Και στα οµόφυλα ζευγάρια, αλλά και σε αυτά που προχώρησαν σε υιοθεσία ή απέκτησαν παιδί µέσω παρένθετης µητέρας θα δοθεί το επίδοµα µητρότητας στα τέλη του µήνα. Ειδικότερα, το επίδοµα µητρότητας λαµβάνουν και τα οµόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής µε κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ. Οπως µε όλους τους δικαιούχους, και σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος γονέας έχει τη δυνατότητα να µεταβιβάσει έως επτά µήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελµατίας ή αυτοαπασχολούµενος ή αγρότης.

Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας µητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδοµα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας µητρότητας δικαιούνται επίσης όσες µητέρες απέκτησαν τέκνο µε τη διαδικασία της παρένθετης µητρότητας, ακριβώς όπως συµβαίνει και στην περίπτωση των µητέρων µε µισθωτή εργασία.

Κατά απόλυτη αναλογία µε τη µητέρα σε µισθωτή σχέση εργασίας, η αυτοαπασχολούµενη ή αγρότισσα µητέρα µπορεί να µεταβιβάσει έως επτά µήνες από την ειδική παροχή προστασίας της µητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελµατίας ή αυτοαπασχολούµενος ή αγρότης.


epidoma_gennisis


Ενισχύεται η ετήσια στήριξη στη νέα οικογένεια

Στις 11.500 ευρώ φτάνει η ετήσια δηµόσια στήριξη σε µια νέα οικογένεια από το επίδοµα κοινωνικής αλληλεγγύης, την επέκταση του επιδόµατος µητρότητας και το επίδοµα γέννησης, ενώ για τα δύο τελευταία έρχονται αναδροµικά έως 9.400 ευρώ σε 150.000 µητέρες στις 30 Απριλίου και στις 31 Μαΐου.

Συγκεκριµένα, στο τέλος του µήνα θα πληρωθούν οι αναδροµικές αυξήσεις από το επίδοµα γέννησης του 2023 και του 2024 µε ποσά από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ, που θα πιστωθούν στους λογαριασµούς 59.000 γυναικών. Οι µητέρες αυτές θα πάρουν αναδροµική αύξηση για το επίδοµα γέννησης των 2.000 ευρώ που έλαβαν το 2023, ενώ 30.000 µητέρες θα πληρωθούν την αναδροµική αύξηση του επιδόµατος για την πρώτη δόση που έλαβαν µετά τη γέννηση του παιδιού τους, που ισούται:

• Για το 1ο τέκνο µε 2.400 ευρώ (αύξηση 400 ευρώ).
• Για το 2ο τέκνο µε 2.700 ευρώ (αύξηση 700 ευρώ).
• Για το 3ο τέκνο µε 3.000 ευρώ (αύξηση 1.000 ευρώ).
• Για το 4ο τέκνο και άνω µε 3.500 ευρώ (αύξηση 1.500 ευρώ).
• Για τα δίδυµα, το ποσό των 2.400 ευρώ θα καταβάλλεται εις διπλούν.

Σε όσες γέννησαν από τον Ιανουάριο και µετά, όταν αυξήθηκε το σχετικό επίδοµα, η πρώτη δόση χορηγείται τον επόµενο µήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται έπειτα από πέντε µήνες. Για παράδειγµα, µια οικογένεια που το 2023 απέκτησε το δεύτερο παιδί και έλαβε τις 2.000 ευρώ, ενώ το 2020 είχε κάνει το πρώτο παιδί, θα επιδοτηθεί µε άλλα 700 ευρώ για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, µε καταβολή της αύξησης στις 30 Απριλίου.

Το επίδοµα γέννησης καταβάλλεται στη µητέρα που διαµένει µόνιµα και νόµιµα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναµο οικογενειακό εισόδηµα έως 40.000 ευρώ (σ.σ.: έως 80.000 ευρώ συνολικό οικογενειακό εισόδηµα).

