασφάλισης και ετήσια ασφάλιστρα.

12. Ασφάλιση. Όλα τα προγράµµατα, ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου, προσωπικών ατυχηµάτων κ.λπ., για όλα τα µέλη της οικογένειας.

13. Ασφάλιση ακινήτων. Συµβόλαια ασφάλισης ακινήτων µε αναλυτική καταγραφή του είδους ασφάλισης, την επωνυµία της ασφαλιστικής εταιρείας, τη διάρκεια, τη διεύθυνση του ακινήτου και την αξία των ασφαλίστρων.

14. ∆ίδακτρα, φροντιστήρια, διατροφή. Αναγράφονται τα ποσά ετήσιων δαπανών για δίδακτρα σε σχο λεία κάθε µορφής εκπαίδευσης εντός κι εκτός Ελλάδας, για φροντιστήρια κάθε µορφής, συµπεριλαµβανοµένου του κόστους διαµονής και διαβίωσης και του ποσού των πρόσθετων αµοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές όπως εξέταστρα, µεταφορικά, διατροφή και αθλοπαιδιές.

15. Ταξίδια. Στον τελευταίο πίνακα ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για ταξίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, µε προορισµό, διάρκεια σε ηµέρες, στοιχεία καταλύµατος, έξοδα µετακίνησης, διαµονής και διατροφής.