Με την τιµή του οβελία στα συνοικιακά κρεοπωλεία να έχει ήδη σπάσει το φράγµα των 15 ευρώ/ κιλό (για αρνάκι και κατσίκι γάλακτος), φέτος η δικαιολογία για το ακριβό κατσίκι δεν µπορεί να είναι οι αθρόες εξαγωγές λόγω του Πάσχα των Καθολικών (υπήρξε µεγάλο χρονικό κενό µέχρι το Πάσχα των Ορθοδόξων). Έτσι, οι κρεοπώλες «στρώνουν» τον δρόµο προς τα 16 ευρώ/κιλό µε ένα νέο αφήγηµα: αφού ανάµεσα στις δύο εορταστικές περιόδους µεσολάβησε περισσότερος χρόνος, τα κατσικάκια… έφαγαν περισσότερο και είναι σε έλλειψη τα ζώα 8-10 κιλά που προτιµούν οι καταναλωτές για τη σούβλα.

Δεν αποκλείεται πολλοί κρεοπώλες να ανεβάσουν την τιµή

Όπως και να ’χει, η αγορά των αµνοεριφίων, φέτος, προσοµοιάζει µε το Πάσχα της περασµένης χρονιάς: ίδια τιµή παραγωγού που ξεπέρασε τα 9 ευρώ, µε την προσθήκη του τέλους σφαγείου, κόστος µεταφοράς κα άλλων φόρων φτάνει στα κρεοπωλεία -όπως πέρσι- περίπου 11 ευρώ και µέχρι τη Μεγάλη Πέµπτη δεν αποκλείεται πολλοί κρεοπώλες να ανεβάσουν την τιµή (πέρσι µεσοσταθµικά ο οβελίας πωλήθηκε 14 και προς το τέλος της Μεγάλης Εβδοµάδας 17 ευρώ). Αυτό σηµαίνει ότι για ένα αρνί ή κατσίκι 10 κιλών τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν 140-170 ευρώ, όταν στα σουπερµάρκετ θα πληρώσουν για το ίδιου βάρους προϊόν από 97,8 έως 109,9 ευρώ. Από την περασµένη Τετάρτη, µπήκαν στη µάχη και τα σουπερµάρκετ, µε τιµή που κινείται σε ένα εύρος από 9,78 ευρώ έως 10,9 ευρώ το κιλό και το κατσίκι από 9,98 ευρώ έως 11,9 ευρώ το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες αφήνουν αιχµές για παράνοµα «βαφτίσια» εισαγόµενων ζώων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά ότι οι έλεγχοι στα σύνορα είναι εντατικοί και έχουν αποδώσει. Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση, το διάστηµα µεταξύ 18 Απριλίου-22 Απριλίου, τα αρµόδια ελεγκτικά κλιµάκια πραγµατοποίησαν συνολικά 777 ελέγχους.

Σαρωτικοί έλεγχοι για τα αµνοερίφια 

∆ιαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις οι οποίες αφορούσαν µη έκδοση και κατοχή παραστατικών και κατάσχεση. Επίσης, κατασχέθηκαν συνολικά 1.155 κιλά κρέατος και παρασκευασµάτων κρέατος λόγω έλλειψης επισήµανσης, παρελθούσας ηµεροµηνία ανάλωσης, χρήσης µη επιτρεπόµενων πρόσθετων, µη σύννοµης διαδικασίας κατάψυξης. Σύµφωνα µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, στις περιπτώσεις αυτές έγιναν όλες οι προβλεπόµενες ενέργειες επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Συνολικά από την 1η Απριλίου έως και την Πέµπτη 25 Απριλίου, η Ελλάδα εισήγαγε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τα 45.000 αµνοερίφια (ζώντα ζώα). Από αυτά έχουν σφαχτεί και πουληθεί περίπου 12.500.

Ένα ακόµη χαρακτηριστικό που θα θυµίζει Πάσχα του 2023 στην αγορά τροφίµων θα είναι η µειωµένη κίνηση. Πέρσι, κυρίως στα κρεοπωλεία, η κίνηση ήταν µειωµένη κατά 30%, ενώ επιπλέον όσοι ψώνισαν πήραν πολύ λιγότερα κιλά από το 2022. Φέτος τα πράγµατα θα είναι ακόµη χειρότερα, καθώς αναµένεται να είναι µεγάλη η έξοδος προς την περιφέρεια. Άλλη µια τάση που αναµένεται να καταγραφεί φέτος, ήταν παλαιότερα πολύ διαδεδοµένη και φέτος φθηνότερη από κάθε άλλη επιλογή: αποστολή του κρέατος µε δέµα από το χωριό.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»