Οι κατηγορίες εργαζομένων

Το αυξηµένο επίδοµα γέννησης συνδυάζεται µε το επίδοµα προστασίας της µητρότητας, το οποίο επεκτάθηκε στις µητέρες ελεύθερες επαγγελµατίες, στις αγρότισσες και σε µισθωτές, για τις οποίες µέχρι τώρα δεν προβλεπόταν η χορήγησή του (π.χ. Ταµεία Τύπου), οι οποίες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεµβρίου 2023 και µετά. Το επίδοµα µητρότητας καταβάλλεται για εννέα µήνες µετά τη λοχεία, µε τον όρο ότι η µητέρα απέχει από την εργασία της αν είναι µισθωτή ή δεν χρωστά εισφορές αν είναι αυτοαπασχολούµενη. Το επίδοµα είναι ίδιο µε τον εκάστοτε βασικό µισθό και από 1ης/4/2024 ανέρχεται στα 830 ευρώ τον µήνα, µικτά.

Οι πρώτες πληρωµές του αυξηµένου επιδόµατος µητρότητας στις νέες δικαιούχους αναµένεται να γίνουν στο τέλος Μαΐου, καθώς εντός των επόµενων ηµερών θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων στη ∆ΥΠΑ.

∆ιπλό όφελος

Μια µητέρα που απέκτησε παιδί εντός του 2024 µπορεί να επωφεληθεί διπλά, καθώς, αν αποφασίσει να απέχει από την εργασία της ή δεν χρωστά εισφορές στον ΕΦΚΑ, θα λάβει αφενός τα 2.400 ευρώ από το εφάπαξ επίδοµα γέννησης και αφετέρου το επίδοµα µητρότητας των 830 ευρώ για εννέα µήνες. Το συνολικό όφελος από τα δύο επιδόµατα ανέρχεται στις 9.870 ευρώ για όλο το 9µηνο ή στα 1.096 ευρώ τον µήνα. Αν απέκτησε δεύτερο παιδί, τότε το όφελος από τα δύο επιδόµατα για εννέα µήνες φτάνει στις 10.170 ευρώ ή στα 1.130 ευρώ τον µήνα.

Το επίδοµα µητρότητας δίνει τη δυνατότητα µεταβίβασης στον σύζυγο, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, µε αφορµή την πλατφόρµα που άνοιξε για την υποβολή αιτήσεων από µη µισθωτές, ελεύθερες επαγγελµατίες και αγρότισσες, οι οποίες πλέον θα λαµβάνουν µηνιαίως 830 ευρώ.

Οι αιτήσεις

Η αίτηση υποβάλλεται στη ∆ΥΠΑ και συγκεκριµένα στην πλατφόρµα parentalbenefi ts.dypa.gov.gr εντός δύο µηνών από την εποµένη της καταβολής του επιδόµατος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ ή εντός δύο µηνών από την εποµένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης, αν πρόκειται για υιοθεσία. ∆ιευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/ούσα δεν είναι εγγεγραµµένος/η στο Ψηφιακό Μητρώο ∆ΥΠΑ, είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρµα µέσω ειδικής φόρµας, που διατίθεται για τον σκοπό αυτόν. Η είσοδος στην ειδική φόρµα πραγµατοποιείται µε τη χρήση κωδικών Taxis και του ΑΜΚΑ.

Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών, η αίτηση θα µπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρµα µόνο κατόπιν της εξόφλησής τους. Μετά τους δύο πρώτους µήνες της παροχής, οι δικαιούχοι µπορούν να µεταβιβάσουν έως επτά µήνες αυτής στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται µε εξαρτηµένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό τοµέα, µε έµµισθη εντολή ή είναι ελεύθερος επαγγελµατίας, αυτοαπασχολούµενος ή αγρότης.

Οι αιτήσεις εξετάζονται µε σειρά προτεραιότητας, µε βάση την ηµεροµηνία κατάθεσης, και η καταβολή της παροχής ξεκινά από την πρώτη του επόµενου µήνα της αίτησης. Προσθετικά λειτουργεί το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα από τον ΟΠΕΚΑ, που είναι επίσης αυξηµένο από 192 έως 480 ευρώ σε ετήσια βάση και µε ανώτατο όριο τα 972 ευρώ, για 273.000 οικογένειες µε παιδιά.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»